Hoe Kom je aan Striae? 5 Oorzaken.

Striae zijn ingedeukte strepen in de huid die vaak op je buik, borsten en dijen ontstaan. Ongeveer 90% van de mensen heeft striemen. Maar hoe kom je aan striemen?

KORT ANTWOORD

Striae ontstaan in een periode van snelle groei waarin de huid uitrekt en het onderliggende bindweefsel loslaat. Hierbij raakt het huidcollageen beschadigd en verwijden de bloedvaten. Dit resulteert in de kenmerkende roodpaarse striemen. Periodes van snelle groei zijn onder andere de zwangerschap en puberteit waarbij de huid snel groeit en je lederhuid kan gaan scheuren. Ze ontstaan op de lichaamsgebieden die sneller van vorm veranderen: buik, borsten, heupen, billen, dijen en onderrug.

Dit artikel vertelt je hoe striae ontstaan, de oorzaken en hoe je ervan afkomt.

striae verminderen

Oorzaken striae

Striemen komen vaak voor op lichaamsgebieden die sneller van vorm veranderen. Hier zijn een paar redenen waarom ze kunnen ontstaan:

  1. Puberteit en groeispurt. Tijdens de puberteit ervaren jongens en meisjes een snelle groei en veranderingen in hun lichaamsvorm. Dit snelle rekken van de huid kan striemen veroorzaken, vooral op plaatsen zoals de heupen, dijen, borsten en billen.
  2. vrouw zwanger zwangerschapZwangerschap. Zwangerschap is een van de meest voorkomende oorzaken van striemen bij vrouwen. Door de groei van de buik tijdens de zwangerschap wordt de huid opgerekt, wat kan leiden tot het ontstaan van striemen op de buik, borsten en billen. Ongeveer 50-90% van de zwangere vrouwen krijgt te maken met striemen.
  3. Zwaarlijvigheid. Mensen met overgewicht of obesitas hebben vaak een snelle gewichtstoename, waardoor de huid wordt uitgerekt. Dit kan leiden tot het ontstaan van striemen op verschillende delen van het lichaam, zoals de buik, dijen, armen en borsten.
  4. Cortisone huidcrèmes. Overmatig gebruik van cortisone huidcrèmes kan de huid dunner maken en de elasticiteit verminderen. Hierdoor wordt de huid gevoeliger voor het ontstaan van striemen.
  5. gespierde arm met dumbbellSpiergroei. Intensieve krachttraining en spieropbouw kunnen de spieren snel vergroten, waardoor de huid oprekt. Dit kan leiden tot striemen, vooral bij bodybuilders en mensen die actief bezig zijn met gewichtstraining.

Het is belangrijk op te merken dat striemen vaak een natuurlijk en onschadelijk onderdeel zijn van het lichaam. 

Ze vervagen meestal in de loop van de tijd en worden minder opvallend. Als je je zorgen maakt over striemen, kun je het beste advies inwinnen bij een dermatoloog of huidspecialist voor gerichte behandelingen of tips om de huidgezondheid te verbeteren.

Zwangerschapsstriemen

Bij zwangerschapsstriemen en de lineaire atrofische littekens kunnen hormonen een rol spelen. De aanhechting van collageenvezels kan namelijk verminderd worden door hormonen zoals oestrogeen, adrenocorticale hormonen en relaxine. Bij de plekken waar de vezels uitrekken zullen dan striemen ontstaan.

Hoewel het meestal een cosmetisch probleem is kan het ook te wijten zijn aan een medisch gezondheidsprobleem.

  1. syndroom van Cushing (hoog cortisolniveau)
  2. syndroom van Ehlers-Danlos (zeer rekbare huid)
  3. de collageenvorming kan ook door geneesmiddelen geblokkeerd worden
  4. abnormale collageenvorming

Het is nu dus duidelijk hoe je aan striae komt. Striae kunnen echter psychologisch leed veroorzaken waardoor je je ook al snel af gaat vragen hoe je van striae afkomt. 

Gelukkig zal de meeste striae na verloop van tijd vervagen.

Hoe kom je van striae af?

Er is geen wondermiddel tegen striae en ze kunnen helaas niet volledig weggenomen worden. Net als elk ander litteken zijn ze blijvend. Na verloop van tijd zullen veel striemen wel minder opvallend worden.

Er zijn echter wel een aantal behandelingsmogelijkheden. Zo kun je striae verminderen met lasertherapie, microdermabrasie, radiofrequentietherapie, microneedling en chemische peeling.

Bepaalde behandelingen kunnen namelijk littekens vervagen en het gezonde huidweefsel dat onder het litteken zit helpen bij de wederopbouw.

Houd er rekening mee dat zwangeren niet zomaar elke behandeling kunnen ondergaan, omdat er schadelijke ingrediënten in sommige producten kunnen zitten. 

Kan je striae voorkomen?

Voorkomen is altijd beter dan genezen en dit doe je door je huid elastisch te houden. 

Zorg ervoor dat je huid gehydrateerd en soepel blijft zodat het bij uitrekkingen niet scheurt. Je kan hiervoor vochtinbrengende crèmes gebruiken en elke dag voldoende water drinken.

Take home message

Striae zijn een veelvoorkomend probleem, zo heeft maar liefst 90% van de mensen striae.

Het zijn ingedeukte strepen in de huid die in bepaalde perioden kunnen ontstaan. Maar hoe kom je aan striae?

Striae ontstaan in een periode van snelle groei, wanneer je huid uitrekt en het onderliggende bindweefsel loslaat.

Het collageen in je huid raakt beschadigd en de bloedvaten verwijden. Hierdoor krijg je roodpaarse striemen.

Veel mensen willen striae weghalen. Ze kunnen verminderd worden met lasertherapie, microdermabrasie, radiofrequente therapie, microneedling en chemische peeling. 

Je kunt striemen helpen voorkomen door je huid gehydrateerd en soepel te houden. Dit maakt je huid namelijk maximaal elastisch.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Tsuji, T., & Sawabe, M. (1988). Elastic fibers in striae distensae. Journal of cutaneous pathology, 15(4), 215-222.

Kasielska‐Trojan, A., Sobczak, M., & Antoszewski, B. (2015). Risk factors of striae gravidarum. International Journal of Cosmetic Science, 37(2), 236-240.

Shuster, S. (1979). The cause of striae distensae. Acta dermato-venereologica. Supplementum, 59(85), 161-169.