Hoe Krijg je een Zwaardere Stem? 8 Manieren

Een zwaardere stem wordt geassocieerd met mannelijkheid en autoriteit. Dit kan je op een aantal eenvoudige manieren bereiken.

Dit artikel geeft 8 praktische methoden waarmee je je stem zwaarder kan maken inclusief een aantal extra tips die de zwaardere stemmen kunnen benadrukken.

man zingt door microfoon

1. Monotoon praten

Je zou het misschien niet verwachten maar monotonie is een mannelijke eigenschap. 

Zo heeft een onderzoek aangetoond dat mannen meer sekspartners hebben als ze een monotone stem hebben.

Gek genoeg denken mensen dus dat de stem dieper is als de stem meer monotoon is. Een ander onderzoek heeft dit kunnen bevestigen. 

Een diepe stem wordt geassocieerd met een stem die minder in toonhoogte varieert, oftewel een stem die monotoon is.

Kortom, zowel de werkelijke toonhoogte als de toonhoogtevariatie hebben een grote invloed op perceptie van een diepe stem.

2. Nekspieren versterken

Uit anekdotisch bewijs blijkt dat je met nekspieroefeningen je stem dieper kan maken.

Het gaat hier om je sternocleidomastoideus. Dit zijn twee lange spieren die van oren naar je sleutelbeen lopen.

In een gespannen toestand zullen ze aan de stembanden trekken waardoor de tonen hoger worden. En je raadt het al, in een ontspannen toestand wordt je stem dus lager.

Ze gaan trainen klinkt dan misschien een beetje tegenstrijdig, want door ze te trainen neemt de spanning toch juist toe?

Integendeel, door je nekspieren te versterken worden de dagelijkse vereisten makkelijker en hoeven ze zich juist minder aan te spannen en zullen ze ook minder verkrampen.

3. Stembanden oprekken

Door uitgerekte stembanden zal je stem een stuk dieper klinken. Dit kan op een vrij eenvoudige manier.

  1. heel diep ademhalen
  2. houd je adem in
  3. ga zo lang mogelijk neuriën
  4. herhaal dit maar nu met je kin naar je borst

Met deze simpele oefening kan je je stembanden uitrekken waardoor je stem zwaarder kan worden.

4. Keel ontspannen

Als je je stembanden aanspant zal de stem hoger worden en is de kans ook groter dat je stem gaat kraken. Dit wil je natuurlijk niet hebben.

Door te ontspannen kan de stem juist lager worden. Probeer de keel dus zo veel mogelijk te ontspannen.

Een vochtig stemkastje is erg belangrijk. Slik dus regelmatig, met name voordat je wilt gaan spreken.

5. Meer water drinken

De diepte van je stem is afhankelijk van de grootte van je stembanden. Door uitdroging zullen je stembanden gaan krimpen waardoor er piepende, dunnere stembanden ontstaan.

Water is dus belangrijker dan je zou verwachten. Maar liefst 75% van de Amerikanen drinkt dagelijks te weinig water.

6. Buikademhaling

Als je schouders bij het in- en uitademen op en neer gaan, adem je verkeerd. De ademhaling is dan erg oppervlakkig. De meeste mensen doen dit verkeerd. 

Aangezien je bovenlichaam zich aanspant zal de spanning op de nek en dus ook de stembanden toenemen.

Je zou vanuit het middenrif moeten ademhalen, dit wordt ook wel buikademhaling genoemd.

De buik buigt hier naar buiten terwijl de schouders op dezelfde positie blijven zitten. 

Het zal even duren voordat je eraan gewend bent maar het is de moeite waard. Het geeft ook nog eens een meer resonerende, rijkere stem.

Door je mond praten in plaats van door de neus kan eventueel ook helpen. Hoewel je hierdoor nasaal kan gaan klinken is het geluid wel zwaarder.

7. Spiegeloefeningen

Je moet natuurlijk eerst weten waar je vooruitgang kan boeken. Bewustwording is daarom erg belangrijk.

Je hebt een hoge stem wanneer je stembanden op een frequentie trillen terwijl je een diepe of lage stem hebt wanneer je stembanden op een lagere frequentie trillen.

Je kan een zwaardere stem krijgen door voor een spiegel te oefenen. Door wat voor te lezen of je naam uit te spreken kan je de toon, volume, toonhoogte en ademhaling analyseren.

Probeer het met een lage stem langzaam voor te lezen. De stem zal zijn timbre verliezen wanneer het tempo te hoog is. Adem door je buik en houd de kin omhoog.

8. Mobiele app

Er zijn zelfs mobiele apps waarmee je je stembanden kan trainen. Zo kun je naar een specifiek doel toe werken en je progressie monitoren. 

De apps kunnen jou precies vertellen hoe diep de stem is. Als je het leuk vindt kun je je stem met bekende mensen vergelijking.

Take home message

Veel mannen willen een zwaardere stem hebben. Of je nou meer vrouwen wilt aantrekken, in de vergaderkamer meer autoriteit wilt hebben of de baas wilt zijn over je nieuwe hond, een zwaardere stem kan daarbij helpen.

Je krijgt een zwaardere stem door monotoon te praten, je nekspieren te versterken, stembanden op te rekken, meer water te drinken en door buikademhaling.

Buikademhaling zorgt niet alleen voor een diepere stem, het is een efficiëntere manier van ademhalen waardoor de sportprestaties vooruitgaan. 

Er zijn dus genoeg manieren om je stem zwaarder te maken. Zelfs het slikken voordat je gaat praten kan al helpen. 

Naast een zwaardere stem is ook je houding erg belangrijk. Een goede houding ondersteunt een gezaghebbende stem.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Saxton, T. K., Debruine, L. M., Jones, B. C., Little, A. C., & Roberts, S. C. (2009). Face and voice attractiveness judgments change during adolescence. Evolution and Human Behavior, 30(6), 398-408.