Hoe Kunnen Mannen Zwanger Worden?

Op het nieuws zie je steeds vaker mannen die zwanger zijn geworden. Maar hoe kunnen mannen zwanger worden?

KORT ANTWOORD

Transgendermannen die oorspronkelijk als vrouw zijn geboren kunnen zwanger worden. Transmannen hebben namelijk eierstokken en een baarmoeder. Zo kan een transman na het stoppen van de testosterontherapie na twee maanden nog steeds zwanger worden. Transmannen die geen borstoperatie hebben ondergaan kunnen ook borstvoeding geven. Daarnaast kan ook een niet-binaire persoon (of genderqueer) ook zwanger worden. Deze persoon identificeert zich niet als man en ook niet als vrouw. Als een genderqueer met eierstokken en een baarmoeder is geboren is er dus een zwangerschap mogelijk. Zij die als man zijn geboren kunnen dus niet zwanger worden.

Dit artikel vertelt je hoe een zwangerschap bij een transman verloopt inclusief de toekomstige potentiële zwangerschap van een transvrouw.

man vermoedt dat hij zwanger is

Zwangerschap transman

In 2008, bij Oprah kondigde de eerste transgender aan dat hij zwanger was. Dit was de eerste keer dat de wereld tot de ontdekking kwam dat ook mannen zwanger kunnen worden.

Een zwangerschap is dus mogelijk als je met een baarmoeder en eierstokken geboren bent. Echter, de hormoontherapie die je als transman ondergaat brengen nogal wat veranderingen teweeg.

Als je als vrouw geboren bent en de overgang naar een vrouw wilt doormaken zal je namelijk hormoontherapie ontvangen. Hierbij wordt het mannelijke hormoon testosteron gegeven.

Testosterontherapie onderdrukt de vrouwelijke oestrogeen hormonen terwijl het juist de mannelijke secundaire geslachtskenmerken stimuleert:

  1. spiergroei
  2. meer lichaams en gezichtshaar
  3. lichaamsvet herverdeling 
  4. diepere stem

Binnen 12 maanden zal de menstruatie meestal stoppen. Dit kan soms nog een paar jaar duren. Door de testosterontherapie wordt het moeilijker om zwanger te worden, maar het is zeker niet onmogelijk.

Er zijn wel wat risico’s verbonden aan een zwangerschap als transman, door de testosterontherapie heb je een verhoogde kans op vroeggeboorte, placenta-abruptie, hoge bloeddruk en bloedarmoede.

Bovendien neemt de kans op een keizersnede toe. 

Hierbij moet opgemerkt worden dat het onderzoek naar transgenderzwangerschappen beperkt is. Het staat pas in de kinderschoenen.

Maar kunnen transvrouwen ook zwanger worden?

Transvrouwen kunnen (nog) niet zwanger worden 

Transvrouwen die oorspronkelijk als man zijn geboren kunnen niet zwanger worden. Transvrouwen hebben immers geen eierstokken en baarmoeder.

Echter, in de toekomst zou een baarmoedertransplantatie plaats kunnen vinden. Dit is een nieuwe chirurgische procedure waarbij een baarmoeder van de ene persoon naar de andere persoon getransplanteerd wordt. 

Het betreft nu nog een experimentele operatie. We kunnen dus nog niet met zekerheid stellen dat je na een baarmoedertransplantatie een baby kan dragen en baren.

In de toekomst zal voor aanvang de lichamelijk, sociale en geestelijke gezondheid in kaart gebracht worden.

Een aantal stappen in dit proces:

  1. baarmoedertransplantatie
  2. medicijnen die de kans op afstoting verkleinen
  3. hormoontherapie: oestrogeen en progestageen
  4. 6 maanden genezing
  5. embryo transplantatie

Het lichaam stoot weefsels af die niet lichaamseigen zijn. Aangezien je lichaam het baarmoederweefsel niet als het eigen erkend zal het de baarmoeder gaan afstoten. 

Om dit tegen te gaan wordt er immunosuppressiva gegeven, oftewel medicijnen die deze afstoting tegen gaan.

Jammer genoeg kan de foetus hierdoor aan schadelijke chemische stoffen worden blootgesteld.

Kortom, er zijn nogal wat kritische punten en moeilijke fases waar een transvrouw mee te maken krijgt als ze zwanger wilt worden.

Verschillende geslachten

Voorheen werden alleen de traditionele binaire geslachten van elkaar onderscheiden, namelijk alleen man en vrouw.

Dat werden toendertijd als de enige geslachten gezien met de daarbij behorende sociaal geconstrueerde kenmerken.

In werkelijkheid zijn er veel meer geslachten waar iemand zich mee kan identificeren. Het kan erg vervelend zijn als iemand door de verwachtingen en normen van het toegewezen geslacht zich onder druk gezet voelt. Het geslacht waar iemand zich misschien helemaal niet fijn bij voelt.

Take home message

In 2008 kondigde de eerste transman aan dat hij zwanger was en een gezin ging stichten. Hier brak de basis van een nieuwe horizon aan en het brak tegelijkertijd een hele hoop stereotypen.

Dan komen we gelijk aan bij de hamvraag. Hoe kunnen mannen zwanger worden?

Transgendermannen die met eierstokken en een baarmoeder geboren zijn kunnen zwanger worden en ook bevallen.

Transmannen zijn oorspronkelijk als vrouw geboren. Of beter gezegd, dat geslacht werd hen toegewezen terwijl ze zich daar niet mee konden identificeren. Vervolgens heeft er een geslachtsverandering plaatsgevonden met behulp van hormoontherapie.

Voor andere groepen is er nu geen zwangerschap mogelijk. Momenteel kunnen alleen mensen die met eierstokken en een baarmoeder geboren zijn zwanger worden. 

In de toekomst kan mogelijk iedereen zwanger worden. De medische wetenschap maakt namelijk grote stappen.

Er wordt onderzoek gedaan naar baarmoedertransplantaties. In dat geval kunnen mannen die als man geboren zijn dus mogelijk ook zwanger worden.

Er is misschien een hele nieuwe wereld voor je open gegaan wat betreft geslachtsidentiteit en de mogelijkheden tot zwangerschap.

Het mooie is dat straks iedereen de kans heeft om zwanger te worden en dat iedereen de geboorte van een kind kan meemaken.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij over gezondheidskwesties.

Bronnen

Light, A. D., Obedin-Maliver, J., Sevelius, J. M., & Kerns, J. L. (2014). Transgender men who experienced pregnancy after female-to-male gender transitioning. Obstetrics & Gynecology, 124(6), 1120-1127.