Hoe Lang Duurt Liefdesverdriet bij Mannen

Het liefdesverdriet verschilt tussen mannen en vrouwen. Ook mannen hebben een gebroken hart, maar hoe lang duurt liefdesverdriet bij mannen?

KORT ANTWOORD

Liefdesverdriet duurt gemiddeld 3,5 maanden, maar bij een echtscheiding kan het wel 1,5 jaar duren. Bij studenten duurt het liefdesverdriet gemiddeld 11 weken. Er is nog een belangrijke vuistregel. Voor elk jaar dat we met iemand zijn hebben we meestal 6 maanden liefdesverdriet. Dit wordt ook wel de 6-maanden regel genoemd. Uit andere gegevens blijkt dat mannen voor elk jaar dat ze met een vrouw samen zijn ongeveer 8 maanden liefdesverdriet hebben. Maar er is nog meer. Zo ervaren mannen na een relatiebreuk meer langdurige pijn dan vrouwen. In een onderzoek bleek dat veel mannen last hebben van post-relatie verdriet, dit kon een jaar later nog aanwezig zijn. Uit een studie blijkt zelfs dat mannen nooit echt volledig herstellen van een relatiebreuk.

Dit artikel vertelt je waar de duur van het liefdesverdriet van afhangt, hoe het liefdesverdriet tussen man en vrouw verschilt inclusief wat mannen na een relatiebreuk precies doen.

man heeft liefdesverdriet

Wat bepaalt de duur van liefdesverdriet?

De duur van liefdesverdriet is afhankelijk van de mate van verliefdheid, kwaliteit van de relatie, verbintenis, soort gevoelens (lust, verliefdheid of liefde), ontrouw in de relatie, betekenisvolle relatie en wie het heeft uitgemaakt.

Het is mogelijk ook afhankelijk van de onbeantwoorde vragen waar je mee zit, of de hoop dat je weer bij elkaar komt. Het rouwproces zou hierdoor langer kunnen duren.

Andere afhankelijke factoren zijn hoe het eindigde, de persoonlijke situatie, zelfvertrouwen en tijdsinvestering.

Verschil liefdesverdriet tussen vrouwen en mannen 

Een relatiebreuk eist een grotere emotionele tol terwijl mannen nooit volledig herstellen. Mannen gaan namelijk ‘gewoon’ verder.

Als reactie op de relatiebreuk zijn mannen meer geschokt. Deze reactie op een relatiebreuk heeft een tol. Hoe groter de schok hoe langer het liefdesverdriet duurt.

Ook wanneer de breuk in de lijn van verwachtingen lag zal er vaak nog een rouwproces zijn.

Fases van een relatiebreuk

Na een relatiebreuk doorloop je de vijf fases van verdriet:

  1. Ontkenning. Vrijwillig of onvrijwillig niet inzien dat het over is. 
  2. Woede. Inzien dat het over is en gefrustreerd raken over de oorzaak. 
  3. Onderhandelen. Als de oorzaak bekend is en de emoties gedaald zijn, nuchter een compromis willen sluiten om weer terug te keren naar de gewenste situatie.
  4. Depressie. Onderhandelen heeft niet gewerkt en de nieuwe situatie, of leegte wordt nu merkbaar.
  5. Aanvaarding. De leegte is enigszins opgevuld. 

Als je deze fases goed doorloopt zal je van een ‘hartbreuk’ kunnen genezen.

Wat doen mannen na een relatiebreuk?

Na een relatiebreuk hebben mannen niet alleen liefdesverdriet, ze gaan ook nog eens door een periode van introspectie. Ze kunnen erg hard voor zichzelf zijn.

Tijdens hun introspectie zullen al hun gebreken langskomen en zetten ze vragen achter hun deugden. Zo vragen ze zich af of ze alles wel verdienden.

In deze periode kan een man veel over zichzelf leren. 

Emotionele en fysieke pijn 

Liefdesverdriet brengt veel emotionele pijn met zich mee, en soms zelfs fysieke pijn. Nadat het uit is met degene waar je zoveel van hield is dit normaal.

Je wilt natuurlijk dat de ellendige gevoelens zo snel mogelijk weggaan. Iedere man herstelt in zijn eigen tempo.

Het tempo en hoe lang het precies duurt hangt dus van meerdere factoren af waaronder de verliefdheidsgevoelens, kwaliteit van de relatie, of er ontrouw in het spel was en of je het zelf hebt uitgemaakt of ‘gedumpt’ bent.

Bovendien zou het rouwproces langer kunnen duren als je nog niet volledig afscheid hebt genomen, bijvoorbeeld wanneer je hoopt of denkt dat je nog bij elkaar komt.

Take home message

Een relatiebreuk kan erg pijnlijk zijn en erg veel liefdesverdriet opleveren. Het vertrouwde gevoel kan plotseling weg worden gerukt.

Dan vraag je je al snel of hoe lang liefdesverdriet bij mannen duurt. 

Als je één jaar met iemand samen bent duurt het ongeveer 6 maanden voordat dat je eroverheen bent. 

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat mannen in vergelijking met vrouwen meer moeite hebben om verder met hun leven te gaan.

De liefdesverdriet en overgang zal sneller zijn als de relatie korter dan 6 maanden heeft geduurd.

Echter, uit andere gegevens blijkt dat mannen soms snel over hun break-up heen komen. Zo zouden de helft van de mannen er al binnen een maand overheen zijn terwijl het bij vrouwen gemiddeld 4 maanden duurt. Mogelijk was de relatie dan erg kort.

Van een paar weken tot meerdere jaren, er is geen specifieke duur van de liefdesverdriet bij mannen.

Hoe lang het ook duurt, uiteindelijk komt je eroverheen en kan je verder met je leven gaan.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Sprecher, S., Felmlee, D., Metts, S., Fehr, B., & Vanni, D. (1998). Factors associated with distress following the breakup of a close relationship. Journal of Social and Personal Relationships, 15(6), 791-809.

Lepore, S. J., & Greenberg, M. A. (2002). Mending broken hearts: Effects of expressive writing on mood, cognitive processing, social adjustment and health following a relationship breakup. Psychology and Health, 17(5), 547-560.