Hoe Lang Rijst Koken? 4 Soorten Rijst

Hoe lang je rijst moet koken is afhankelijk van het soort rijst dat je kiest en hoe je het wilt koken. Dus hoe lang rijst koken?

KORT ANTWOORD
 • Langkorrelige rijst (zoals basmati- of jasmijnrijst) duurt ongeveer 15-20 minuten om te koken. Dit soort rijst heeft een lange, slanke korrel en behoudt zijn vorm en structuur na het koken.
 • Kortkorrelige rijst (zoals Arborio- of Calrose-rijst) duurt ongeveer 20-25 minuten om te koken. Deze rijst heeft een kortere, dikkere korrel en wordt vaak gebruikt voor gerechten zoals risotto of paella.
 • Bruine rijst duurt langer om te koken dan witte rijst, omdat het meer tijd nodig heeft om de zemelen te verwijderen. Bruine rijst duurt ongeveer 45 minuten tot een uur om te koken, afhankelijk van de soort.
 • Wilde rijst duurt het langst om te koken, meestal ongeveer 45 minuten tot een uur. Wilde rijst heeft een unieke, nootachtige smaak en behoudt zijn structuur na het koken.

Het is belangrijk om te onthouden dat de kooktijden hierboven als richtlijnen dienen en dat de precieze kooktijd kan variëren afhankelijk van hoe je de rijst kookt (bijvoorbeeld in een pan op het fornuis of in de magnetron). 

Dit artikel vertelt je hoe lang je rijst moet koken, wanneer het te kort of te lang gekookt is en wat er gebeurt als je het te lang kookt.

een tafel met een zak rijst en een grote lepel rijst

Rijst te lang of te kort koken

Te lang. Te lang rijst koken kan leiden tot een zachte, papperige structuur en een gedempte smaak. Dit komt doordat de rijst te veel water heeft opgenomen en de korrels zijn uitgezet. Als je rijst te lang kookt, kan het ook betekenen dat je te veel water hebt gebruikt in verhouding tot de hoeveelheid rijst, wat leidt tot een waterig of drassig resultaat.

Te kort. Te kort rijst koken kan leiden tot harde, ongare korrels. Dit komt doordat de rijst niet genoeg tijd heeft gehad om volledig te gaarkoken en het water te absorberen. Als je rijst te kort kookt, kan het ook betekenen dat je te weinig water hebt gebruikt in verhouding tot de hoeveelheid rijst, wat leidt tot een droge of korrelige structuur.

Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid water en tijd te gebruiken om de rijst te koken. 

Hoe moet je verschillende soorten rijst koken 

Hieronderenkele algemene richtlijnen voor het koken van verschillende soorten rijst:

 • Langkorrelige rijst (zoals basmati- of jasmijnrijst): Gebruik ongeveer 1,5 keer de hoeveelheid water voor elke hoeveelheid rijst, en kook de rijst gedurende 15-20 minuten.
 • Kortkorrelige rijst (zoals Arborio- of Calrose-rijst): Gebruik ongeveer 2 keer de hoeveelheid water voor elke hoeveelheid rijst, en kook de rijst gedurende 20-25 minuten.
 • Bruine rijst: Gebruik ongeveer 2,5 keer de hoeveelheid water voor elke hoeveelheid rijst, en kook de rijst gedurende 45 minuten tot een uur.
 • Wilde rijst: Gebruik ongeveer 3 keer de hoeveelheid water voor elke hoeveelheid rijst, en kook de rijst gedurende 45 minuten tot een uur.

Wat gebeurt er als je rijst te lang kookt?

Enkele dingen die kunnen gebeuren als je rijst te lang kookt:

 • De smaak kan gedempt worden: Als je rijst te lang kookt, kan het zijn dat de smaak minder intens wordt en minder nootachtig of zacht aanvoelt. Dit komt doordat de rijst te veel water heeft opgenomen en de smaakstoffen zijn verdund.
 • De textuur kan zachter worden: Als je rijst te lang kookt, kan het zijn dat de rijstkorrels zachter worden en een papperige structuur krijgen. Dit komt doordat de rijst te veel water heeft opgenomen en de korrels zijn uitgezet.
 • De rijst kan waterig of drassig worden: Als je te veel water gebruikt in verhouding tot de hoeveelheid rijst die je kookt, kan de rijst te veel water absorberen en een waterig of drassig resultaat geven.
 • De rijst kan kleverig worden: Als je rijst te lang kookt, kan het zijn dat de rijstkorrels kleverig worden en aan elkaar blijven plakken. Dit komt doordat de rijst te veel water heeft opgenomen en de korrels zijn uitgezet.

Is het ongezond als je rijst te kort kookt?

Er zijn geen gezondheidsrisico’s verbonden aan het eten van te kort gekookte rijst. 

Het eten van te kort gekookte rijst kan echter leiden tot een harde of ondergare structuur en een minder aangename smaak. 

Als je rijst te kort kookt, kan het ook betekenen dat je te weinig water hebt gebruikt in verhouding tot de hoeveelheid rijst, wat leidt tot een droge of korrelige structuur.

Take home message

Zoals ik eerder heb uitgelegd, is de kooktijd afhankelijk van het soort rijst dat je kiest en hoe je het wilt koken. 

Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid water en tijd te gebruiken om de rijst te koken, en om de rijst tijdens het koken te proeven om te controleren of het gaar is.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen