Hoe Lang Tampon Inhouden?

In alle drukte en hectiek vergeten we wel eens tampons te verwisselen. Soms worden tampons ook kwijtgeraakt. 

Als de tampon er langer inzit dan gewoonlijk vraag je je al snel af wat de maximale duur is. Dus hoe lang tampon inhouden?

KORT ANTWOORD

Je kunt een tampon het beste na 4-8 uur verwisselen. Het is nog beter om tampons voor de zekerheid om de 4-6 uur te verwisselen. Houd een tampon nooit langer in dan 8 uur, dit is de vuistregel. Als je een tampon langer inhoudt loop je namelijk de kans op irritatie, infecties en tamponziekte.

Dit artikel vertelt je wat er kan gebeuren als je een tampon 8-12 uur lang inhoudt en hoe je weet of een tampon vol is.

pijn vrouw vagina blaasontsteking

Wat gebeurt er als je een tampon te lang inhoudt?

Het is dus duidelijk dat je een tampon nooit langer dan 8 uur achtereen moet inhouden.

Op de instructies van de tampondoos worden vrouwen aangemoedigd om de tampon om de 8 uur te vervangen. Dit is niet zonder reden.

Als je een tampon langer dan 8-12 uur inhoudt loop je de kans op irritatie, infectie of mogelijk zelfs het toxic shock syndroom (tamponziekte).

Bacteriën kunnen gifstoffen aanmaken dat via slijmvlies van de vagina of baarmoeder in je bloed kan belanden. Hoe langer je de tampon inhoudt, hoe groter de kans.

Handige tips

Hier zijn enkele tips om te voorkomen dat je een tampon te lang inhoudt:

  1. Maak gebruik van een timer: Stel een timer in op je telefoon of horloge zodra je een tampon inbrengt. Dit herinnert je eraan om regelmatig te controleren en te vervangen.
  2. Gebruik herinneringen: Plaats herinneringen op plekken waar je ze vaak ziet, zoals op je spiegel, bureau of koelkast. Schrijf een korte boodschap zoals “Controleer je tampon!” om je eraan te herinneren regelmatig te controleren.
  3. Gebruik tampons met een lage absorptiecapaciteit: Als je merkt dat je de neiging hebt om tampons te lang in te houden, kies dan voor tampons met een lagere absorptiecapaciteit. Hierdoor moet je ze vaker vervangen.
  4. Luister naar je lichaam: Let op de signalen van je lichaam. Als je merkt dat je tampon vol begint te voelen, vochtig wordt of oncomfortabel wordt, vervang hem dan meteen.

Onthoud dat het belangrijk is om tampons regelmatig te vervangen om het risico op toxic shock syndrome (TSS) te minimaliseren. 

TSS is een zeldzame maar ernstige aandoening die kan optreden bij het te lang inhouden van een tampon. 

Als je symptomen zoals hoge koorts, duizeligheid, uitslag of overgeven ervaart, verwijder dan onmiddellijk de tampon en raadpleeg een arts.

Te hoog absorptievermogen

Mogelijk is het absorptievermogen te hoog als je een tampon 8 uur lang kan dragen zonder dat je de tampon moet verwisselen.

Bij de volgende symptomen moet je contact opnemen met een zorgverlener:

  1. koorts
  2. pijn
  3. andere ongewone symptomen

Maar hoe weet je of de tampon aan vervanging toe is?

Hoe weet je of een tampon vol is?

Geef een licht rukje aan het tamponkoordje. Wanneer het makkelijker uitgetrokken wordt moet de tampon verwisseld worden.

Als het koordje er niet makkelijker wordt uitgetrokken, kun je het meestal nog wat langer laten zitten.

Dit wordt als de beste manier beschouwd om te checken of je de tampon moet vervangen.

Maar hoe zit het met een tampon en je slaap?

Met tampon slapen

Over het algemeen zou je met een tampon kunnen slapen mits je 6-8 uur slaapt. Als je dit van plan bent is het wel belangrijk dat je de tampon pas net voor het slapen inbrengt en na het ontwaken direct verwisselt.

Er zijn ook nog andere producten beschikbaar als je elke nacht langer dan 8 uur slaapt. Denk bijvoorbeeld aan maandverband of gevoerd ondergoed. 

Hoeveel tampons per dag

Aangezien een dag 24 uur bevat en je een tampon maximaal 8 uur mag dragen, zou je elke dag tijdens de menstruatie minstens 3 tampons nodig hebben.

Per cyclus zou je dus minimaal 21 tampons nodig hebben. Een pakje tampons bevat gemiddeld 24 tampons.

Take home message

Tampons kun je vergeten en kwijtraken waardoor ze te lang blijven zitten. Maar wat is te lang? Kortom, hoe lang kan je een tampon inhouden?

Een tampon zou om de 4-8 uur verwisseld moeten worden en je zou een tampon nooit langer dan 8 uur moeten inhouden. 

Naast irritaties kan het ook tot ernstigere consequenties leiden. Als je de 8 uur overschrijdt, loop je de kans op infecties en tamponziekte (toxic shock syndrome).

Om te voorkomen dat je tampons in het vervolg vergeet te verwisselen, is het verstandig om een herinnering op je telefoon in te stellen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Schuchat, A., & Broome, C. V. (1991). Toxic shock syndrome and tampons. Epidemiologic reviews, 13, 99-112.