Voor darminfecties zoals draadwormen kun je een wormenkuur met mebendazol voorgeschreven krijgen. Het is op recept verkrijgbaar in tabletvorm of vloeistof.
Bij de apotheek is het voor volwassenen en kinderen vanaf de leeftijd van twee jaar verkrijgbaar.
Meestal hoef je slechts een eenmalige dosis mebendazol in te nemen, maar soms moet het drie dagen lang ingenomen worden. Maar hoe lang duurt het voordat een wormenkuur werkt?
KORT ANTWOORD
De wormenkuur met mebendazol zal gelijk gaan werken, maar alle wormen zijn pas na enkele dagen dood. Zo kan het na 1 tablet tot drie dagen duren voordat alle dode wormen uit je lichaam verdwenen zijn. Via de ontlasting zullen alle wormen vanuit je darmen naar buiten komen waar je misschien niets van zult merken.
Dit artikel vertelt je hoe lang voordat wormenkuur werkt en welke factoren daar invloed op kunnen hebben.
5 Belangrijke Factoren
Er zijn verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op hoe lang het duurt voordat een wormenkuur werkt.
- Soort wormen: Verschillende wormen reageren mogelijk anders op de medicatie. Sommige soorten kunnen sneller reageren dan andere, afhankelijk van hun levenscyclus en gevoeligheid voor het geneesmiddel.
- Ernst van de besmetting: Als de worminfectie ernstig is, kan het langer duren voordat de kuur effect heeft. Een grote hoeveelheid wormen in het lichaam kan meer tijd en herhaling van de behandeling vereisen om ze volledig uit te roeien.
- Gezondheidstoestand: De algemene gezondheidstoestand van de persoon kan ook van invloed zijn op de snelheid van herstel. Als iemand bijvoorbeeld een verzwakt immuunsysteem heeft, kan het langer duren voordat het lichaam de wormen volledig kan bestrijden.
- Opvolging van instructies: Het is essentieel om de instructies van de wormenkuur nauwkeurig op te volgen. Het correct innemen van de voorgeschreven dosis op het juiste tijdstip en gedurende de voorgeschreven periode is belangrijk om de effectiviteit van de behandeling te vergroten.
- Hygiëne en preventieve maatregelen: Naast de behandeling is het ook belangrijk om goede hygiënepraktijken te volgen om herinfectie te voorkomen. Regelmatig handen wassen, schoon water en voedsel consumeren en vermijden van risicovolle situaties kunnen de effectiviteit van de kuur verbeteren.
Hoe werkt een wormenkuur met mebendazol?
De tabletten bij een wormenkuur bevatten mebendazol dat de wormen zal doden. Dit doet mebendazol door de opname van suiker te blokkeren.
Om te overleven hebben wormen namelijk suiker nodig. Vervolgens zullen de wormen via de ontlasting uitgescheiden worden. De eitjes die nog niet zijn uitgekomen zullen echter niet gedood worden.
Kortom, mebendazol doodt wormen maar zal de eitjes van de wormen niet doden. Om deze reden kun je de wormen opnieuw krijgen en doorgeven aan anderen.
Om dit te voorkomen moet je het mogelijk na twee weken opnieuw innemen. Als er een herinfectie optreedt zul je na 2-4 weken opnieuw een tablet moeten nemen.
Mensen waarmee je samenwoont, moeten mogelijk ook behandeld worden. Neem het geneesmiddel volgens de instructies van de arts of apotheker.
Je wilt natuurlijk niet opnieuw besmet raken, daarom zul je je handen weken na het begin van de behandeling nog moeten wassen:
- na toiletbezoek
- dagelijks regelmatig
- voor het bereiden van eten / eten
Als de klachten na twee weken niet verbeteren of als je in de ontlasting nog steeds levende wormen hebt, moet je terug naar de huisarts gaan.
Bijwerkingen wormenkuur
De meest voorkomende bijwerkingen van mebendazol is maagpijn, maar er kunnen nog meer bijwerkingen optreden. Veelvoorkomende bijwerkingen mebendazol:
- winderigheid, maagpijn, diarree
- misselijkheid, braken, verlies van eetlust
- huiduitslag
Er kunnen ook andere bijwerkingen optreden, dit is dus geen volledige lijst.
Soms nemen mensen per ongeluk een extra dosis in, wat waarschijnlijk geen kwaad doet. Er kunnen echter wel bijwerkingen optreden waaronder:
- buikkrampen, diarree
- misselijkheid, braken
Als je bijwerkingen ervaart, je zorgen maakt, of meerdere dosis gebruikt, moet je met een arts spreken.
Bij tekenen van een allergische reactie moet je direct medische hulp inschakelen:
- moeilijke ademhaling
- netelroos
- zwelling van het gezicht, tong, lippen, keel
Bij een ernstige huidreactie of tekenen van beenmergonderdrukking moet je ook direct je dokter bellen.
Je kunt een herinfectie voorkomen door een goede hygiëne in acht te nemen, maar er zijn nog meer handige tips.
Een worminfectie voorkomen
Op de volgende manieren kun je een worminfectie helpen voorkomen:
- handen wassen: voor het bereiden van eten, voor het eten, na toiletbezoek, nadat je aarde hebt aangeraakt,
- katten en honden regelmatig ontwormen
- in hoog risico gebieden alleen flessenwater of gekookt water drinken en geen rauwe vruchten of groenten eten
- in hoog risicogebieden niet op je blote voeten lopen
- fruit en groenten uit je tuin grondig wassen
- katten- en hondenpoep moet je zo snel mogelijk weggooien in een vuilnisbak, op plekken waar veel katten- of hondenpoep ligt je kinderen niet laten spelen
- geen onvoldoende verhit of rauwe rundvlees, varkensvlees of zoetwatervis eten
Take home message
Bij een worminfectie zal je huisarts een wormenkuur voorschrijven wat je gedurende 1-3 dagen moet nemen. Een eenmalige dosis kan ook volstaan.
Je wil er natuurlijk zo snel mogelijk van af komen met een wormenkuur. Kortom, hoe lang voordat wormenkuur werkt?
Mebendazol begint meteen met werken, maar het kan even duren voordat alle wormen gedood zijn, ongeveer enkele dagen.
Aangezien mebendazol de eitjes van de wormen niet doodt, moet je het mogelijk na twee weken opnieuw innemen om te voorkomen dat je opnieuw wormen krijgt.
Luister goed naar de instructies van de dokter of apotheker.
Over Diederik
Bronnen
KEYSTONE, J. S., & MURDOCH, J. K. (1979). Drugs Five Years Later: Mebendazole. Annals of Internal Medicine, 91(4), 582-586.