Hoe Lang Werkt Aspirine?

Aspirine wordt gebruikt voor pijn, koorts, ontstekingen, preventie van bloedstolsels, en om de kans op hartaanvallen en beroertes te verlagen. Maar hoe lang werkt aspirine?

KORT ANTWOORD

Gewoonlijk duren de pijnstillende effecten van één dosis aspirine 5 uur, maar als het omhuld is kan het tot 12 uur lang aanhouden. De pijnverlichting is na 6-8 uur uitgewerkt. Aspirine zal minder dan 12 uur lang in je bloed blijven. Echter, het effect op je bloedplaatjes houdt minstens een week aan. De halfwaardetijd van aspirine bedraagt ongeveer 15 minuten. Na elk kwartier is de helft van het aspirine uit je lichaam geëlimineerd. Na een uur is er nog maar 1/16e van het oorspronkelijke aspirine in je systeem.

Dit artikel vertelt je hoe snel het begint te werken, hoe lang de bloedverdunnende effecten aanhouden, het werkingsmechanisme en eventuele bijwerkingen.

apotheker pakt medicijn

Factoren die de werkingsduur van aspirine beïnvloeden

Als het gaat om de duur van de werking van aspirine, zijn er een paar factoren om rekening mee te houden:

  1. Dosering: Hoeveel aspirine je neemt, kan invloed hebben op hoe lang het werkt. Over het algemeen geldt dat een hogere dosis langer kan duren voordat het effect afneemt.
  2. Individuele reactie: Iedereen reageert anders op medicijnen, dus de duur van de werking kan van persoon tot persoon variëren. Het hangt af van factoren zoals je lichaamsgrootte, metabolisme en algehele gezondheid.
  3. Type aspirine: Er zijn verschillende soorten aspirine beschikbaar. Elk type kan een andere werkingstijd hebben, dus het is belangrijk om de instructies op de verpakking te volgen.
  4. Toestand die behandeld wordt: De duur van de werking kan ook afhangen van de specifieke aandoening die je met aspirine probeert te behandelen. Verschillende aandoeningen kunnen verschillende doseringen en frequenties vereisen.
  5. medicijnenInteracties met andere medicijnen: Als je andere medicijnen gebruikt, kunnen deze de werking van aspirine beïnvloeden. Het is belangrijk om je arts of apotheker te raadplegen als je meerdere medicijnen tegelijkertijd gebruikt.
  6. Voedselconsumptie: Het innemen van aspirine op een lege maag kan ervoor zorgen dat het sneller wordt opgenomen en mogelijk sneller werkt. Als je aspirine na een maaltijd inneemt, kan het wat langer duren voordat het effect optreedt.

Houd er rekening mee dat deze lijst niet volledig is en dat individuele omstandigheden kunnen variëren.

Hoe snel aspirine werkt

Je zal je na 20-30 minuten beter gaan voelen. 

Gewone aspirine. Na 500 milligram gewone aspirine zal er binnen 100 minuten een betekenisvolle pijnverlichting optreden.

Bayer aspirine. 500 milligram aspirine begint binnen ongeveer 16 minuten te werken. Binnen 50 minuten zal er een betekenisvolle pijnverlichting optreden.

Waarom het zo snel werkt

In tegenstelling tot nagenoeg alle andere geneesmiddelen wordt aspirine niet in je bovenste darmen maar juist in je maag opgenomen. Hierdoor wordt het zo snel opgenomen.

Factoren die de eliminatie beïnvloeden zijn onder andere:

  1. dosering
  2. nier- of leveraandoeningen
  3. enteric coated tabletten (komen in de darmen terecht): worden dus langzamer opgenomen

Werkingsduur bloedverdunner

Het effect wordt dus niet alleen bepaald door hoe lang het in je lichaam zit. Aspirine kan namelijk de klontervorming van je bloedcellen onherroepelijk stoppen. Dit effect treedt al op zodra je aspirine inneemt. 

Als je aspirine als bloedverdunner gebruikt zullen de effecten na een week nog aanwezig blijven. De levensduur van bloedplaatjes is namelijk ongeveer 10 dagen. Na 14 dagen zijn je bloedcellen volledig vervangen.

Kortom, aspirine werkt in dit opzicht veel langer dan dat het in je lichaam aanwezig is.

Stop daarom bij voorkeur eerder met aspirine als je bijvoorbeeld een operatie ondergaat. Mogelijk valt het mee. Bespreek dit altijd met je arts.

Hoe werkt aspirine?

Aspirine stopt lichte pijn en ontstekingen. Aspirine is een niet-steroïdaal anti-inflammatoir geneesmiddel (NSAID). 

Het kan de aanmaak van zogeheten prostaglandines blokkeren door het enzym dat prostaglandines procedeert te remmen.

Deze prostaglandines zijn hormoonachtige boodschappermoleculen en vormen onder andere de aan- en uitknop van pijn en ontstekingen.

Dan vraag je je al snel af wat die hormoonachtige moleculen voor bijwerkingen kunnen veroorzaken.

Bijwerkingen aspirine

Veelvoorkomende bijwerkingen van Aspirine omvatten:

  1. huiduitslag
  2. buikpijn, brandend maagzuur, maagklachten, gastritis, misselijkheid
  3. gastro-intestinale ulceraties
  4. hoofdpijn
  5. slaperigheid
  6. kramp
  7. bloeding

Aspirine kan dan wel stollingen, beroertes en hartaanvallen helpen voorkomen, het kan ook juist gevaarlijke bloedingen in het maag-darmkanaal veroorzaken. Bovendien kan dagelijkse aspirinetherapie de kans op een beroerte verhogen.

Take home message

Aspirine is een niet-steroïdaal anti-inflammatoir geneesmiddel (NSAID) dat de aanmaak van prostaglandines blokkeert en daarmee lichte pijn en ontstekingen kan stoppen. Prostaglandines zetten vele lichamelijke processen in gang waaronder ontstekingen. 

Hoe lang werkt aspirine?

De pijnverlichtende effecten zijn na 6-8 uur uitgewerkt. Je zult dan een nieuw tablet nodig hebben. De pijnstillende effecten van omhulde aspirine kan tot 12 uur lang aanhouden.

Het effect op je bloedplaatjes houdt minstens een week aan. Houd daar rekening mee, bijvoorbeeld als je een operatie in het vooruitzicht hebt. Bespreek dit uiteraard met je arts.

Veelvoorkomende bijwerkingen van aspirine zijn huiduitslag, misselijkheid, buikpijn, maagklachten, brandend maagzuur, gastritis, gastro-intestinale ulceraties, slaperigheid, hoofdpijn, kramp en bloedingen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Levy, G. (1981). Comparative pharmacokinetics of aspirin and acetaminophen. Archives of Internal Medicine, 141(3), 279-281.