Hoe Lang Werkt een Ruggenprik?

De ruggenprik zorgt ervoor dat de meeste vrouwen tijdens de bevalling weinig of geen pijn zullen voelen. 

Je wilt natuurlijk niet dat de ruggeprik uitwerkt, dus hoe lang werkt een ruggeprik?

KORT ANTWOORD

De effecten van een ruggenprik met een katheter zullen na het stoppen van de medicatie waarschijnlijk nog een paar uur lang voor een verdovend gevoel zorgen. Meestal zullen de effecten binnen 2 uur verdwijnen. Als de ruggenprik eenmaal is uitgewerkt kun je vaginale pijn en kramp van de bevalling ervaren. De werkingsduur van een ruggenprik is afhankelijk van de soort ruggenprik en de ingespoten medicijnen. Zo zijn er ook epidurale injecties voor bijvoorbeeld rugpijn.

Dit artikel vertelt je wanneer de verdoving uitgewerkt is, de sensaties die je kunt ervaren, de werkingsduur van andere soorten, of er pijn kan optreden inclusief de mogelijke complicaties.

zwangere vrouw die haar buik aanraakt

7 Bepalende factoren

Er zijn verschillende factoren die de duur van een ruggenprik kunnen beïnvloeden. Hieronder vind je een lijst met enkele van deze factoren:

  1. Dosering: De hoeveelheid verdovingsmiddel die wordt gebruikt, kan de duur van de ruggenprik beïnvloeden. Over het algemeen geldt dat een hogere dosis langer effect heeft.
  2. Type verdovingsmiddel: Er zijn verschillende soorten verdovingsmiddelen die gebruikt kunnen worden bij een ruggenprik, zoals lokale anesthetica. De keuze van het middel kan de duur van de verdoving beïnvloeden.
  3. Concentratie van het verdovingsmiddel: De concentratie van het verdovingsmiddel kan variëren. Een hogere concentratie kan een langere werkingstijd hebben.
  4. Individuele reactie: Iedere persoon kan anders reageren op een ruggenprik. Sommige mensen hebben een snellere stofwisseling, waardoor de verdoving sneller wordt afgebroken.
  5. Lichaamsgewicht: Het lichaamsgewicht kan ook invloed hebben op de duur van de ruggenprik. Over het algemeen geldt dat mensen met een hoger lichaamsgewicht mogelijk een langere werkingstijd hebben.
  6. dokter houdt vitamine b12-injectie vast naast vrouwelijke patientInjectietechniek: De manier waarop de ruggenprik wordt uitgevoerd, kan ook van invloed zijn. Een juiste plaatsing van de naald en een langzame injectie kunnen de duur van de verdoving optimaliseren.
  7. Verwachte duur van de ingreep: De duur van de ingreep kan ook invloed hebben op hoe lang de ruggenprik nodig is. Als de ingreep langer duurt, kan een langwerkende verdoving worden gebruikt of kan de ruggenprik tijdens de ingreep worden verlengd.

Het is belangrijk op te merken dat de duur van een ruggenprik sterk kan variëren tussen individuen en situaties. 

Raadpleeg altijd een medische professional voor specifieke informatie over jouw persoonlijke situatie.

Wanneer begint een ruggenprik te werken?

Een ruggenprik begint meestal al in slechts 10-20 minuten te werken en het duurt 20-30 minuten voordat de verdoving een volledig effect heeft.

Sensaties tijdens het uitwerken

Zodra het medicijn gestopt is kun je voordat het medicijn uitwerkt je nog een aantal uren een verdoofd en duizelig gevoel ervaren.

Hierbij heb je mogelijk niet zo veel gevoel in je benen of voelt het alsof je benen zwak of wiebelig zijn. 

Eenmaal uitgewerkt kun je een tintelend gevoel in de benen ervaren, bijvoorbeeld het spelden-en-naaldengevoel.

Je kunt ook weer pijn gaan voelen. Wanneer je je niet lekker voelt, moet je het meteen aan je arts vertellen.

Verdoving uit laten werken. Voordat het volledige gevoel in de benen is teruggekeerd zul je waarschijnlijk moeten rusten in een liggende of zittende positie. Je kunt een lichte tinteling tijdens het wachten voelen.

Epidurale injecties

Naast een ruggenprik met een katheter die voor een continue verdoving zorgen kunnen er ook injecties worden gegeven. Ook deze injecties hebben een andere werkingsduur:

Epidurale injectie (één injectie). Meestal duurt het een paar uur voordat je het gevoel in het gevoelloze gebied terugkrijgt

Epidurale steroïde injectie. Een epidurale steroïde injectie zal bij patiënten met chronische pijn meestal 3-6 maanden of zelfs langer aanhouden. De pijnverlichting varieert echter. Bij een schijfhernia kan er een blijvende pijnverlichting optreden. 

Ruggenprik en rugpijn

Voor vele soorten lage rugpijn en beenpijn kan een epidurale steroïdeninjectie geindiceerd zijn.

Meestal zorgt het voor een tijdelijke pijnverlichting, maar de effecten kunnen een week tot zelfs een jaar blijven aanhouden.

Met name patiënten met acute rug- en/of beenpijn hebben er het meeste profijt van. Zo zijn mensen na deze injectie vaak in staat om weer revaliderende rekoefeningen uit te voeren.

Door de plaatselijke verdoving zal de pijn normaal gesproken onmiddellijk verlicht worden. Dit zal echter na een paar uur uitwerken. 

De steroïden zullen tussen 2-7 dagen beginnen te werken waarna de effecten dagen tot zelfs een jaar aan kunnen houden.

Doet een ruggenprik pijn?

Een ruggenprik is een verdoving dicht bij je wervelkolom, dan vraag je je al snel af of een ruggenprik pijn doet.

Door de plaatselijke verdoving zal het plaatsen van de ruggenprik meestal geen of heel weinig pijn doen. De pijn kan te vergelijken zijn met de pijn van een infuus. 

De verdovende injectie kan echter een beetje branden of prikken, vergelijkbaar met een vaccinatieprik of griepprik.

Het zal geen pijn doen als de pijnstilling eenmaal naar binnen gaat. Hierbij kun je soms wel op je rug een koele vloeistof voelen lopen.

Bovendien wordt het slangetje met tape op je rug op haar plek gehouden. Dit kan soms trekken en rukken. 

Achteraf kan je rug gekneusd aanvoelen en als je gaat douchen kan het water dat er op terechtkomt pijn doen.

Kortom, het plaatsen van de ruggenprik doet meestal geen of heel weinig pijn, terwijl de verdovende injectie of het tape van het slangetje misschien wel voor ongemak zorgt.

Complicaties ruggenprik

Gelukkig heeft epidurale pijnstilling voor zowel moeder als kind minimale bijwerkingen. Hoewel een ruggenprik meestal veilig is, kunnen er soms wel bijwerkingen en complicaties optreden.

Bijwerkingen van de ruggenprik omvatten:

  1. jeukende huid door een bijwerking van de pijnstillers
  2. niet genoeg pijnstilling
  3. lage bloeddruk
  4. (ernstige) hoofdpijn: rondom de wervelkolom kan de vloeistofzak per ongeluk doorgeprikt worden
  5. zenuwschade: tijdelijke of permanent
  6. verlies van blaascontrole: de ruggenprik kan namelijk ook de omliggende zenuwen treffen, hierdoor voel je misschien niet meer wanneer de blaas eenmaal vol zit
  7. toevallen
  8. langzame ademhaling
  9. ernstige ademhalingsproblemen
  10. infectie
  11. dood

Take home message

Een kind op aarde brengen is een bijzondere levensveranderende ervaring en het liefst wil je natuurlijk een pijnloze ervaring.

Een van de meest effectieve manieren om de pijn tijdens de bevalling te verlichten is een ruggenprik. 

Het is een diepe verdoving die rondom je ruggenwervels wordt gegeven. Een ruggenprik valt onder de epidurale pijnstilling.

Een ruggenprik kan de pijn al binnen 10-20 minuten verlichten, maar hoe lang werkt een ruggenprik?

Zodra het epidurale medicijn gestopt wordt zullen de effecten meestal binnen 2 uur verdwijnen. 

Als de arts de medicatie van een ruggenprik met een katheter eenmaal heeft gestopt zullen de verdovende effecten dus waarschijnlijk nog een paar uur aanhouden. Vervolgens zullen de effecten van het medicijn af gaan nemen.

Het inbrengen van de ruggenprik is het meestal het meest pijnlijke deel dat me de pijn van een infuus te vergelijken is.

Gelukkig wordt er een plaatselijke verdoving gegeven waardoor de ruggenprik waarschijnlijk heel weinig pijn zal doen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Hawkins, J. L. (2010). Epidural analgesia for labor and delivery. New England Journal of Medicine, 362(16), 1503-1510.