Energiedrank kan je een fijne boost geven, maar je wilt natuurlijk niet aan het einde van de dag in je bed gaan stuiteren.
Om dit te voorkomen moet je eerst weten wat de werkingsduur is. Dus hoe lang werkt energiedrank?
KORT ANTWOORD
Na ongeveer 5-6 uur bereikt cafeïne de halfwaardetijd en zullen de effecten van energiedrank uitgewerkt zijn, omdat de resterende cafeïnesporen dan te laag zijn om je energielevels te verhogen. Na deze tijd zal dus de helft van de cafeïne uit je bloedbaan geëlimineerd zijn. Na de daaropvolgende 5-6 uur zullen de effecten volledig verdwenen zijn. Kortom, de ingrediënten van energiedranken blijven tot wel 12 uur lang in je lichaam.
Dit artikel vertelt je wat de werkingsduur beïnvloedt, wanneer het precies begint te werken en uit te werken, de ingrediënten van energiedrank en de bijwerkingen.
![wepik-export-20230612051604C7On energie drank blikje op tafel](https://gohumannature.com/wp-content/uploads/2023/06/wepik-export-20230612051604C7On.jpeg)
Dit bepaalt de invloed van energiedrank
Energiedrank blijft ongeveer 6-8 uur in je lichaam. De tijdspanne van energiedrank kan echter door meerdere factoren beïnvloed worden:
- Hoeveelheid cafeïne: Een hogere hoeveelheid cafeïne in de energiedrank kan er natuurlijk voor zorgen dat de effecten langer aanhouden.
-
Hoeveelheid suiker: Suiker kan de effecten van cafeïne versterken en ervoor zorgen dat de energiedrank langer in het lichaam blijft.
- Genetica: Mensen met een grotere hoeveelheid van het leverenzym CYP1A2 kunnen cafeïne sneller afbreken en elimineren, waardoor de effecten van energiedrank mogelijk korter aanhouden.
- Metabolisme van cafeïne: Het vermogen van het lichaam om cafeïne te metaboliseren kan variëren. Sommige mensen kunnen cafeïne sneller verwerken dan anderen, waardoor de duur van energiedrank in het lichaam kan verschillen.
- Lengte en gewicht: De fysieke kenmerken van een persoon, zoals lengte en gewicht, kunnen ook van invloed zijn op hoe lang energiedrank in het lichaam blijft. Over het algemeen geldt dat een grotere lichaamsmassa kan leiden tot een langere duur van de effecten.
-
Voedselinname: Het drinken van energiedrank op een lege maag of nuchter kan resulteren in een snellere opname en een langer effect, omdat er geen voedsel is dat de opname kan vertragen.
Het is belangrijk op te merken dat deze factoren van persoon tot persoon kunnen verschillen en dat de duur van de effecten van energiedrank ook kan variëren afhankelijk van andere individuele omstandigheden.
Het is altijd verstandig om bewust te zijn van je eigen reactie op cafeïne en energiedrank en je consumptie dienovereenkomstig te beheren.
Wanneer begint energiedrank te werken en uit te werken?
We nemen stap voor stap het werkingsproces van energiedrank door.
- Verhoogde hartslag en bloeddruk. Na ongeveer 10 minuten zal de cafeïne in je bloedbaan terechtkomen, zijn effect uitoefenen en zal de hartslag en bloeddruk omhoog gaan. Het kan echter tot een half uur duren voordat je de effecten ervan echt op gaat merken.
- Concentratie en alertheid. Na 15-45 minuten zal de concentratie toenemen en kun je je opgewonden te voelen. Hoe lang dit precies duurt hangt af van hoe snel je het drinkt.
- Piekeffecten. Na 30-60 minuten is alle cafeïne en suiker opgenomen en zal de piekenergie bereikt worden waardoor je je meer alert, gefocust en geconcentreerd zult voelen. In de 2 tot 3 uur daaropvolgend zullen de effecten afnemen.
- Suiker Crash. Na een uur kan een suiker crash optreden door het dalen van de cafeïne en het suiker. Hierbij kun je je vermoeid voelen en lage energielevels hebben.
Aan de hand van de ingrediënten kunnen de effecten dus verklaard worden, maar er zijn een aantal ingrediënten waar je je waarschijnlijk nog niet van op de hoogte was.
Ingrediënten energiedrank
Naast cafeïne bevat energiedrank nog meer ingrediënten die je wakker kunnen houden:
- cafeïne
- suikers
- taurine (soms)
- B-vitamines
- guarana-extract
- L-carnitine
- glucuronolacton
- ginseng
- ginkgo biloba
- antioxidanten
- sporenmineralen
Energiedrank bevat dus meer dan alleen cafeïne. Ingrediënten in energiedrank zoals taurine, vitamine B, ginseng, carnitine en bittere sinaasappel zouden de energielevels mogelijk ook bevorderen.
Bijwerkingen energiedrank
Als je te veel cafeïne binnenkrijgt kunnen er negatieve bijwerkingen optreden. Bijwerkingen van te veel cafeïne omvatten:
- hogere hartslag
- verhoogde bloeddruk
- rusteloosheid, slapeloosheid
- hartkloppingen
- uitdroging
Ook kun je bij dagelijks consumptie tekenen van cafeïneontwenning krijgen, mocht je het een keer niet drinken:
- vermoeidheid
- hoofdpijn
- prikkelbaarheid
- rillingen
- angst
Cafeïnegehalte per product
Naast energiedrank zijn er nog meerdere producten met een flinke cafeïne-inhoud. Ook zijn er producten zoals thee die minder cafeïne bevatten.
Cafeïnegehalte per product:
- koffie (250 ml): 96 milligram
- red bull (250 ml): 75 – 80 milligram
- zwart gebrouwen thee (240 ml): 47 milligram
- groene gebrouwen thee (240 ml): 28 milligram
Ook bevatten voedingsmiddelen zoals chocolade cafeïne, per 100 gram ongeveer 43 milligram cafeïne.
Take home message
De grootste verbruikers van energiedranken zijn mannen tussen de leeftijd van 18 en 34, maar ook een derde van de tieners (12-17) drinkt regelmatig energiedrank.
Na ongeveer 10 minuten zal de cafeïne in je bloedbaan terechtkomen, maar het kan wel 30 minuten duren voordat je de effecten op gaat merken.
De hartslag en bloeddruk zal omhoog gaan. Maar hoe lang werkt energiedrank?
Na 5-6 uur zal de helft van de cafeïne uit je bloedbaan gemetaboliseerd en verdwenen zijn. Energiedrank zal ongeveer 6-8 uur in je lichaam blijven, maar de ingrediënten van energiedranken kunnen tot wel 12 uur lang in je lichaam blijven.
Meerdere factoren kunnen de tijdspanne beïnvloeden zoals de hoeveelheid cafeïne, hoeveelheid suiker, het vermogen om de cafeïne in je lichaam te metaboliseren, genetica, lengte en gewicht en of je wel of niet op een lege maag maag drinkt.
Houd rekening met eventuele bijwerkingen die op kunnen treden en de tekenen van van eventuele cafeïneontwenning.
Over Diederik
Bronnen
McCusker, R. R., Goldberger, B. A., & Cone, E. J. (2006). Caffeine content of energy drinks, carbonated sodas, and other beverages. Journal of analytical toxicology, 30(2), 112-114.
Chaudhary, N. S., Grandner, M. A., Jackson, N. J., & Chakravorty, S. (2016). Caffeine consumption, insomnia, and sleep duration: Results from a nationally representative sample. Nutrition, 32(11-12), 1193-1199.