Hoe Lang Werkt Ibuprofen?

Met ibuprofen kun je pijn, ontsteking en koorts verlichten. Voor effectieve, langdurige pijnverlichting moet je weten hoe lang ibuprofen precies werkt zodat je weet wanneer je een volgende moet innemen. 

Dus hoe lang werkt ibuprofen?

KORT ANTWOORD

De effecten van ibuprofen houden over het algemeen 4-6 uur aan, maar het kan 24 uur duren voordat het volledig uit je systeem is. De halfwaardetijd van ibuprofen is ongeveer 2 uur, dus elke twee uur zal de helft van de dosis gemetaboliseerd zijn. Na 6 uur is slechts 1/8ste nog in je systeem, wat te weinig is om effecten te kunnen bewerkstelligen.

Dit artikel vertelt je hoe lang ibuprofen werkt en wanneer de effecten van ibuprofen beginnen.

ibuprofen pillen pijnmedicatie

5 Factoren die de werkingsduur kunnen beïnvloeden

De werkingsduur van ibuprofen hangt af van verschillende factoren waaronder.:

 1. Dosering: De hoeveelheid ibuprofen die je inneemt, speelt een rol bij hoe lang het blijft werken. Hogere doseringen kunnen langer aanhouden dan lagere doseringen.
 2. Individuele metabolisme: Iedereen is uniek, dus hoe jouw lichaam medicijnen verwerkt kan verschillen van dat van iemand anders. Het metabolisme van een persoon kan van invloed zijn op hoe snel ibuprofen wordt afgebroken en uit het lichaam wordt geëlimineerd.
 3. leverOnderliggende aandoeningen: Als je bepaalde gezondheidsproblemen hebt, zoals nier- of leveraandoeningen, kan dit van invloed zijn op de werking van ibuprofen. Deze aandoeningen kunnen de afbraak en uitscheiding van het medicijn beïnvloeden.
 4. Interactie met andere medicijnen: Als je andere medicijnen gebruikt, kunnen deze een interactie hebben met ibuprofen en de duur van de werking beïnvloeden. Het is altijd belangrijk om je arts of apotheker te raadplegen als je meerdere medicijnen tegelijk gebruikt.
 5. Maaginhoud: Als je ibuprofen inneemt op een lege maag, kan het sneller worden opgenomen en sneller werken. Als je het echter inneemt na een maaltijd, kan het iets langer duren voordat het begint te werken.

Dit zijn enkele van de belangrijkste factoren die de duur van de werking van ibuprofen kunnen beïnvloeden. 

Onthoud dat het altijd verstandig is om de aanwijzingen van je arts of de instructies op de verpakking te volgen voor de juiste dosering en timing van ibuprofen.

Hoe lang duurt het voordat ibuprofen werkt?

Het duurt ongeveer 15-30 minuten voordat ibuprofen begint te werken. Na 1-2 uur werkt ibuprofen volledig. Ibuprofen werkt wanneer de pijn minder wordt of de koorts daalt.

Hoeveel ibuprofen mag je nemen?

Als volwassene mag je dagelijks drie keer 1-2 tabletten of capsules van 200 milligram. Elke 4-6 uur kunnen volwassenen een dosis ibuprofen innemen.

Ibuprofen is ook in een hogere dosis beschikbaar, tot 600 milligram, wat indien nodig tot wel 4 keer per dag ingenomen kan worden. Dit mag echter alleen onder toezicht van een arts.

De maximale hoeveelheid ibuprofen voor volwassenen bedraagt 800 milligram per dosis of dagelijks 3200 milligram (4 x 800).  

Hoewel je ibuprofen een paar dagen kunt blijven gebruiken wordt dagelijks gebruik voor pijnverlichting afgeraden tenzij je arts anders heeft voorgeschreven.

Ibuprofen kan namelijk het maagslijmvlies irriteren en tot verschillende klachten leiden, variërend van misselijkheid tot maagzweren.

Gebruik de kleinste mogelijke hoeveelheid om de klachten te verlichten. Houd ook rekening met de bijwerkingen die op kunnen treden.

Bijwerkingen ibuprofen 

Veel voorkomende bijwerkingen van orale ibuprofen:

 1. hoofdpijn
 2. ziekig gevoel, misselijkheid, overgeven
 3. duizeligheid
 4. indigestie, wind

Ernstige bijwerkingen van ibuprofen (zoek onmiddellijk medische hulp):

 1. bloed in de urine, niet meer kunnen plassen, gezwollen enkels (nierprobleem)
 2. bloed in het braaksel, zwarte poep (mogelijk maagbloeding)

Er zijn nog meer ernstige symptomen en tekenen van allergische reacties die op kunnen treden. Lees de bijsluiter altijd goed door.

Bovendien moet je ook rekening houden met andere medicijnen.

Geneesmiddelinteracties ibuprofen 

Wanneer een medicijn de werking van een ander medicijn verstoort, is er sprake van een wisselwerking (of interactie) tussen geneesmiddelen.

Er kan bij onder andere de volgende geneesmiddelen een wisselwerking optreden:

 1. warfarine
 2. lithium
 3. ACE- remmers
 4. diuretica (plaspillen)
 5. bètablokkers
 6. orale hypoglycemica
 7. bloeddrukverlagende medicatie
 8. hoge dosering methotrexaat

Overleg altijd met je arts of apotheker of je ibuprofen veilig kunt gebruiken.

Take home message

Ibuprofen is een NSAID, oftewel een niet-steroïdaal anti-inflammatoir geneesmiddel. Ibuprofen blokkeert de aanmaak van bepaalde stoffen die tot ontstekingen leiden waardoor pijn, zwelling en koorts worden verminderd. 

Ibuprofen werkt tegen pijn, ontstekingen en koorts. Hoe snel het precies begint te werken is afhankelijk van de samenstelling van Advil.

Je wilt natuurlijk dat de effecten zo lang mogelijk aanhouden. Om te weten hoe vaak je het moet innemen, moet je weten hoe lang de effecten aanhouden.

Kortom, hoe lang werkt ibuprofen?

Doorgaans houden de effecten 4-8 uur aan. Het duurt ongeveer een half uur voordat ibuprofen de symptomen verlicht.

De halfwaardetijd van ibuprofen is ongeveer twee uur. Het kan tot wel een dag duren voordat het volledig uit je systeem is.

Ibuprofen komt ook in een hogere dosering, wat alleen onder toezicht van een arts mag gebeuren.

Houd rekening met de bijwerkingen die op kunnen treden en de wisselwerkingen met andere geneesmiddelen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Albert, K. S., & Gernaat, C. M. (1984). Pharmacokinetics of ibuprofen. The American journal of medicine, 77(1), 40-46.