Met immunotherapie wordt het immuunsysteem gestimuleerd om kanker te bestrijden. Echter, kankercellen passen zich aan en zullen tegen deze gerichte therapieën een resistentie opbouwen.
Dus hoe snel neemt deze stimulans af? Kortom, hoe lang werkt immunotherapie door?
KORT ANTWOORD
Als de kanker op immunotherapie reageert duurt de remissie meestal een jaar of langer. Dit is langer dan chemotherapie, waarbij de remissie weken of maanden duurt. Immunotherapie kan een langdurige overleving bewerkstelligen. Zo blijft ongeveer 20% kankervrij. Onder de patiënten met gevorderde niet-kleincellige longkanker zorgde de behandeling met pembrolizumab (immunotherapie) ervoor dat meer dan 15 procent nog minstens vijf jaar leefde. Van de patiënten waarvan er een specifiek eiwit in de tumorcellen was, leefde 25% minstens zo lang.
Dit artikel vertelt je wanneer het begint te werken, hoe het precies werkt en welke bijwerkingen op kunnen treden.
Wat de effectiviteit bepaalt
Verschillende individuele factoren beïnvloeden de effectiviteit en het succespercentage, waaronder het stadium van de kanker en het soort kanker.
Over het algemeen is het tegen vele vormen van kanker effectief, maar sommige vormen van kanker zijn nou eenmaal meer immunogeen.
Weetje
Na het eindigen van de immunotherapie kan je immuunsysteem mogelijk nog kankercellen herinneren. Dit suggereren sommige onderzoeken.
Wanneer begint immunotherapie te werken?
Na het begin van de behandeling duurt het ongeveer twee maanden voordat er een meetbare reactie wordt waargenomen. Het kan dus even duren voordat de immunotherapiemedicijnen beginnen te werken.
Hoe lang het precies duurt voordat de kanker reageert en de aard van de reactie zal van persoon tot persoon verschillen.
De kanker kan tegen de immunotherapie ook een resistentie ontwikkelen. Hierdoor voel je je aanvankelijk misschien beter, waarna er een terugval plaatsvindt.
Het kan een heuse wonderbehandeling zijn, maar wat is het werkingsmechanisme van immunotherapie?
Hoe werkt immunotherapie?
Met immunotherapie worden bepaalde delen van je immuunsysteem gebruikt om ziektes te bestrijden zoals kanker.
Dit doet immunotherapie door je natuurlijke afweer te stimuleren of op te voeren. Hierdoor werkt het slimmer of harder en kan het de kankercellen vinden en aanvallen.
Het wordt toegediend via een intraveneus infuus. Elke vorm van kanker is uniek en immunotherapie en immunologie zal elke kanker ook op verschillende manieren beïnvloeden.
Helaas zal het niet bij alle patiënten werken. De totale respons ligt tussen de 15-20%. Er kunnen ook vervelende neveneffecten optreden.
Bijwerkingen immunotherapie
De meest voorkomende bijwerkingen omvatten:
- constipatie, diarree
- hoesten
- vermoeidheid
- kortademigheid
- misselijkheid, braken
- griepachtige verschijnselen, koorts, koude rillingen
- verminderde eetlust
- hoofdpijn
- infusiegerelateerde reacties op de injectieplaats, pijn op de injectieplaats
- jeuk
- huiduitslag, plaatselijke huiduitslag, plaatselijke blaren
- gewichtsverlies
Meestal treden bijwerkingen in de eerste weken tot maanden op. De bijwerkingen kunnen met de juiste behandeling binnen 1-3 weken verdwijnen.
Bij welke kankers immunotherapie gebruikt wordt
Voor verschillende soorten kanker kan immunotherapie gebruikt worden waaronder:
- borstkanker
- hersentumor
- longkanker
- blaaskanker
- eierstokkanker
- baarmoederhalskanker
- dikkedarmkanker
- nierkanker
- hoofd- en halskanker
- lymfoom
- leverkanker
- prostaatkanker
- leukemie
- huidkanker
Take home message
Immunotherapie is een biologische therapie. Voor sommigen kan immunotherapie een wonder zijn, terwijl ze voor anderen helaas niet werken.
Maar wat is de werkingsduur als de behandeling aanslaat? Dus hoe lang werkt immunotherapie door?
De remissie duurt meestal een jaar of langer mits de kanker op de immunotherapie reageert. Als de behandeling eenmaal is gestart duurt het ongeveer twee maanden voordat er een meetbare reactie waargenomen wordt.
In tegenstelling tot bestraling of chemotherapie kan immunotherapie voor een duurzame respons zorgen.
Enkele van de meest voorkomende bijwerkingen omvatten constipatie, koude rillingen, diarree, hoesten, vermoeidheid, kortademigheid, misselijkheid, braken, griepachtige verschijnselen, koorts, verminderde eetlust, hoofdpijn, klachten op de injectieplaats, jeuk, huiduitslag, plaatselijke huiduitslag, plaatselijke blaren, gewichtsverlies.
Over Diederik
Bronnen
Kirkwood, J. M., Butterfield, L. H., Tarhini, A. A., Zarour, H., Kalinski, P., & Ferrone, S. (2012). Immunotherapy of cancer in 2012. CA: a cancer journal for clinicians, 62(5), 309-335.