Hoe Lang Werkt Valeriaan? 5 Bepalende Factoren.

Valeriaan is een effectief middel tegen slapeloosheid. Valeriaanwortel kan namelijk je spieren ontspannen en de bloeddruk verlagen. 

Zo vermindert valeriaan de tijd die nodig is om in slaap te vallen en kan het de slaapkwaliteit verbeteren. Dit blijkt uit meerdere studies.

Maar wat is de werkingsduur van deze krachtige effecten, Kortom, hoe lang werkt Valeriaan?

KORT ANTWOORD

De klinische effecten zullen over het algemeen na 4-6 uur verdwijnen. Uit klinische studies blijkt dat Valeriaan vier tot zes uur in je systeem kan blijven.Valeriaan bevat verschillende bestanddelen die op verschillende snelheden worden afgebroken. Dit kan het gebruik ervan ingewikkeld maken.

Dit artikel vertelt je hoe lang Valeriaan werkt, factoren die de werkingsduur van Valeriaan kunnen beïnvloeden en wanneer de effecten van Valeriaan beginnen.

vrouw slaapt uit

5 Factoren die de werkingsduur kunnen beïnvloeden

Hier zijn enkele factoren die van invloed kunnen zijn op de werkingsduur van valeriaan:

  1. Dosering: De hoeveelheid valeriaan die je inneemt, kan van invloed zijn op hoelang het effect aanhoudt. Over het algemeen geldt dat een hogere dosis waarschijnlijk langer werkt dan een lagere dosis.
  2. Kwaliteit van het product: De kwaliteit en potentie van het valeriaanproduct kunnen variëren. Als je een hoogwaardig en goed geconcentreerd product gebruikt, is de kans groter dat het langer werkt.
  3. Individuele gevoeligheid: Iedereen reageert anders op kruiden en supplementen, en valeriaan is daarop geen uitzondering. Sommige mensen kunnen gevoeliger zijn voor de effecten en ervaren mogelijk een langere werkingsduur, terwijl anderen minder gevoelig zijn en eerder het effect zullen voelen vervagen.
  4. medicijnenInteractie met andere stoffen: Het is mogelijk dat andere medicijnen, voedingssupplementen of stoffen die je inneemt, invloed hebben op de werkingsduur van valeriaan. Bijvoorbeeld, als je valeriaan combineert met een ander kalmerend middel, kan dit het effect versterken en langer laten duren.
  5. Individuele metabolisme: Het metabolisme van een persoon speelt ook een rol. Sommige mensen metaboliseren stoffen sneller dan anderen, waardoor de effecten van valeriaan mogelijk korter aanhouden.

Het is belangrijk op te merken dat deze factoren algemeen van aard zijn en kunnen variëren van persoon tot persoon.

Wanneer begint valeriaan te werken?

Binnen 1-2 uur zouden de effecten van valeriaanwortel merkbaar moeten zijn. 

Hoewel je de effecten zeer snel kunt voelen, werkt het voor veel mensen het beste na een week of twee.

Het kan een paar weken duren voordat de effecten van valeriaan gevoeld worden.

Volgens sommige bronnen heeft valeriaan een accumulatief effect en zal het na twee weken dagelijks gebruik het beste werken.

Om de voordelen te oogsten wordt het daarom soms aangeraden om het 2-4 weken te nemen.

Valeriaan beschikt dus over krachtige effecten waardoor je je al snel afvraagt wat de neveneffecten zijn.

Bijwerkingen valeriaan

Veelvoorkomende bijwerkingen van valeriaanwortel zijn onder andere: 

  1. hoofdpijn
  2. onbehaaglijkheid, prikkelbaarheid
  3. slapeloosheid, ochtend slaperigheid
  4. hepatotoxiciteit
  5. sedatie
  6. hartstoornissen

Leverletsel. Valeriaan was bij een klein aantal gevallen betrokken bij leverletsel, maar leverschade vond meestal plaats als valeriaan met andere botanische middelen werd gecombineerd zoals bij glidkruid of zwarte cohosh. Leverschade wordt als een zeer zeldzame bijwerking beschouwd.

Katereffect. Uit een gedateerde studie bleek dat 900 mg valeriaanwortel de slaperigheid verhoogt en dat er de volgende ochtend een ‘katereffect’ kan optreden.

Er bestaan verschillende soorten valeriaan waarvan alleen de Valeriana officinalis zorgvuldig onderzocht is. 

Er is dus meer onderzoek nodig naar zowel de effectiviteit als naar de bijwerkingen. Zo waren de onderzoeken naar de effectiviteit soms ook inconsistent.

Veilige inname van valeriaan

De optimale dosis is nog onbekend omdat de doseringen in verschillende onderzoeken variëren. Hoe lang je een bepaalde dosering in mag nemen is ook onduidelijk.

Bovendien moeten zowel de langetermijneffecten als de veiligheid goed onderzocht worden. In onderzoeken die een maand duurden is valeriaan veilig gebruikt.

Slapeloosheid. Voor slapeloosheid neem je het 1-2 uur voor het slapen in. Je kunt het in de loop van de dag ook drie keer innemen waarbij je de laatste rondom het slapengaan inneemt.

Voordat je iets van de effecten opmerkt, kun je al een paar weken verder zijn. Houd hier rekening mee.

Wanneer valeriaan vermijden? 

  • Kalmerende middelen. Combineer valeriaan niet met kalmerende middelen zoals slaapmiddelen.
  • Kinderen. Volgens de afdeling van vergiftigingen moeten kinderen onder de 3 jaar geen valeriaan innemen. 
  • Zwangerschap. Tijdens de zwangerschap of het borstvoeden is het verstandig om valeriaan- en melatoninesupplementen te vermijden. 

Wisselwerkingen valeriaan

Er kunnen wisselwerkingen met andere medicijnen optreden. Zo kan valeriaan de werking van slaapmiddelen versterken. 

Daarnaast kan valeriaan de kalmerende effecten van depressiva, zoals benzodiazepinen, verdovende middelen en alcohol versterken. 

Het kan ook een wisselwerking hebben met voedingssupplementen zoals sint-janskruid.

Met een van de volgende alternatieven kun je de bijwerkingen van valeriaan voorkomen. Natuurlijke slaapmiddelen:

  1. lavendel
  2. passiebloem
  3. melatonine
  4. glycine
  5. magnesium

Take home message 

30 minuten tot 2 uur voor het slapen wordt meestal een dosis ingenomen.

Binnen 1-2 uur zouden de effecten merkbaar moeten zijn, maar voor veel mensen zal het na een week of twee het beste werken. Maar hoe lang werkt valeriaan?

De effecten zullen over het algemeen na ongeveer 4-6 uur verdwijnen. Het blijft 4-6 uur in je systeem.

Over het algemeen vinden er weinig bijwerkingen plaats, maar over de langetermijnveiligheid is echter nog weinig bekend. 

De bijwerkingen van valeriaan zijn onder andere droge mond, hoofdpijn, maagklachten, prikkelbaarheid, onbehaaglijkheid, slapeloosheid, geestelijke dufheid en in extreme gevallen zelfs hartstoornissen. 

’s Ochtends na het innemen voelen sommigen zich loom, iets wat vooral bij hogere doseringen wordt gezien. Soms gaan mensen er ook levendiger van dromen.

Aanhoudende slapeloosheid kan een teken zijn van slechte slaapgewoonten of medische  of psychologische aandoeningen. 

Als klachten van slapeloosheid aanhouden is het verstandig om met een dokter te praten.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Balderer, G., & Borbély, A. A. (1985). Effect of valerian on human sleep. Psychopharmacology, 87(4), 406-409.

Bent, S., Padula, A., Moore, D., Patterson, M., & Mehling, W. (2006). Valerian for sleep: a systematic review and meta-analysis. The American journal of medicine, 119(12), 1005-1012.