Met waterstofperoxide kun je een breed scala aan micro-organismen elimineren, waaronder bacteriën, virussen, schimmels, gisten en sporen.
Het is betrekkelijk instabiel en zal snel ontleden wat ten koste gaat van de effectiviteit, maar misschien ben je bang voor eventuele gezondheidsklachten.
Waterperoxide is erg sterk, je wilt natuurlijk niet dat het nog werkzaam is en op of in je lichaam terechtkomt. Het kan namelijk tot blaren en brandwonden leiden.
Dus hoe lang werkt waterstofperoxide?
KORT ANTWOORD
Een afgesloten ongeopende verpakking is ongeveer 3 jaar werkzaam terwijl een geopende verpakking slechts 1-6 maanden lang werkt. Het is het meest effectief wanneer het ten minste 10 minuten op het oppervlak kan blijven zitten op kamertemperatuur. De afbraakhalfwaardetijd van waterstofperoxide is in de atmosfeer gemiddeld 24 uur.
Dit artikel vertelt je hoe je weet of waterstofperoxide nog werkt, de huidklachten die op kunnen treden, wat je niet moet doen inclusief een alternatief.
Hoe lang gaat waterstofperoxide mee?
Een geopende fles is 1-6 maanden werkzaam maar als je de fles ongeopend laat kan het tot wel 3 jaar lang meegaan.
Je kunt dit testen door het in je gootsteen te gieten. Als het bruist is het nog goed. Waterstofperoxide over de datum zal niet effectief meer zijn maar is waarschijnlijk niet schadelijk.
Waterstofperoxide is instabiel en zal langzaam afgebroken worden tot water en zuurstofgas, zelfs in een gesloten container.
Hoe sterk is waterstofperoxide?
Waterstofperoxide behoort tot de krachtigste oxidatiemiddelen. Het is zelfs krachtiger dan chloor en kaliumpermanganaat. Het is een zwak zuur.
Bleekmiddel is wel sterker. Waterstofperoxide zal dus minder snel schade aanrichten.
Kijk wel goed naar de concentratie, zo is 6% waterstofperoxide dus twee keer sterker dan 3% waterstofperoxide.
Huidklachten waterstofperoxide
Als je waterstofperoxide op de huid gebruikt, kunnen er bijwerkingen optreden waaronder roodheid, zwelling, blaren en brandwonden. Ook kan het tot oogletsel leiden.
De risico’s zijn uiteraard groter als je hogere concentraties gebruikt. Wees dus erg voorzichtig.
Wanneer een kind het inslikt kan er een branderig gevoel ervaren worden of kan er schuim gebraakt worden.
Water of melk kan mogelijk helpen, maar neem contact op met je dokter voor de juiste instructies.
Waterstofperoxide doet meer kwaad dan goed
Breng waterstofperoxide niet op wonden en acne aan. Het is dus geen wondreiniger meer omdat onderzoeken hebben aangetoond dat het huidirritatie veroorzaakt. Zo kan het ook de wondgenezing belemmeren.
Kortom, het kan meer kwaad dan goed doen. Het is dus geen eerstehulpmiddel meer.
Maak een snijwond of schram met schoon water en zeep schoon, was het, dep het droog en breng een antibiotische zalf aan. Met een pleister of verband kun je het vervolgens bedekken.
Bij ernstige wonden kan er een dokter geraadpleegd worden, bijvoorbeeld als er vuil in je wond zit, bij veel bloed of bij grotere wonden.
Waterstofperoxide is ruw voor je huid, daarom is alcohol over het algemeen een betere optie. Als je oppervlakken wilt desinfecteren en je weinig tijd hebt is alcohol ook misschien een betere optie.
Take home message
Van desinfectie tot tot reiniging en vlekverwijdering, waterstofperoxide kent meerdere toepassingen. Het is een betaalbaar ontsmetting- en schoonmaakmiddel.
Als kind hebben je ouders het vast wel eens op een schaafwond aangebracht, wat de kenmerkende prikkende sensatie gaf.
Waterstofperoxide kan ziektekiemen namelijk effectief elimineren.
In slechts 1 minuut zijn er met 0,5% versneld waterstofperoxide al bactericide en virucide activiteiten. In slechts 5 minuten zijn er fungicide en mycobactericide activiteiten.
Maar hoe lang werkt waterstofperoxide?
Een ongeopende waterstofperoxide verpakking gaat ongeveer drie jaar lang mee, terwijl een geopende waterstofperoxide slechts 1-6 maanden lang werkt.
Waterstofperoxide kan dus erg nuttig zijn, zorg er wel voor dat je het veilig gebruikt en veelgemaakte fouten voorkomt.
Waterstofperoxide zal in water en zuurstof ontleedt worden, zelfs in een gesloten container.
Over Diederik
Bronnen
Watt, B. E., Proudfoot, A. T., & Vale, J. A. (2004). Hydrogen peroxide poisoning. Toxicological reviews, 23(1), 51-57.