Hoe Lang Werkt Waxen? 5 Bepalende Factoren.

Met waxen probeer je zo lang mogelijk verlost te zijn van lichaamsharen, maar na een bepaalde tijd zullen de zijdezachte gladde benen verdwijnen. Dus hoe lang werkt waxen?

KORT ANTWOORD

Waxen zal ongeveer 3 tot 6 weken werken. Hoe lang waxen precies werkt is afhankelijk van het lichaamsdeel en de snelheid van je haargroei. De benen zullen na het waxen tot ongeveer 6 weken glad blijven terwijl de bikinilijn meestal 3-4 weken glad blijft. Voor langdurige resultaten zul je het dus elke 3-4 weken moeten herhalen, maar voor sommige gebieden vinden mensen het fijner om eerder terug te komen zoals voor de wenkbrauwen of lip. Bovendien zal donker en dik haar eerder opgemerkt worden dan licht en fijn haar.

Dit artikel vertelt je hoe lang waxen werkt en factoren die de werkingsduur van waxen kunnen beïnvloeden.

vrouw met zachte benen

5 Factoren die de werkingsduur kunnen beïnvloeden

De werkingsduur van waxen kan worden beïnvloed door verschillende factoren. Hier zijn enkele belangrijke punten om rekening mee te houden:

 1. Haargroeicyclus: De werkingsduur van waxen hangt af van de fase waarin je haargroeicyclus zich bevindt. Waxen werkt het beste wanneer de haren zich in de actieve groeifase bevinden. Het is echter mogelijk dat sommige haren in een rustfase zitten en niet worden verwijderd. Daarom is het aanbevolen om regelmatig waxbehandelingen te herhalen om alle haren te verwijderen wanneer ze weer in de actieve groeifase zijn.
 2. Haarlengte: Voor een effectieve waxbehandeling is het belangrijk dat de haren de juiste lengte hebben. Over het algemeen wordt aanbevolen dat de haren minimaal 6 tot 8 millimeter lang zijn. Als de haren te kort zijn, kan de wax ze niet goed vastgrijpen en kunnen ze niet volledig worden verwijderd.
 3. slanke benen van vrouwHaardikte en textuur: Dikkere en stuggere haren kunnen wat moeilijker te waxen zijn en hebben soms meer tijd nodig om volledig te verwijderen. Fijner en dunner haar kan daarentegen gemakkelijker worden verwijderd en kan mogelijk langer wegblijven na een waxbehandeling.
 4. Huidverzorging na het waxen: Na een waxbehandeling is het belangrijk om je huid goed te verzorgen om irritatie en ingegroeide haren te voorkomen. Regelmatig exfoliëren en het gebruik van verzachtende crèmes kunnen helpen om de resultaten langer te behouden.
 5. Individuele haargroeipatronen: Iedereen heeft een uniek haargroeipatroon. Sommige mensen hebben van nature langzamer groeiend haar, terwijl anderen sneller groeiend haar hebben. Dit kan van invloed zijn op hoe lang de resultaten van een waxbehandeling aanhouden.

Het is belangrijk op te merken dat de werkingsduur van waxen ook kan variëren tussen individuen. 

Sommige mensen kunnen genieten van een haarvrije periode van enkele weken, terwijl anderen merken dat het haar sneller teruggroeit. 

Het regelmatig bijhouden van je waxbehandelingen kan helpen om de gewenste resultaten te behouden.

Haargroei per week

De haargroei zal niet elke week hetzelfde zijn. In de eerste twee weken zal de hergroei in de meeste gevallen minimaal zijn. In de 3e en 4e week zal het merkbaar toenemen.

Regelmatig waxen kan de haargroei beïnvloeden. Zo zal de haargroei langzamer, zwakker, zachter en fijner worden. Het wordt ook nog eens minder gepigmenteerd.

Als je dus regelmatig blijft waxen kun je dus ook langer glad blijven waardoor je het waxen mogelijk verder uit kunt stellen.

De haargroei kan uiteindelijk zelfs helemaal stoppen. Voor een blijvend resultaat zul je waarschijnlijk elke drie à zes weken moeten waxen.

Wat bepaalt hergroei

Verschillende factoren beïnvloeden de hergroei van het haar waaronder:

 1. persoonlijke haargroeicyclus en gemiddelde haargroeicyclus
 2. haarbreuk
 3. hoe vaak je waxt
 4. seizoen
 5. leeftijd
 6. hormoonspiegels
 7. genetica 

De haargroei loopt door verschillende cycli en bij verschillende lichaamsdelen zal het haar niet even lang in de groeifase, rustfase en overgangsfase zitten. Bovendien spelen hormonen ook nog eens een rol.

Er zijn wel een aantal handige tips waar je gebruik van kunt maken.

Hoe werkt waxen langer?

Het waxen kan op een aantal manieren duurzamer zijn:

 1. tussen de behandelingen hydrateren en exfoliëren: anders breekt het tijdens het waxen sneller af
 2. geduld, laat het haar groeien: haar moet bij het waxen namelijk niet te kort zijn
 3. epileren en trimmen in plaats van scheren: gaat anders sneller ingroeien
 4. puistjes en ingegroeide haren voorkomen: kan het waxen beïnvloeden
 5. bedekken met bijvoorbeeld zonnebrand of makeup

Omdat vaak waxen bij een salon prijzig kan zijn, is het aantrekkelijk om het thuis zelf te doen. Het is echter verstandiger om het door een professional uit te laten voeren.

Als je het zelf gaat doen kun je haren missen, kan het onnodig veel pijn doen en loop je zelfs het risico op huidschade.

Een expert gebruikt de juiste techniek en zal ook wax van hoge kwaliteit gebruiken. Houd hier rekening mee. 

Bijwerkingen waxen

De haar wordt door waxen bij de wortel verwijderd waardoor sommige het harsen in vergelijking met het scheren pijnlijker vinden.

Waxen kan uiteraard ongemak en pijn veroorzaken. Maar er kunnen nog meer vervelende bijwerkingen optreden waaronder:

 1. pijn
 2. ontstoken haarzakjes
 3. roodheid
 4. huidirritatie
 5. ingegroeide haren

Geen fijne bijwerkingen, al helemaal niet als je een lage pijntolerantie hebt. Als je niet voorzichtig bent, kan de hete was zelfs je huid doen verbranden.

Permanente oplossing

Na een enkele keer waxen zal je ongeveer 3-6 weken haarvrij blijven. Jammer genoeg zullen de haren uiteindelijk weer teruggroeien. 

Als je een lichte huid hebt met donkere haren vallen de korte haartjes sneller op. Misschien wil je daarom voor een permanente oplossing gaan.

De meest effectieve langetermijnoplossing is laserontharing. Hierbij zal de laser licht uitzenden dat het pigment in je haar vervolgens zal absorberen. Het licht bevat energie dat in warmte wordt omgezet waardoor de haarzakjes beschadigd raken.

Hierdoor zal toekomstige haargroei geremd of vertraagd worden. 

Take home message

Waxen verwijdert het haar helemaal bij de haarwortel. Met waxen kun je lichaamshaar op afstand houden en voor een lange tijd gladde lichaamsdelen krijgen. Het is ook nog eens relatief betaalbaar. 

Echter, ook na waxen zal het weer terugkomen. Hoe lang werkt waxen?

De resultaten van het waxen zullen ongeveer drie tot vier weken aanhouden.

Hoe lang je glad blijft is afhankelijk van het lichaamsdeel en de mate van de teruggroei van het haar. 

Op een aantal manieren kun je tussen de behandelingen meer resultaten behalen. 

Je wilt natuurlijk niet dat die kleine haartjes snel tevoorschijn komen. Op een aantal manieren kun je langer plezier ervaren. Maak daarom gebruik van de hierboven beschreven tips.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Al-Haddab, M., Al-Khawajah, N., Al-Ala’a, A., Al-Majed, H., Al-Shamlan, Y., & Al-Abdely, M. (2017). The effect of waxing versus shaving on the efficacy of laser hair removal. Dermatologic Surgery, 43(4), 548-552.