Hoe Lang Werkt Wellbutrin? 9 Bepalende Factoren.

Wellbutrin (bupropion) is een antidepressivum waarmee een aantal aandoeningen behandeld worden. Mogelijk vraag je je af hoe lang het werkzaam blijft als je er eenmaal mee stopt. Dus hoe lang werkt wellbutrin?

KORT ANTWOORD

Wellbutrin heeft een uitzonderlijk lange halfwaardetijd van maar liefst 33-37 uur. Dit is de tijd dat je lichaam nodig heeft om de helft ervan te metaboliseren. Als je stopt zal na ongeveer 4,5 dagen 99% van wellbutrin uitgescheiden zijn.

Dit artikel vertelt je wat de werkingsduur kan beïnvloeden, wanneer het begint te werken, inclusief de bijwerkingen die op kunnen treden.

apotheker pakt medicijn

Wat de werkingsduur beïnvloedt

De duur van de werking van Wellbutrin in het lichaam kan variëren en is afhankelijk van verschillende factoren:

 1. Dosering en duur van gebruik: Over het algemeen geldt dat hoe hoger de dosering van Wellbutrin is en hoe langer je het gebruikt, hoe langer het in je lichaam aanwezig kan blijven.
 2. Leeftijd: Bij oudere volwassenen kan de afbraak en uitscheiding van Wellbutrin langzamer verlopen, waardoor het langer in het lichaam kan blijven.
 3. medicijnenAndere medicijnen: Sommige geneesmiddelen kunnen de stofwisseling van Wellbutrin beïnvloeden. Bij gelijktijdig gebruik van andere medicijnen kan de werking van Wellbutrin veranderen en kan het langer of korter in het lichaam aanwezig blijven.
 4. Geslacht: Er zijn aanwijzingen dat geslacht een rol kan spelen bij de afbraak en uitscheiding van Wellbutrin. Er is echter meer onderzoek nodig om dit verder te bevestigen.
 5. leverLeverfunctie: De lever speelt een belangrijke rol bij de afbraak en eliminatie van medicijnen, waaronder Wellbutrin. Bij mensen met een verminderde leverfunctie kan de eliminatie van Wellbutrin vertragen, waardoor het langer in het lichaam kan blijven.
 6. Genetica: Genetische factoren kunnen de snelheid waarmee het lichaam Wellbutrin afbreekt en uitscheidt beïnvloeden. Sommige mensen kunnen genetische variaties hebben die de werking van het enzym dat Wellbutrin afbreekt, kunnen beïnvloeden.
 7. Lichaamsgewicht: Over het algemeen geldt dat mensen met een hoger lichaamsgewicht mogelijk meer tijd nodig hebben om Wellbutrin af te breken en uit te scheiden dan mensen met een lager lichaamsgewicht.
 8. Voedselinname: Het innemen van Wellbutrin met voedsel kan de absorptie en snelheid van werking beïnvloeden. Sommige voedingsmiddelen kunnen de opname van Wellbutrin vertragen, waardoor het langer in het lichaam kan blijven.
 9. Metabolisme: Het individuele metabolisme kan variëren en invloed hebben op hoe snel het lichaam Wellbutrin afbreekt en uitscheidt. Sommige mensen hebben van nature een sneller metabolisme, terwijl anderen een trager metabolisme hebben.

Het is belangrijk om op te merken dat de duur van de werking van Wellbutrin kan variëren tussen individuen en dat deze factoren slechts enkele van de belangrijkste determinanten zijn.

Wanneer begint wellbutrin te werken?

Het kan oraal in tabletvorm ingenomen worden. Zo is er  een tablet met directe afgifte en een tablet met een verlengde afgifte. 

Wanneer de lichamelijke symptomen verbeteren slaat de medicatie mogelijk aan. Binnen de eerste 1-2 weken kun je enige verbetering in energie, slaap of eetlust ervaren.

Het kan 6-8 weken duren voordat de gedeprimeerde stemming en het gebrek aan interesse in activiteiten volledig verbeterd zijn.

Weetje

Wist je dat 1 op de 4 mensen antidepressiva maar liefst 10 jaar of langer slikt?

Er kunnen een aantal bijwerkingen optreden.

Bijwerkingen wellbutrin

Wellbutrin beïnvloedt de noradrenaline- en dopamineactiviteit. Dit zijn bepaalde hersenstofjes.

Elke vorm van wellbutrin kan (ernstige) bijwerkingen veroorzaken. Het is daarom belangrijk om te weten welke precies op kunnen treden. 

Hoewel sommige na het wennen waarschijnlijk zullen verdwijnen, kunnen er ook ernstige bijwerkingen optreden waarvoor je je arts direct moet raadplegen. 

Meestal zullen bijwerkingen binnen een paar weken verdwijnen als het lichaam zich hieraan aanpast.

Meest voorkomende bijwerkingen: 

 1. eetlustverlies, gewichtsverlies
 2. buikpijn, gas, constipatie
 3. smaakveranderingen, droge mond
 4. duizeligheid, geruis in de oren
 5. slaperigheid
 6. blozen, hoofdpijn
 7. haaruitval
 8. meer plassen dan normaal, meer zweten
 9. misselijkheid, braken
 10. pijn aan de gewrichten
 11. rusteloosheid, angst, nervositeit, slapeloosheid
 12. zwakte, trillingen

Er kunnen ook ernstige bijwerkingen optreden. Bij de volgende bijwerkingen moet je direct medische hulp inschakelen:

 1. agitatie, agressiviteit, vijandigheid
 2. allergische reacties, ongewone zwelling
 3. veranderingen in de menstruatiecyclus
 4. veranderde seksuele verlangen, veranderde seksuele functie
 5. pijn op de borst, ademhalingsproblemen, gehoorproblemen, veranderd gezichtsvermogen, hevige hoofdpijn, gele ogen of huid
 6. donkere urine
 7. overdreven gevoel van welzijn, verwarring, wanen, hallucinaties
 8. zere keel, koorts, rillingen
 9. flauwvallen, aanvallen, paniekaanvallen
 10. concentratieproblemen, niet stil kunnen zitten, impulsiviteit
 11. bleekgekleurde ontlasting
 12. snelle hartslag, onregelmatige hartslag
 13. aanhoudende of hevige gewrichts- of spierpijn, aanhoudende of ernstige rusteloosheid, nervositeit, of slapeloosheid, aanhoudende of hevige maagpijn, misselijkheid of braken 
 14. gebarsten, gezwollen, of vervellende huid
 15. suïcidale gedachten en/of verergering van depressie.

Als je veilig van de medicatie af wilt komen heb je een arts nodig. Ga dus niet zonder medische begeleiding abrupt stoppen met wellbutrin. Er is namelijk een risico op bijwerkingen van ontwenning.

Bijwerkingen kunnen voorkomen worden door aan je arts een volledige lijst van je medicijnen mee te geven en de arts moet ook een nauwkeurige medische voorgeschiedenis van je hebben.

Ontwenningsperiode

Als je eenmaal stopt, zullen symptomen van ontwenning meestal een paar dagen tot een paar weken duren.

Na ongeveer 4,5 dagen zal 99% van Wellbutrin uitgescheiden zijn en de ontwenningsverschijnselen zullen meestal bij 90% eliminatie beginnen.

Take home message

Met het antidepressivum Wellbutrin kunnen een aantal aandoeningen behandeld worden. Het wordt ook wel bupropion genoemd.

Maar hoe lang werkt wellbutrin?

De halfwaardetijd van wellbutrin is maar liefst 33-37 uur. Als je ermee stopt zal 99% na ongeveer 4.5 dagen uitgescheiden zijn. Na 21 uur zal de helft uit je lichaam zijn. 

Mogelijk vraag je je ook af wanneer het precies begint te werken.

Na 1-2 weken kun je verbeteringen opmerken in je eetlust, slaapgewoonten en energieneiveuas. Gewoonlijk duurt het 6-8 weken voordat Wellbutrin volledig werkt voor depressie. 

Mogelijke bijwerkingen die op kunnen treden zijn onder andere droge mond, misselijkheid, hoofdpijn, diarree, zweten, duizeligheid, constipatie, gewrichtspijn, wazig zicht, keelpijn en een vreemde smaak. Er kunnen ook ernstige bijwerkingen optreden waar je rekening mee moet houden.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Cooper, B. R., Hester, T. J., & Maxwell, R. A. (1980). Behavioral and biochemical effects of the antidepressant bupropion (Wellbutrin): evidence for selective blockade of dopamine uptake in vivo. Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics, 215(1), 127-134.