Constipatie kan voor een baby erg pijnlijk zijn. Met zetpillen kan onder andere pijn en constipatie behandeld worden.
Soms kan orale paracetamol ook nog eens moeilijk zijn. Bijvoorbeeld bij kiespijn of een hoge temperatuur. Misschien is het door de misselijkheid niet binnen te houden of kan er niet geslikt worden.
Verschillende laxeermiddelen zullen korter of langer in je lichaam blijven en zullen ook op andere tijdstippen beginnen. Dus hoe lang werkt een zetpil bij een baby?
KORT ANTWOORD
Een zetpil met paracetamol werkt ongeveer 8-12 uur. Het kan een uur duren voordat ze eenmaal goed werken. Zetpillen kunnen voor verschillende klachten gebruikt worden. Een stoelgang zal meestal binnen 15-60 minuten optreden.
Dit artikel vertelt je hoe lang een zetpil bij babys werkt, factoren die de werkingsduur ervan kunnen beïnvloeden en wanneer de zetpil begint te werken.

5 Factoren die de werkingsduur kunnen beïnvloeden
Er zijn verschillende factoren die invloed kunnen hebben op de werkingsduur van een zetpil bij baby’s. Hier zijn enkele van die factoren:
- Leeftijd en gewicht van de baby: Baby’s verschillen in hun metabolisme en de manier waarop ze medicijnen verwerken. De leeftijd en het gewicht van de baby kunnen van invloed zijn op hoe snel het lichaam de werkzame stoffen in de zetpil afbreekt.
- Algemene gezondheidstoestand: Als een baby ziek is, kan het lichaam anders reageren op medicatie. Bijvoorbeeld, als de baby koorts heeft of een ontsteking, kan dit de opname en verwerking van de werkzame stoffen in de zetpil beïnvloeden.
- Voedselinname: Als de baby kort voor of na het innemen van de zetpil voeding krijgt, kan dit van invloed zijn op de absorptie en verwerking van de medicatie. Sommige medicijnen werken mogelijk beter op een lege maag, terwijl andere beter werken na een maaltijd.
Interactie met andere medicijnen: Als de baby andere medicijnen gebruikt, kan dit de werking van de zetpil beïnvloeden. Het is belangrijk om de arts of apotheker te raadplegen om mogelijke interacties te begrijpen.
- Individuele variaties: Elk kind is uniek, dus de werkingsduur van een zetpil kan van baby tot baby verschillen. Sommige baby’s kunnen bijvoorbeeld sneller reageren op de medicatie en een kortere werkingsduur ervaren, terwijl anderen er langer baat bij hebben.
Het is belangrijk om de instructies van de arts of apotheker op te volgen en de aanbevolen dosering en frequentie van de zetpil te volgen.
Dosering paracetamol zetpil
Bij het geven van een zetpil bij kinderen moet je rekening houden met zowel het gewicht als de leeftijd. Rectale paracetamol zetpillen van 500 milligram:
- 10 – 12 jaar (30-40 kg): om de 4-6 uur 1 zetpil (in 24 uur maximaal 4 zetpillen)
- Kinderen 12 jaar en ouder en volwassenen: om de 4-6 uur 1-2 zetpillen (in 24 uur maximaal 8 zetpillen)
Zetpil voor constipatie
Wanneer een zetpil begint te werken
Meestal kan een zetpil al binnen 15-60 minuten voor een stoelgang zorgen. Meestal zal een glycerinepil na ongeveer 15 minuten gaan werken. Dit maakt zetpillen de snelst werkende laxeermiddelen.
Hoe lang het precies duurt hangt ook af van het soort zetpil:
- glycerinezetpillen: 15 – 60 minuten
- kooldioxide-afgevende zetpillen: 5 – 30 minuten
- bisacodylzetpillen: 15 minuten – 60 minuten
Hoe lang blijft een zetpil in het lichaam?
De halfwaardetijd is de tijd waarin de helft van het geneesmiddel wordt afgebroken en uitgescheiden.
Na ongeveer 5,5 maal de halfwaardetijd zal de zetpil volledig uit je lichaam geëlimineerd zijn.
De halfwaardetijd van bijvoorbeeld bisacodylzetpillen is ongeveer 16 uur. Dit maal 5,5 is 88 uur, ofwel 3,5 dagen.
De stimulerende werking zal afnemen naarmate het niveau van de zetpil omlaag gaat.
De bijwerkingen
Er kunnen bijwerkingen optreden zoals:
- rectale irritatie, brandend gevoel
- kleine hoeveelheden slijm bij de ontlasting
- buikkrampen, ongemak in de buik
Neem contact op met je dokter of apotheker wanneer deze bijwerkingen verergeren of aanhouden.
Daarnaast kunnen er ook ernstige bijwerkingen optreden zoals:
- aanhoudende buik- maagpijn, ernstige buik- maagpijn
- rectale bloedingen
- aanhoudende diarree
- bloederige ontlasting
- aanhoudende stoelgang aandrang
Neem direct contact op met je dokter als deze bijwerkingen optreden.
Een aanhoudende diarree kan uitdroging veroorzaken waarbij je je arts dus meteen moet informeren. De symptomen van uitdroging zijn onder andere:
- ongewone dorst, ongewoon droge mond
- licht in het hoofd, duizeligheid
- ongewoon minder urineren
- snelle hartslag
Naast deze bijwerkingen kunnen er nog meer bijwerkingen optreden, neem dan contact op met je dokter.
Werkingsmechanisme zetpil
Een zetpil zal in het rectum ingebracht worden waarna het oplost en in je bloedbaan terechtkomt.
Afhankelijk van het werkzame bestanddeel zal een zetpil de darmen stimuleren of de ontlasting zachter maken.
Zo zal een glycerinezetpil water de darmen in zuigen en voor een stoelgang zorgen. Dit worden ook wel de hyperosmotische laxeermiddelen genoemd.
Rectale zetpillen zijn de meest voorkomende soort zetpillen, maar vaste medicijnen kunnen zelfs via de vagina en plasbuis ingebracht worden.
Take home message
Een zetpil kan voor constipatie of pijn gebruikt worden. Dit kan in sommige gevallen praktischer zijn. Zo kun je normale paracetamol niet altijd via je mond innemen door bijvoorbeeld misselijkheid, kiespijn of toevallen.
Er kunnen verschillende werkzame bestanddelen in een zetpil zitten die ook andere effecten bewerkstelligen. Zo zal de ene zetpil de darmen stimuleren terwijl de ander de ontlasting juist zachter maakt.
Een zetpil zal al na ongeveer 15-30 minuten gaan werken. Het behoort daarmee tot de snelst werkende laxeermiddelen.
Constipatie kan het best behandeld worden met veel water, vezelrijke voedingsmiddelen en regelmatige lichaamsbeweging.
Over Diederik
Bronnen
Vernon, S., Bacon, C. H. R. I. S. T. O. P. H. E. R., & Weightman, D. O. R. I. S. (1979). Rectal paracetamol in small children with fever. Archives of disease in childhood, 54(6), 469-470.