Hoe Moet je je Oren Stretchen?

Bij het oprekken van je oren (oorlellen) komt nogal wat kijken. Voor het mooiste resultaat en de kleinste kans op scheurtjes, moet je met een aantal aspecten rekening houden. 

Dus hoe moet je je oren stretchen?

KORT ANTWOORD

Voordat je begint moet je het weefsel met een warm kompres gedurende enkele minuten versoepelen. Vervolgens spoel je het gebied goed af en dep je het droog. Je hoeft nu alleen nog wat olie/ glijmiddel aan te brengen. Met behulp van een veilig glijmiddel zal de taper gemakkelijker door de piercing heen glijden. Veelgebruikte glijmiddelen zijn jojoba-olie, GaugeGear Stretching Balm, kokosolie, en Vitamine E-olie. Begin bij een gauge 16 en ga bij elke stretch slechts één maat groter. Tussen de stretches kan je het beste 2-6 maanden wachten. Dit zorgt voor een optimale genezing, het mooiste resultaat met dikkere oorlellen en het vermindert de kans op scheuren.

Dit artikel vertelt je stap voor stap hoe je je oren moet stretchen, belangrijke do’s en dont’s  en behandelt de meest gestelde vragen.

piercing artist stretcht oor van jonge man

Oren veilig stretchen

Als je je oren wilt stretchen moet je een aantal belangrijke stappen doorlopen om het huidweefsel zo soepel mogelijk te houden en scheuren te voorkomen.

Warm kompres. Voordat je je oren gaat stretchen moet je het weefsel voorbereiden en versoepelen. Dit doe je door je een warm kompres gedurende enkele minuten op de piercing te leggen. Hierdoor zal het stretchen vergemakkelijken.

Wassen. Nadat je het gebied hebt versoepeld moet je het gebied goed afspoelen en droogdeppen. Hiermee verlaag je de kans op infectie. Droogdeppen is belangrijk om de olie goed z’n werk te kunnen laten doen.

Olie. Als je deze stappen hebt doorlopen breng je rond de omtrek van je piercing olie aan. Dit zal de kans op scheuren verlagen. Je bent klaar voor de stretch. Met glijmiddel zal de taper superglad worden waardoor het er gemakkelijk doorheen kan glijden. Bij de juwelier kan je glijmiddel van handelskwaliteit kopen, maar een glijmiddel op plantaardige basis zoals jojoba-olie of kokosolie kan je ook gebruiken.

Juiste formaat. Het is belangrijk dat je op de juiste maat stretcht en langzaam begint. Zodra je oren na het piercen volledig zijn genezen mag je bij een gauge 16 beginnen. Bij elke stretch wil je slechts één maat groter gaan.

Rust. Tussen de stretches moet je wachten. Er bestaan veel meningen over hoe lang je precies moet wachten. Ieders lichaam is namelijk anders. Om je oorlellen te laten genezen en losser te laten komen moet je minstens 6 weken wachten. Echter, voor de optimale genezing wordt een wachttijd van 2-6 maanden aangeraden. Hierdoor zal het risico op scheuren verminderen en zullen je oorlellen ook dikker worden.

Tapers en de tapemethode om de oren te stretchen

Bij kleinere maten worden meestal tapers gebruikt. Zoals de naam al zegt zijn tapers taps toelopend, oftewel rond aan het ene uiteinde met een punt dat oploopt naar het punt waar je naartoe werkt. Tapers zijn meestal van acryl of roestvrij staal gemaakt.

Acryl tapers. Deze tapers zijn het goedkoopst, maar dit komt letterlijk met een prijs. Het kan namelijk bacteriën vasthouden. Je kan het gebruiken met het oren rekken maar het is niet geschikt om te dragen.

Stalen tapers. Professionals zullen stalen tapers aanraden omdat ze gladder zijn dan acryl waardoor ze gemakkelijk rekken en omdat je staal kan steriliseren waardoor je minder snel bacteriën oploopt.

Concave stalen tapers. Concave tapers hebben een voordeel over stalen tapers. Dankzij de dip aan de achterkant kan je er nieuwe pluggen in doen en hoef je ze er niet opnieuw in te krijgen. Ze zijn dan wel wat duurder maar ze zullen het werk sneller en gemakkelijker maken.

Bij 0g en groter wil je geleidelijk stretchen als er grote sprongen zijn, dan is de tape methode wat gemakkelijker.

Hoe lang duurt het om oren te stretchen?

In de onderstaande tabel zie je hoe lang het gemiddeld duurt voordat je oor herstelt is en genoeg is gestrecht om over te stappen naar de volgende piercinggrootte.

Piercinggrootte Tijdsduur
Nieuwe piercing 5 – 6 maanden
16 g > 14 g 1+ maand
14 g > 12 g 1.5+ maand
10 g > 8 g 2+ maanden
8 g > 6 g 3+ maanden
6 g > 4 g 3+ maanden
4 g > 2 g 3+ maanden
2 g > 1 g 4+ maanden
1 g > 0 g 4+ maanden
0 g > 0.9 mm  4+ maanden

Kortom, het kan dus wel even duren voordat je je jouw gewenste maat hebt bereikt. Het is het belangrijkst dat je het op een veilig en verantwoorde manier doet.

Hoe ver kun je rekken zonder blijvende gaten?

Ear gauge reparatieIeder persoon is anders en elk oor is anders. De elasticiteit van de oorlellen zijn ook voor iedereen anders. Als het gaat om oren stretchen bestaat er dus geen specifiek ‘point of no return’.

Wees je ervan bewust dat sommige oren na een bepaalde maat helemaal niet meer zullen sluiten. Jammer genoeg zul je het punt pas weten wanneer je het bereikt hebt.

Als je je oren naar de standaardmaat wilt laten terugkrimpen moet je volgens de meeste piercing professionals niet groter gaan dan 0 gauge. Een 2 gauge zou nog beter zijn.

Het terugkrimpen van je oren zou op dit punt waarschijnlijk geen probleem zijn.

Bij het terugkrimpen gaat het niet alleen om de gauge maar ook om het oren stretchen zelf. Hierbij kan het langzaam stretchen een grote rol spelen.

Dit zal de oorlelgezondheid bevorderen. Sla dus geen maten over en bouw het rustig op.

Als je dit niet doet zullen je oorlellen sneller uitrekken en mogelijk scheuren waardoor het krimpen naar de normale grootte lastiger wordt.

Na the ‘point of no return’ kan je je oren alleen nog naar de normale grootte krijgen met behulp van een operatie.

Kortom, het oren stretchen moet je langzaam doen en rustig opbouwen zonder maten over te slaan.

Do’s en dont’s van gauging

Te snel willen oprekken. Een veelgestelde vraag is: “doet het pijn om je oren te stretchen?”. Pijn tijdens het stretchen van de oren kan optreden wanneer je je oren te snel wilt oprekken. Als je het stretchen op een veilige manier uitvoert, zou het geen bloedingen of scherpe pijn moeten doen.

Verkeerd glijmiddel. Met het juiste glijmiddel zal de taper gemakkelijker glijden. Echter, voor het stretchen van je oor zijn vaseline en Neosporin geen goede smeermiddelen. Ga daarom voor een van de hierboven beschreven middelen.

Take home message 

Je wilt natuurlijk niet dat je oren tijdens het oprekken gaan scheuren. Dan luidt al snel de vraag, hoe moet je je oren stretchen?

Maak het weefsel met een warm kompres soepel, was het goed af, maak het droog en breng glijmiddel of een olie aan.

Dankzij deze stappen verlaag je de kans op scheuren en infecties. Ga bij elke stretch slechts één maat groter en wacht 2-6 maanden tussen elke stretch. 

Voor het mooiste resultaat en een groter formaat moet je de tijd nemen en je oren langzaam stretchen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij over gezondheidskwesties.

Bronnen

Snell, B. J., & Caplash, Y. (2013). A novel way to repair the earlobe after ear-gauging. Journal of plastic, reconstructive & aesthetic surgery, 66(1), 140-141.

Henderson, J., & Malata, C. M. (2010). Surgical correction of the expanded earlobe after ear gauging. Aesthetic plastic surgery, 34(5), 632-633.