Hoe Nieren Gezond Houden? 7 Manieren

Nieren verwijderen afvalstoffen en overtollig vocht uit je lichaam. Een gezonde levensstijl, zoals een gezonde voeding en voldoende beweging, kan de gezondheid van je nieren bevorderen. 

Anderzijds kan een ongezonde levensstijl leiden tot nierproblemen. Dus hoe nieren gezond houden?

In dit artikel zullen we bespreken hoe je je nieren gezond kunt houden en hoe je problemen kunt voorkomen.

dokter houdt twee plastic nieren vast

1. Genoeg water drinken

Voldoende water drinken is van groot belang voor de gezondheid van je nieren. 

Wanneer je nieren niet voldoende water krijgen, kunnen ze niet efficiënt afvalstoffen verwijderen. 

Dit kan leiden tot ophoping van afvalstoffen in het lichaam, wat op zijn beurt kan leiden tot problemen met de nieren. 

Het drinken van voldoende water helpt ook om de urine te verdunnen, waardoor het makkelijker voor de nieren is om de afvalstoffen te verwijderen. 

Drink daarom elke dag minstens 2 liter water te drinken. Dit kan ook in de vorm van thee of koffie, maar let wel op dat er geen suiker of melk aan toegevoegd is.

2. Gezond en gevarieerd eten

Een gezonde en gevarieerde voeding is ook erg belangrijk. 

Je nieren hebben onder andere veel vitamines en mineralen nodig om goed te functioneren. Daarom moet je veel groente en fruit eten. 

Groente en fruit bevatten veel vitamines, mineralen en antioxidanten, die belangrijk zijn voor de gezondheid van de nieren. 

Bovendien kan een dieet met veel groente en fruit helpen om het risico op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten te verminderen. 

Verder is het belangrijk om eiwitrijke voeding zoals vis, vlees, eieren en plantaardige alternatieven te eten. Dit is vanwege de rol van eiwitten in de filtratie van de nieren.

3. Overmatig alcoholgebruik vermijden

Drink niet te veel alcohol. Alcohol kan namelijk de nieren beschadigen, omdat het de bloedvaten in de nieren kan vernauwen. 

Hierdoor kan de bloedtoevoer naar de nieren afnemen en de afvoer van afvalstoffen vertragen.

Bovendien kan alcohol leiden tot een verhoogde bloeddruk, waardoor de nieren extra belast worden. 

Het is daarom aan te raden om niet meer dan 1-2 glazen alcohol per dag te drinken, of helemaal te stoppen met alcohol als je problemen met de nieren hebt.

4. Regelmatig bewegen

Regelmatig bewegen is ook van groot belang. Beweging kan de bloedcirculatie verbeteren en de bloeddruk verminderen. 

Hierdoor wordt de werking van de nieren verbeterd en kunnen ze efficiënter afvalstoffen verwijderen. 

Bovendien kan regelmatige beweging helpen om gewicht te verliezen, wat ook een positief effect heeft op de gezondheid van de nieren. 

De aanbevolen hoeveelheid beweging is minstens 30 minuten per dag aan matige activiteit, zoals wandelen, fietsen of joggen. 

Dit helpt om de bloedcirculatie te verbeteren en kan bijdragen aan het verminderen van de bloeddruk.

5. Een gezond gewicht behouden

Een gezond gewicht is ook van groot belang voor de gezondheid van je nieren. 

Overgewicht kan namelijk leiden tot een verhoogde bloeddruk en diabetes, die beide risicofactoren voor nierziekten zijn. 

Bovendien kan overgewicht de werking van de nieren belemmeren omdat er meer afvalstoffen in het bloed circuleren. 

Het is daarom aan te raden om een gezonde BMI (Body Mass Index) te hebben. Dit kan bereikt worden door gezonde voeding en voldoende beweging. 

Door je gewicht binnen een gezonde range te houden, verminder je de kans op nierproblemen en verbeter je de werking van de nieren.

6. Geen onnodige medicijnen nemen

Vermijd onnodige medicijnen. Zo kunnen sommige medicijnen de nieren beschadigen of de werking ervan belemmeren. 

Daarom is het belangrijk om alleen medicijnen te gebruiken die absoluut noodzakelijk zijn en om de hoeveelheid medicijnen die je gebruikt zo laag mogelijk te houden. 

Bespreek bovendien met je arts of apotheker welke medicijnen veilig zijn voor jouw nieren en let op bijwerkingen zoals bloed in de urine of verminderde urineproductie. 

Het is ook belangrijk om te weten dat sommige medicijnen een interactie kunnen hebben met andere medicijnen, dus het is belangrijk om de bijsluiter van de medicijnen goed te lezen.

7. Roken vermijden

Het vermijden van roken is ook van groot belang voor de gezondheid van je nieren. Roken kan de bloedvaten in de nieren beschadigen en leiden tot een verhoogde bloeddruk. 

Bovendien kan roken leiden tot een vermindering van de bloedtoevoer naar de nieren, waardoor de afvoer van afvalstoffen vertraagd wordt. 

Roken verhoogt ook het risico op nierziekten zoals niercelcarcinoom. Het is daarom aan te raden om te stoppen met roken om de gezondheid van je nieren te beschermen. 

Er zijn verschillende manieren om te stoppen met roken, zoals nicotinepleisters of -kauwgom, medicijnen en begeleiding. 

Het is belangrijk om hulp te zoeken als je wilt stoppen met roken.

Nieren gezond houden als je al nierproblemen hebt

Als je al nierproblemen hebt, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je nieren gezond te houden. Hieronder volgt een lijst met aanbevelingen:

  1. Volg de aanbevelingen van je arts of nefroloog op. Als je al nierproblemen hebt, is het belangrijk om de aanbevelingen van je arts of nefroloog op te volgen. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat je een speciaal dieet moet volgen of bepaalde medicijnen moet nemen.
  2. Gezonde bloeddruk. Hoge bloeddruk kan leiden tot nierschade, dus het is belangrijk om je bloeddruk in de gaten te houden en te proberen hem binnen een gezonde range te houden. Dit kan bijvoorbeeld door middel van regelmatige beweging, gezonde voeding en het vermijden van roken.
  3. Houd je bloedsuikergehalte onder controle. Als je diabetes hebt, is het belangrijk om je bloedsuikergehalte onder controle te houden omdat diabetes een van de belangrijkste oorzaken van nierziekten is. Dit kan door middel van regelmatige bloedsuikermetingen, gezonde voeding en medicijnen.
  4. Vermijd medicijnen die de nieren beschadigen. Sommige medicijnen kunnen de nieren beschadigen. Bespreek met je arts of apotheker welke medicijnen veilig zijn voor jouw nieren en let op bijwerkingen zoals bloed in de urine of verminderde urineproductie.
  5. Houd je gewicht in de gaten. Mensen met nierproblemen hebben vaak een hoger risico op obesitas. Houd daarom je gewicht in de gaten en probeer een gezonde BMI te behouden door gezonde voeding en voldoende beweging.
  6. Drink voldoende water. Het drinken van voldoende water is van groot belang voor de gezondheid van je nieren. Het helpt om de urine te verdunnen en afvalstoffen efficiënt te verwijderen. Het is aan te raden om minstens 2 liter water per dag te drinken.
  7. Regelmatige controles. Het is belangrijk om regelmatig controles te hebben bij de nefroloog of de huisarts om de gezondheid van je nieren in de gaten te houden. Zo kan snel op problemen worden ingespeeld.

Take home message

Dus hoe kun je je nieren gezond houden?

Je kunt je nieren gezond houden door een gezonde levensstijl te hebben, zoals gezonde voeding, voldoende beweging, het vermijden van roken en overmatig alcoholgebruik, en het regelmatig controleren van bloeddruk en bloedsuiker. 

Vermijd ook onnodige medicijnen en behoud een gezond gewicht.

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de symptomen van nierproblemen en om regelmatige controles te hebben bij de nefroloog of huisarts om problemen op te sporen en op te lossen. 

Door deze stappen te volgen, kunnen we onze nieren gezond houden en voorkomen we potentiële nierproblemen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen