In een motivatiegolf kun je heel veel doelen behalen. Maar als het tij keert, gaat het allemaal minder vanzelf en staar je al snel uren naar de klok.
Dus hoe raak ik weer gemotiveerd?
Dit artikel vertelt je 10 manieren waarmee je je motivatie terug kan krijgen en je doelen weer achterna kan jagen.
1. Kleine doelen
In een veel te enthousiaste bui stellen we vaak beangstigende, grote doelen waardoor de weerstand om te beginnen te hoog is. Je kunt een olifant immers niet in één keer opeten.
Maar hoe kun je een olifant wel opeten? Hapje voor hapje. Kortom, verdeel je doel in hapklare blokken (subdoelen) waarmee je uiteindelijk je hoofddoel bereikt.
Het bereiken van het kleine doel geeft elke dag een fijn gevoel in plaats van een teleurstelling dat je elke dag je grote doel niet behaald hebt.
Door consistent te zijn zul je er komen.
2. Lichaamsbeweging
When your body moves, your mind grooves. Dankzij lichaamsbeweging zullen bepaalde hersenstofjes omhoog gaan die allemaal je aandacht en concentratie beïnvloeden, namelijk dopamine, serotonine en noradrenaline.
Kortom, je kunt je mentale gezondheid en productiviteit met lichaamsbewegingen effectief verbeteren.
3. Tempo erin houden
Beginnen is het moeilijkst, maar als je eenmaal begonnen bent ontstaat er een momentum en ga je vanzelf verder. Dit wordt ook wel het fiets principe genoemd.
Probeer daarom de eerste stap zo makkelijk mogelijk te maken met zo min mogelijk weerstand. In plaats van dat je jezelf voorneemt om 10 opdrachten te maken of 10 pagina’s te schrijven is het doel om 1 opdracht af te ronden en 1 kantje vol te schrijven.
De vaart erin houden is dus erg belangrijk.
4. Start en stoptijd
Laat niets aan het toeval over en stel start- en stoptijden in. Zoals aan het begin besproken, moet je niet te overmoedig worden en een marathon instellen.
Gebruik bijvoorbeeld de pomodoro techniek waarbij je korte sprintjes van 35 minuten trekt, gevolgd door een korte pauze van 5 minuten.
Het mooie van deze techniek is dat je in de praktijk vaak langer doorgaat. Hierbij maak je weer gebruik van het fietsprincipe omdat je in een flow zit en je momentum niet wilt stoppen.
5. Evaluatie
Zijn er specifieke dingen die je motivatie hebben geschaad? Door te evalueren en te reflecteren kun je bepaalde aanwijzingen op het spoor komen.
Je moet je namelijk eerst bewust van iets worden voordat je überhaupt iets kan veranderen. De kracht van evaluatie en reflectie wordt vaak onderschat.
6. Behaalde resultaten
Een to-do-list afwerken en afvinken kan een heerlijk gevoel geven. Ga na hoe het voelt als je je behaalde resultaten een keertje doorneemt.
Dit doen mensen echter te weinig waardoor ze al snel vergeten wat ze allemaal wel niet bereikt hebben.
Bekijk je behaalde resultaten, je mag best trots op jezelf zijn. Vervolgens kan het herpakken makkelijker worden.
Ga je vorderingen en doelen dus regelmatig evalueren. Vier je overwinningen en wees dankbaar voor je eerder behaalde resultaten.
7. Nieuwe doelen stellen
Mogelijk trekt je oorspronkelijke doel je niet meer of is het minder relevant. Goede doelen laten je sprankelen.
Door nieuwe doelen te stellen raak je misschien weer gemotiveerd. Ga er rustig voor zitten, pak een pen en schrijf in 10 minuten je top 5 doelen op die je in de toekomst zou willen behalen.
8. Positieve omgeving
Een motivatiegolf ontstaat door inspiratie en inspirerende mensen terwijl je door negativiteit juist helemaal gesloten kunt worden. Je kring is belangrijker dan je zou denken.
Je hebt vast wel eens gehoord dat je het gemiddelde bent van de 5 mensen waarmee je omgaat. Door positieve gemotiveerde mensen om je heen te hebben kan het al beter gaan. Het werkt aanstekelijk.
9. Mentor
Iedereen zit in een andere fase. Een mentor is een expert die alle fases al door heeft gelopen en herkent in welke fase jij zit en tegen welke obstakels je precies aanloopt. Een mentor zou jou dus een handje kunnen helpen.
Dankzij een mentor hoef je niet zo lang vast komen te zitten. Een mentor helpt jou je doelen eerder te behalen en obstakels sneller te overwinnen.
Een mentor weet bovendien welke tools, gewoontes en routines die je nodig zult hebben om succesvol te worden in jouw specifieke gebied.
Mentoren hebben immers in jouw schoenen gestaan. Het kan dus een hele goede investering in jezelf zijn omdat je uiteindelijk op een jongere leeftijd de doelen kan behalen.
10. Burndown chart
Dichterbij je doel komen geeft een erg fijn gevoel. Een grafiek/diagram kan jou hierbij helpen, maar in plaats van een lijn die omhoog gaat naar het eindpunt kun je ook het tegenovergestelde doen. Namelijk een lijn die van boven naar beneden gaat, oftewel een burndown chart.
In schril contrast met een burndown chart bestaat er ook nog het antivisiebord. Het geeft je dan misschien wel een onaangenaam gevoel, het kan heel sterk zijn.
11. Antivisiebord
Als de toekomstige positieve uitkomsten je geen motivatie meer geven, heb je misschien baat bij de negatieve uitkomsten als je je doelen niet behaalt. Pijn is namelijk een hele sterke motivator.
Als voorbeeld nemen we ouderen met een zeer ongezonde leefstijl. Je wilt natuurlijk je kinderen/ kleinkinderen zien opgroeien, hun diploma’s zien behalen of de geboorte van hun kinderen meemaken.
Als zij hun ongezonde leefstijl niet omgooien, kunnen ze deze bijzondere levensmomenten gaan missen.
Deze gedachten en negatieve toekomstvisie kunnen een hele sterke motivator zijn om het leven compleet om te gooien.
Ga dus bij jezelf eens na. Wat loop je mis als je je doel(en) niet behaald?
12. Andere achtergrond
Zoals hiervoor besproken is pijn dus een sterke motivator. Misschien heb je overgewicht en wil je afvallen of zit je in een financieel slechte situatie waar je uit wilt komen.
Hier kan de achtergrond van je smartphone of computer een handje bij helpen. Door een foto van het beginpunt in te stellen, bijvoorbeeld een foto van toen je het meest zwaarlijvig was, kan je extra motivatie krijgen.
Motivatie om door te pakken omdat je weet waarvoor je het doet en je niet terug wilt naar de oorspronkelijke situatie.
Take home message
Motivatie is een heuse superkracht, maar hoe raak ik weer gemotiveerd?
Stel kleine doelen, zorg voor regelmatige lichaamsbeweging, stel een start- en stoptijd in, evalueer behaalde resultaten en vier al je overwinningen, houd het tempo erin, stel nieuwe doelen in, omgeef jezelf met positieve inspirerende mensen, maak gebruik van een burndown chart of antivisieboard of schakel eventueel een mentor in.
Kortom, genoeg manieren om je motivatie terug te krijgen.
Probeer niet afhankelijk te zijn van alleen motivatie. Met discipline kun je je doelen achterna streven in de afwezigheid van motivatie. Als we alleen zouden werken als we gemotiveerd waren, zouden we al snel afhaken.
Houd er wel rekening mee dat weinig motivatie ook een symptoom kan zijn van een geestelijk gezondheidsprobleem zoals angst en depressie. Zoek eventuele hulp als je dat nodig hebt.