Hoe Raak je Statische Lading Kwijt? 7 Manieren

Van plotselinge schokken tot ballonnen die aan ons haar blijven kleven, statische lading is iets wat we allemaal wel eens hebben ervaren. 

Maar hoe raak je statische lading kwijt? In dit artikel ontdek je effectieve manieren om van statische lading af te komen.

vrouw omringd met roze ballonnen

1. Luchtbevochtiger

Je zou het misschien niet verwachten maar een van de belangrijkste oorzaken van statische elektriciteit is droge lucht.

Vochtige lucht voorkomt de opbouw van statische elektriciteit. Het is daarom belangrijk om een optimale vochtigheidsgraad te handhaven.

luchtbevochtigerJe kunt de statische elektriciteit aanzienlijk verlagen door de vochtigheidsgraad rond de 30-40% te houden.

2. Metalen voorwerpen

Wanneer er tussen jou en metalen voorwerpen tegengestelde ladingen overspringen, krijg je statische schokken.

Door simpelweg een muntstuk te gebruiken zullen deze ladingen pijnloos overgebracht worden. Dit doe je door af en toe een metalen voorwerp aan te raken waarna je zal ontladen. 

Neem een paperclip, sleutel of muntstuk mee en doe het in je zak zodat je altijd wat bij hebt en pijnlijke schokken kunt voorkomen.

3. Ander schoeisel

voeten van man die hardlooptNiet elke schoen en kledingstuk is hetzelfde. Draag daarom schoenen die weinig statische elektriciteit zullen afgeven. Hetzelfde geldt voor de stoffen die je draagt.

Als je over een wollen of nylon tapijt heen loopt met rubberen zolen moet je niet verbaasd zijn als je een schok krijgt.

Rubberen zolen zijn namelijk krachtige isolatoren waarmee statische elektriciteit opgebouwd kan worden en die dus de kans op statische schokken verhogen.

Leren schoenen zijn een goed alternatief waarmee je die vervelende statische schokken kunt vermijden.

4. Wasverzachter

Wasverzachters kunnen elektriciteit verdrijven, het is zelfs een van de meest effectieve manieren.

Een wasverzachter vermindert namelijk wrijving en statische elektriciteit. Daarnaast geeft het je kledingstukken een pluizig en superzacht gevoel.

Voor degenen die minder chemicaliën willen gebruiken is witte azijn een optie. Dit is namelijk een natuurlijke wasverzachter waarmee je ook de statische elektriciteit kunt verminderen.

5. Zuiveringszout

Door aan je wasgoed zuiveringszout toe te voegen kun je de statische lading verminderen. Zo zorgt zuiveringszout voor een barrière tussen de positieve en negatieve ladingen.

Hiervoor voeg je ¼ kopje zuiveringszout aan je gewone wascyclus toe. Voor grotere ladingen was is eventueel een ½ kopje nodig. Pas de hoeveelheid dus aan de specifieke was aan.

6. Droogtrommeldoekjes

Het is dus duidelijk dat wasverzachter wrijving en statische elektriciteit kan verminderen. Droogtrommeldoekjes bevatten wasverzachter.

In de droger zullen de droogtrommeldoekjes tijdens het stuiteren dus kleine hoeveelheden wasverzachter afgeven.

Pak droogtrommeldoekjes en wrijf daarmee je bekleding in.

7. Vloerkleden en tapijten

Op een tegelvloer is de potentiële statische lading hoger dan 15.000 volt. Echter, op tapijt vloer kan meer dan 30.000 volt gecreëerd worden. 

Ook de ondergrond kan dus behandeld worden. Gebruik voor het tapijt bijvoorbeeld een vloeibare wasverzachter of statische eliminatiespray.

Zo gebruik je een vloeibare wasverzachter:

  1. verdun de wasverzachter met water
  2. verstuif een beetje op het tapijt
  3. tapijt hoeft niet doordrenkt te worden

Statische lading kwijtraken

Je kunt de statische lading kwijtraken door de ladingen met metalen voorwerpen pijnloos te laten overspringen.

Er zijn ook een aantal manieren om de opbouw van statische elektriciteit te voorkomen door simpelweg een luchtbevochtiger te gebruiken of een wasverzachter die wrijving voorkomt.

Vermijd de opbouw van statische elektriciteit door je schoenen met rubberen zolen met leren zolen te vervangen.

Er zijn dus een aantal principes waar je van op de hoogte moet zijn.

Weetje

Wist je dat je veel mensen bij ontladingen van minder dan 2000-4000 volt helemaal geen schok voelen?

Take home message

Wanneer twee voorwerpen tegen elkaar aanwrijven worden er elektronen overgeleverd en ontstaat er statische elektriciteit. 

Hoe raak je statische lading kwijt?

Gebruik een luchtbevochtiger, een metalen voorwerp, draag ander schoeisel (leer in plaats van rubber), gebruik een wasverzachter (of droogtrommeldoekjes), voeg zuiveringszout aan je wasgoed toe en behandel vloerkleden en tapijten.

Het is makkelijker gefixt dan je zou denken!

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen