8 Manieren om Vocht af te Drijven

Veel mensen vragen zich af hoe je vocht kwijt raakt. Watergewicht kan namelijk voor een opgezwollen buik, enkels, vingers en polsen zorgen. 

Een ophoping van water kan ook nog eens een opgeblazen gevoel en wallen veroorzaken. Door het watergewicht kan je gewicht elke dag met wel 0,9 – 1,8 kilo schommelen. 

Maar wat kun je daar aan doen? Hoe raak je vocht kwijt?

Van meer slapen tot magnesiumsupplementen, op verschillende manieren kun je vocht kwijtraken zodat het watergewicht afneemt.

Hierbij zijn verschillende processen betrokken die op verschillende snelheden kunnen verlopen.

Dit artikel vertelt je 8 manieren om vocht kwijt te raken.

dokter en verpleegkundigen

1. Meer slapen

te weinig slaap om af te vallen met periodiek vasten‘s Nachts zullen we via de vochtigheid van onze adem maar liefst 1 liter verliezen, waardoor je in weze uitgedroogd wakker wordt. 

Vocht zal in je neus en mond geleidelijk verdampen. Als je slaapt kun je bovendien ook niet drinken. Dat betekent dat je 7-9 uur geen vocht binnenkrijgt. 

Echter, je circadiaanse dag- en nachtritme zal dan in werking gaan treden om de hydratatie evenwichtig te houden.

2. Meer water drinken

glas ijswater koud waterHet klinkt gek, maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat water drinken het vasthouden van water juist vermindert en gewichtsverlies juist kan bevorderen. 

Water is bij elke cellulaire activiteit betrokken en levert een aantal bijzondere voordelen op zoals het versnellen van je stofwisseling en een vol gevoel omdat het zo veel ruimte in je maag inneemt.

3. Regelmatige lichaamsbeweging

man die aan het hardlopen is buitenTijdens een uur inspanning zul je gemiddeld 0,5 – 2 liter water verliezen. Gemiddeld verlies je ongeveer één liter maar in extreme hitte kan dit wel drie liter zijn.

Hoeveel je precies verlies hangt af van onder andere de warmte en de kleding die je draagt.

4. Elektrolyten

De elektrolyten zoals natrium en kalium zorgen ervoor dat je vocht in je cellen en bloed vasthoudt. Te weinig water resulteert in uitdroging terwijl te veel water tot overhydratatie leidt. 

Als de hoeveelheid vocht verandert, kunnen de elektrolytenniveaus in het lichaam te laag of hoog worden. Je moet evenveel water binnenkrijgen als dat je verliest.

5. Stressreductie

Door langdurige stress kan het stresshormoon cortisol toenemen. Dit hormoon kan het vasthouden van vocht (vochtretentie) en watergewicht direct beïnvloeden. 

Cortisol reguleert namelijk de waterbalans van het lichaam. Door stress te verminderen zou je dus het watergewicht kunnen verminderen. 

Ook staat stress in verband met uitdroging. Stress kan uitdroging veroorzaken en andersom. Het is dus een cyclus die zichzelf in stand houdt.

6. Minder koolhydraten

Elke gram suiker (glycogeen) houdt 3-4 gram water vast. Koolhydraten houden vocht vast, dus als je minder koolhydraten binnenkrijgt zul je ook watergewicht gaan verliezen. 

Dit zie je vaak bij mensen die met een dieet zijn begonnen die aanvankelijk veel afvallen. Dit is dus vaak aan het verlies aan watergewicht te wijten. 

Kortom, als je je glycogeenvoorraad uitput, zul je ook het opgeslagen water uitputten. Echter, je wilt het volume van de spieren natuurlijk niet verliezen. Het is in ieder geval een mechanisme waar je van op de hoogte moet zijn.

7. Zoutinname

Je lichaam wilt een balans houden tussen het natrium en water. Wanneer je te veel natrium binnenkrijgt, zul je dus meer water vast gaan houden. 

Het is een tijdelijk watergewicht, dus als het natriumgehalte daalt zal het ook weer verdwijnen. Je kunt de afvoer van natrium stimuleren door water te drinken.

8. Magnesiumsupplementen

Magnesiumsupplementen worden nog wel eens voor gewichtsverlies gebruikt. Zo kan een magnesiumsupplement het vasthouden van vocht tegengaan, dit is bij vrouwen een van de onaangename menstruatie symptomen. 

Houd er rekening mee dat bijvoorbeeld magnesiumcitraat bijvoorbeeld als ontlastingverzachter wordt gebruikt. Je verliest er water en ontlasting mee.

Het is nu dus duidelijk hoe je vocht kwijt raakt. Het is daarnaast ook handig om te weten wat precies voor watergewicht zorgt en je bewust te zijn van de meest voorkomende oorzaken.

Oorzaken watergewicht

Watergewicht wordt meestal veroorzaakt door:

  1. koolhydraatrijke diëten: 1 gram suiker houdt 3-4 gram water vast
  2. zoute diëten
  3. te veel stress (abnormale cortisolspiegels)
  4. hormonale onevenwichtigheid
  5. onregelmatige reispatronen
  6. bepaalde geneesmiddelen
  7. slechte bloedcirculatie

Hoeveel weegt water?

1 liter water weegt ongeveer 1 kilo. De massa van water is bijna precies gelijk aan één kilogram bij ongeveer 4 °C. Dit is wanneer het bij de maximale dichtheid gemeten wordt. Het gewicht van een kopje water is ongeveer 224 gram.

Take home message

Het menselijk lichaam bestaat voor 60% uit water, maar een aantal factoren en omstandigheden kan het watergewicht toenemen.

Je wilt natuurlijk geen opgeblazen gevoel of buik krijgen. Dus hoe raak je vocht kwijt?

Je kunt vocht kwijtraken door meer te slapen, meer water te drinken, regelmatig te sporten, stressvermindering, minder zout, minder koolhydraten en eventueel een magnesiumsupplement.

Hier zijn verschillende lichamelijke processen bij betrokken. Wees dus op de hoogte van deze mechanismen. Besef ook dat je vaak licht uitgedroogd wakker wordt.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Dennis, E. A., Dengo, A. L., Comber, D. L., Flack, K. D., Savla, J., Davy, K. P., & Davy, B. M. (2010). Water consumption increases weight loss during a hypocaloric diet intervention in middle‐aged and older adults. Obesity, 18(2), 300-307.