6 Manieren om je Woede Kwijt te Raken

Woede is een natuurlijke reactie maar het is niet altijd goed voor je gezondheid. Binnen een uur kan boosheid het risico op hartaanvalsymptomen met meer dan een factor twee verhogen.

Woede verzwakt het concentratievermogen, geheugen en creativiteit en je zult veronderstellingen sneller als feiten behandelen. Kortom, woede beïnvloedt ook nog eens je denken en maakt je irrationeel.

Door krachtige negatieve emoties is het dus veel moeilijker om slimme keuzes te maken. Om weer helder na te denken zul je moeten weten hoe je de woede kwijt raakt. Gelukkig bestaan er meerdere manieren om de woede aan te pakken.

Dit artikel vertelt je 5 manieren hoe je woede kwijt raakt inclusief tips hoe je het in het vervolg kunt helpen voorkomen.

boze man met handen in de lucht

1. Progressieve spierontspanning

Bij progressieve spierontspanning span je elke spiergroep langzaam aan waarna je ze ontspant. Dit helpt je te focussen op het verschil tussen ontspanning en spierspanning waardoor je je meer bewust wordt van de lichamelijke sensaties.

Als voorbeeld nemen we het voorhoofd:

  1. span de voorhoofdspieren gedurende 15 seconden aan (fronsen)
  2. wordt je bewust van het gespannen worden en strakker worden van de spier
  3. laat de spanning langzaam los en tel tot 30
  4. concentreer je op het verschil tussen de spanning en ontspanning

2. Frustraties uiten

Vermijd woedeuitbarstingen maar uit je frustraties. Je wilt natuurlijk niet dat de boosheid zich van binnen verder gaat opborrelen.

Het is daarom goed om je boosheid op een gezonde manier te uiten en jezelf daarbij de ruimte te geven. Na een zware dag kan een familielid, vriendin of vriend je hierbij helpen. 

3. Ademhaling

Door je ademhaling zowel te vertragen als te verdiepen kun je je woede kwijt raken en je lichaam kalmeren.

Aandachtspunten:

  1. langzame neus en mondademhaling
  2. diep inademen vanuit je buik (leg eventueel een hand op je buik ter controle)
  3. adem twee keer zo lang uit als in
  4. Herhaal als dat nodig is

Bij het inademen wordt het hart als het ware uitgerekt terwijl het hart bij de inademing juist dichter op elkaar komt. 

Door een langere uitademing hoeft het hart niet te compenseren en gaat de hartslag omlaag. Een interessant fysiologisch principe die je dus in je voordeel kunt gebruiken.

4. Lichaamsbeweging

Met regelmatige lichaamsbeweging kun je je woede op afstand houden en stress in je lichaam en geest zeer effectief verminderen. 

Zo kan lichaamsbeweging je bloeddruk verlagen en in je bloedbaan endorfines laten vrijkomen.

Probeer elke dag iets aan lichaamsbeweging te doen. Met hardlopen, een fietstocht of een stevige wandeling kun je woede al snel helpen beheersen.

man die aan het hardlopen is buitenBovendien komt het ook nog eens je algemene gezondheid ten goede. Kortom, gebruik de opgebouwde woede in je voordeel en doe aan lichaamsbeweging.

5. Visualisatie

Herdenken en herleven zal alleen maar tot irritatie leiden. Je kunt je interne beelden als tegengif gebruiken. Zoek een rustige plek, stop de visualisatie van de externe omgeving en sluit je ogen. 

Maak jezelf los van de omstandigheden en emoties die tot de woede geleid hebben. Probeer jezelf en de wereld te vertrouwen.

Of het nou een vakantieplek is of je achtertuin, beeld je iets positiefs in. Wees specifiek tijdens het visualiseren en doe dit gedurende 5 minuten. Vergelijk hoe je je vooraf en achteraf voelde op een schaal van 10.

6. Triggers herkennen

Breng de triggers in kaart die de woede veroorzaakt hebben zodat je het in de toekomst kan helpen voorkomen. Woede wordt vaak uitgelokt door:

  1. beledigingen, beschuldigingen
  2. respectloosheid
  3. onrechtvaardigheid
  4. lichamelijke dreigementen
  5. wanneer je persoonlijke ruimte geschonden wordt
  6. misinformatie

Overige tips

De hierboven beschreven tips zijn nog maar het topje van de ijsberg. De volgende tips kunnen je er ook bij helpen.

  1. time-out nemen
  2. nadenken voor je spreekt
  3. oplossingen identificeren 
  4. spanning verlichten met humor
  5. omgeving veranderen
  6. concentreer je op de dingen die goed gaan in het leven
  7. spreek je zorgen uit als je eenmaal kalm bent
  8. geen wrok koesteren
  9. creatieve kunsten
  10. professionele hulp

Take home message

Woede heeft een negatieve invloed op je concentratie, geheugen, creativiteit en lichamelijke gezondheid. Het is dus belangrijk dat je de woede kunt temperen.

Dus hoe raak je woede kwijt?

Woede kan gekalmeerd worden met progressieve spierontspanning, ademhalingsoefeningen, regelmatige lichaamsbeweging, visualisaties en het herkennen van triggers.

Hopelijk kunnen deze manieren je helpen. Voor het beste advies ga je langs een professional.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Deffenbacher, J. L., Dahlen, E. R., Lynch, R. S., Morris, C. D., & Gowensmith, W. N. (2000). An application of Beck’s cognitive therapy to general anger reduction. Cognitive therapy and Research, 24(6), 689-697.