Voor een optimale genezing heb je een bepaalde hoeveelheid wondvocht nodig. Dit is na een onderzoek in 1962 algemeen aanvaard.
Een kleine, dunne en heldere hoeveelheid is de eerste paar dagen normaal. Er is echter een aantal aandachtspunten wanneer het wondvocht abnormaal is geworden.
Hoe raak je wondvocht kwijt?
KORT ANTWOORD
Een toename in wondvocht kan op een microbiële besmetting wijzen. Als de infectietekenen tot de wond beperkt blijven kan een verband met een antimicrobieel middel (jodium, zilver) de besmetting en ook het wondvocht verkleinen. Eventueel is er systemische antibiotica nodig als je naast een toename van wondvocht ook symptomen van een chronische wondinfectie ervaart zoals intensere pijn, pijn verandert van karakter, geur, brokkelig weefsel, verkleurd weefsel, wond afbraak en vertraagde genezing. Het ideale verband kan overtollig wondvocht verwijderen terwijl de hoge vochtigheid gehandhaafd blijft.
Dit artikel vertelt je hoe je wondvocht kwijtraakt, belangrijke aandachtspunten inclusief de complicaties die op kunnen treden.

Etterende afscheiding
Bij een etterende afscheiden of andere symptomen die op een infectie duiden, is er een behandeling nodig om erger te voorkomen.
Eventueel moet de wond schoongemaakt worden en is er nieuw verband nodig. Als er sprake is van een kleine infectie kan de wond met een antibiotische oplossing gespoeld worden.
Goed bedekken
Een wond wil je onder de douche of bad niet nat maken. Met een wondbeschermer, gipsverband kan de wond droog gehouden worden.
Eventueel kan het wondgebied ook met plastic folie afgedekt worden en vervolgens worden afgeplakt met een keukenafvalzak.
Ga voor een sponsbad als je de wond niet kunt beschermen. Overleg met je arts.
Hoe ontstaat wondvocht?
Tijdens het genezingsproces kunnen er nog steeds ontstekingen zijn wat voor wondvocht zorgt. In de eerste stadia van ontsteking verwijden namelijk je bloedvaten.
Is wondvocht slecht?
Dun en heldere drainage wordt ook wel sereus vocht genoemd wat de eerste 2-3 dagen normaal is. Een kleine hoeveelheid is normaal maar te veel kan op ongezonde bacteriën duiden.
Als de hoeveelheid bloed, dat met het serum vermengt is, toeneemt, moet je naar de dokter gaan. Houd de wond dus goed in de gaten.
Wondvocht (exsudaat) kan de acute wondgenezing bevorderen maar het kan de genezing bij chronische wonden vertragen.
Onopgelost exsudaat kan de kans op een wondinfectie verhogen en de wondgenezing vertragen. Dit kan de kwaliteit van leven van de patiënt verminderen.
Het kan dus goed of slecht nieuws zijn.
Factoren die overtollig exsudaat beïnvloeden zijn:
- slechte wondbeoordeling
- slechte wondbedpreparatie
- onjuiste draagtijd
- onjuiste verband keuze
Wat zit er in wondvocht?
Hoofdzakelijk bestaat het exsudaat uit water, maar daarnaast bevat het:
- elektrolyten
- groeifactoren
- eiwitten
- voedingsstoffen
- eiwitverterende enzymen
- ontstekingsmediatoren
- afvalstoffen
- cellen (macrofagen, neutrofielen, bloedplaatjes)
Algemene tips voor wondgenezing
Het is belangrijk dat je een wond goed verzorgt. De volgende algemene tips en levensstijlveranderingen kunnen je daarbij helpen:
- druk op de wond verminderen
- niet met zeep of chemicaliën schoonmaken
- wond niet in bad of onder de douche nat maken
- eiwitinname verhogen
- wond niet openlaten
- bloedsuikerregulatie
- stoppen met roken
Take home message
Voor een optimale genezing heb je wondvocht nodig.
Maar hoe raak je wondvocht kwijt?
Ideaal verband is in staat om het wondvocht op te vangen terwijl het tegelijkertijd een hoge vochtigheid kan handhaven.
Mogelijk is de afscheiding toegenomen, wat zou kunnen duiden op een infectie. Het is belangrijk dat je op de hoogte bent van de tekenen hiervan en dat je het laat controleren.
Hoe je wondvocht kwijtraakt is dus moeilijk te zeggen en afhankelijk van jouw situatie. De arts kan zien of de drainage dun en helder is en of de wondgenezing goed verloopt.
Over Diederik
Bronnen
Cutting, K. F. (2003). Wound exudate: composition and functions. British journal of community nursing, 8(Sup3), S4-S9.
Chamanga, E. (2015). Effectively managing wound exudate. British Journal of Community Nursing, 20(Sup9), S8-S10.