Hoe Snel Heelt een Botbreuk? 6 Bepalende Factoren

Bij een botbreuk zijn een of meer botten gebroken. Hoe lang duurt het om te genezen? Dus hoe snel heelt een botbreuk?

KORT ANTWOORD

Het duurt ongeveer 6 tot 12 weken voor een gewone botbreuk om te genezen, afhankelijk van de grootte en de locatie van de breuk. Complexe breuken of breuken in gewrichten, zoals een gebroken heup, kunnen langer duren om te genezen en kunnen soms zelfs meerdere maanden duren. Elke persoon is anders is dus zal ook de genezing van een botbreuk anders verlopen.

Dit artikel vertelt je hoe snel een botbreuk heelt, welke factoren dat beïnvloeden inclusief de fases het bot helingsproces.

vrouwelijke dokter kijkt naar botscan rug

Factoren die de botheling beïnvloeden

Er zijn een aantal factoren die van invloed kunnen zijn op hoe snel een botbreuk geneest.

Locatie van de breuk. Botbreuken in gewrichten, zoals de enkel of knie, kunnen meer tijd nodig hebben om te genezen omdat deze gebieden gevoeliger zijn voor bewegingen en druk. Botbreuken in de armen of benen kunnen sneller genezen omdat deze gebieden minder beweging hebben.

Type breuk. Er zijn verschillende soorten botbreuken, zoals een gewone fractuur of een open fractuur. Een gewone fractuur is een standaard breuk waarbij de botten zijn gebroken zonder dat de huid is beschadigd. Een open fractuur is een breuk waarbij de botten zijn gebroken en de huid is beschadigd. Elk type breuk heeft een ander genezingsproces.

Leeftijd. Het genezingsproces van een botbreuk kan afhangen van de leeftijd van de persoon. Oudere mensen hebben vaak een vertraagd genezingsproces en een grotere kans op complicaties, zoals een infectie of botdeformiteit. Dit komt omdat hun lichaam minder snel nieuwe bloedcellen kan produceren en omdat hun botten minder sterk zijn.

Gezondheid. De algemene gezondheid van een persoon kan ook van invloed zijn op hoe snel een botbreuk geneest. Mensen die lijden aan bepaalde aandoeningen, zoals diabetes of osteoporose, hebben vaak een vertraagd genezingsproces en een grotere kans op complicaties. Het lichaam produceert minder snel nieuwe bloedcellen en de botten zijn minder sterk.

In het algemeen zullen kleinere en minder complexe botbreuken sneller genezen dan grotere en complexere botbreuken. 

Ook het naleven van de aanwijzingen van de arts en het vermijden van activiteiten die de breuk kunnen verergeren, kan bijdragen aan een snellere genezing. 

De fases van botheling

Het genezingsproces van een botbreuk begint onmiddellijk nadat de breuk is opgetreden. 

Binnen enkele uren na de verwonding zullen bloedcellen zich verzamelen rond de breuk en beginnen met de vorming van een bloedstolsel. 

Dit bloedstolsel is de basis van het proces van botherstel en zal uiteindelijk leiden tot de vorming van nieuw bot.

  1. Ontstekingsfase. De eerste fase van het genezingsproces van een botbreuk wordt ook wel de ‘ontstekingsfase’ genoemd. In deze fase duurt het ongeveer 3 tot 5 dagen voor de bloedstolsels zich hebben omgezet in een zogenaamde ‘fractuurcallus’, een soort van harde, ongeharde stof die de twee uiteinden van de gebroken bot helpt samen te houden.
  2. Proliferatiefase. In de tweede fase van het genezingsproces, de ‘proliferatiefase’, zullen nieuwe bloedvaten groeien naar de fractuurcallus, waardoor er nog meer bloedcellen naar de breuk toe kunnen stromen. Dit helpt nieuw bot te vormen en versterkt het fractuurcallus. Dit proces duurt ongeveer 3 weken.
  3. Remodelleringsfase. De derde en laatste fase van het genezingsproces is de ‘remodelleringsfase’, waarbij het nieuwe bot zich verder ontwikkelt en het fractuurcallus zich oplost. Dit proces kan enkele maanden duren.

Take home message

Hoe snel heelt een botbreuk? 

Het genezingsproces kan variëren van enkele weken tot maanden. 

Hoe snel een botbreuk geneest, is afhankelijk van verschillende factoren zoals leeftijd, gezondheid, type breuk, behandeling en levensstijl. 

In het algemeen zullen kleinere en minder complexe botbreuken sneller genezen dan grotere en complexere botbreuken. 

Het naleven van de aanwijzingen van de arts en het vermijden van activiteiten die de breuk kunnen verergeren, kan bijdragen aan een snellere genezing.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen