Hoe Snel Leest een Gemiddeld Persoon?

De een leest wat sneller dan een ander, maar hoe snel leest een gemiddeld persoon?

KORT ANTWOORD

Een gemiddeld persoon leest ongeveer 200 tot 300 woorden per minuut. Dit is afhankelijk van tal van factoren, zoals de leesvaardigheid, de taal waarin iemand leest en de soort tekst die iemand leest. Bijvoorbeeld een gedrukte tekst zal vaak sneller gelezen worden dan een online tekst. 

Er zijn ook technieken die mensen kunnen gebruiken om hun leessnelheid te verhogen, zoals skimming en scanning. Skimming is het snel overlezen van een tekst om een algemeen beeld te krijgen van de inhoud, terwijl scanning gericht is op het vinden van specifieke informatie.

Dit artikel vertelt je hoe snel een gemiddeld persoon leest en welke factoren daar allemaal invloed op kunnen hebben.

student-slaapt-op-boek-in-de-bibliotheek

Welke factoren de leessnelheid beïnvloeden

Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op de leessnelheid van een gemiddeld persoon. Hieronder een lijst van enkele van de belangrijkste factoren. 

Soort tekst. Het lezen van een gedrukte tekst zal vaak sneller gaan dan het lezen van een online tekst, omdat online teksten vaak meer afleidingen bevatten, zoals afbeeldingen, video’s en links. Dit kan afleiden van de aandacht en vertragen het leesproces.

Leesomgeving. De omgeving waarin je leest kan ook invloed hebben op je leessnelheid. Een rustige en goed verlichte omgeving is vaak beter geschikt voor snel lezen dan een drukke of slecht verlichte omgeving.

Taal. Het lezen van een tekst in een taal die je al goed beheerst, zal vaak sneller gaan dan het lezen van een tekst in een taal die je nog niet zo goed beheerst. Dit komt doordat je al bekend bent met de grammatica, spelling en woordenschat van de taal waarin je snel leest.

Leesvaardigheid. De leesvaardigheid van iemand speelt een belangrijke rol in de leessnelheid. Iemand die een goede leesvaardigheid heeft, kan de woorden sneller verwerken en begrijpen, waardoor hij of zij sneller kan lezen. Er zijn verschillende aspecten van leesvaardigheid, zoals fonologisch bewustzijn, woordherkenning, begrijpend lezen en leesstrategieën.

Ervaring. Iemand die veel leest, zal vaak sneller lezen dan iemand die weinig leest. Omdat ze meer gewend zijn aan het proces van lezen, zullen ze sneller kunnen verwerken en begrijpen van wat ze lezen.

Aandachtsspanne. Hoe langer iemand zijn of haar aandacht kan vasthouden, hoe sneller hij of zij kan lezen. Als iemand snel afgeleid wordt, zal hij of zij minder snel kunnen lezen.

Technieken. Er zijn technieken die mensen kunnen gebruiken om hun leessnelheid te verhogen, zoals skimming en scanning. Skimming is het snel overlezen van een tekst om een algemeen beeld te krijgen van de inhoud, terwijl scanning gericht is op het vinden van specifieke informatie.

Leeftijd. De leessnelheid kan ook afhankelijk zijn van leeftijd, kinderen lezen vaak langzamer dan volwassenen. Dit komt doordat kinderen nog aan het leren zijn hoe te lezen en nog niet zo veel ervaring hebben met het lezen.

Aandachtspunten

Leessnelheid test. Er zijn verschillende online leessnelheidstesten die je kunt doen om te bepalen hoe snel jij leest. Deze testen geven vaak een score aan de hand van het aantal woorden per minuut dat je kunt lezen en het percentage van de tekst dat je juist hebt begrepen.

Leessnelheid en begrijpend lezen. Het is belangrijk om te realiseren dat een hoge leessnelheid niet altijd betekent dat je ook goed begrijpend leest. Soms kan het lezen snel leiden tot een onvolledig begrip van de tekst.

Leessnelheid en leeftijd. De leessnelheid verandert vaak met de leeftijd, kinderen lezen vaak langzamer dan volwassenen, en volwassenen lezen vaak langzamer naarmate ze ouder worden.

Leessnelheid en technologie. Met de opkomst van technologie, zoals e-readers en tablet, is het lezen in digitale vorm ook steeds meer gebruikelijk geworden. Het is echter nog onduidelijk of het lezen op een scherm sneller of langzamer gaat dan het lezen van een gedrukt boek.

Leessnelheid en onderwijs. Er zijn veel onderwijsprogramma’s gericht op het verhogen van de leessnelheid en leesvaardigheid van kinderen. Dit kan een grote rol spelen in de leessnelheid en leesvaardigheid van de volwassenen.

Take home message

Hoe snel leest een gemiddeld persoon?

De gemiddelde leessnelheid van een volwassene varieert tussen de 200 en 300 woorden per minuut.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen