Hoe Snel Ontstaat Legionella? 7 Bepalende Factoren.

Legionella is een bacterie die zich kan ontwikkelen in stilstaand water, zoals in airconditioning- en koelsystemen, warmwaterbereiders en koeltorens.

Het is belangrijk om te weten dat de groei van Legionella niet snel plaatsvindt. Maar hoe snel ontstaat legionella?

KORT ANTWOORD

Het kan enkele dagen tot weken duren voordat er voldoende aantallen Legionella-bacteriën in het water aanwezig zijn om gezondheidsrisico’s te creëren.

Factoren die de groei van Legionella kunnen bevorderen, zijn onder andere een temperatuur tussen 20 en 45 graden Celsius, een pH-waarde tussen 6,5 en 7,5 en stilstaand water met weinig zuurstof. Als deze omstandigheden aanwezig zijn, kan Legionella sneller groeien.

Een andere belangrijke factor is de aanwezigheid van voedingsstoffen in het water. Legionella heeft voedingsstoffen nodig om te groeien, dus als er voldoende voedingsstoffen in het water aanwezig zijn, kan de groei van Legionella sneller plaatsvinden.

Om te voorkomen dat Legionella zich ontwikkelt in waterinstallaties, moeten regelmatig onderhouds- en desinfectieprocedures worden uitgevoerd. Het is ook belangrijk om regelmatig te controleren of de watertemperatuur, pH-waarde en zuurstofgehalte binnen de veilige grenzen liggen, en om voedingsstoffen uit het water te verwijderen.

Kortom, Legionella-bacteriën groeien niet snel. Maar als de juiste omstandigheden aanwezig zijn, kan de groei sneller plaatsvinden, daarom is het essentieel om preventie- en onderhoudsmaatregelen te nemen om de groei van deze bacteriën te voorkomen.

Dit artikel vertelt je hoe snel legionella ontstaat, welke factoren een rol spelen en hoe je legionella kunt helpen voorkomen.

bacterien virussen

Factoren die de legionella groei beïnvloeden

Er zijn een aantal factoren die de groei van Legionella kunnen beïnvloeden. Hieronder een lijst met enkele van de belangrijkste factoren.

Watertemperatuur. Legionella groeit het best bij een temperatuur tussen 20 en 45 graden Celsius. Als het water te koud of te warm is, zal de groei van de bacterie afnemen.

pH-waarde. Legionella groeit het best bij een pH-waarde tussen 6,5 en 7,5. Als de pH-waarde te hoog of te laag is, zal de groei van de bacterie afnemen.

Zuurstofgehalte. Legionella groeit het best in stilstaand water met weinig zuurstof. Als er voldoende zuurstof in het water aanwezig is, zal de groei van de bacterie afnemen.

Voedingsstoffen. Legionella heeft voedingsstoffen nodig om te groeien, dus als er voldoende voedingsstoffen in het water aanwezig zijn, kan de groei van Legionella sneller plaatsvinden.

Waterstagnatie. Legionella groeit in stilstaand water, dus als er waterstagnatie is in een systeem, kan dit de groei van de bacterie bevorderen.

Biofilm. Legionella kan zich ontwikkelen in biofilm, die zich kan vormen in waterleidingen en reservoirs, dit kan de groei van de bacterie bevorderen.

Besmetting. Legionella kan worden overgedragen van een besmette bron naar een andere bron, dit kan de groei van de bacterie bevorderen.

Aandachtspunten 

Bron van besmetting. Legionella kan ontstaan uit besmette bronnen zoals waterreservoirs, waterleidingen, airconditioningsystemen en sproeiers. Als deze bronnen niet goed worden onderhouden, kan dit de groei van de bacterie bevorderen.

Verspreiding van besmetting. Als Legionella zich eenmaal in een waterleiding of reservoir heeft gevestigd, kan de bacterie zich gemakkelijk verspreiden naar andere delen van het waterleidingssysteem of naar andere gebouwen via verbonden leidingen.

Symptomen. Legionella kan symptomen veroorzaken zoals koorts, hoesten, longontsteking, ademhalingsproblemen en zelfs de dood. Symptomen zullen pas na 2-14 dagen na infectie zichtbaar zijn.

Risicogroepen. Sommige mensen zijn gevoeliger voor infectie met Legionella dan anderen, zoals ouderen, mensen met een verzwakt immuunsysteem, rokers en mensen met long- of hartproblemen.

Preventie. Om besmetting met Legionella te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren aan waterleidingen en reservoirs, de juiste watertemperatuur te handhaven, biofilm te verwijderen en om te zorgen voor voldoende zuurstof in het water.

Behandeling. Behandeling van Legionellose is gericht op het bestrijden van infectie, vaak met antibiotica. Het is belangrijk om een juiste diagnose te stellen en snel te beginnen met behandelen.

Take home message

Legionella ontstaat in waterreservoirs, waterleidingen, airconditioningsystemen en sproeiers. Maar hoe snel ontstaat legionella? 

Het kan enkele dagen tot weken duren voordat er in het water voldoende aantallen Legionella-bacteriën aanwezig zijn om gezondheidsrisico’s te creëren.

De bacterie groeit het beste bij een temperatuur tussen 20-45 graden Celsius en een pH tussen 6-8. Als deze bronnen niet goed worden onderhouden, kan dit de groei van de bacterie bevorderen. 

Symptomen zullen pas na 2-14 dagen na infectie zichtbaar zijn. Preventie en behandeling zijn de beste manieren om te voorkomen dat Legionella zich verder verspreidt.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen