Hoe Snel Plassen na Seks? (Vrouwen)

Het is normaal om na seks even naar het toilet te gaan om te plassen. Tijdens de seks wordt namelijk de blaas samengedrukt, wat kan leiden tot een dringende behoefte om te plassen.

Bovendien kan sperma in de blaas terechtkomen, wat de drang om te plassen ook kan verhogen.

Het is goed om na seks te plassen, omdat dit eventuele bacteriën uit de blaas kan verwijderen en daarmee het risico op infecties kan verminderen.

Maar hoeveel tijd moet hier precies tussen zitten? Dus hoe snel plassen na seks?

KORT ANTWOORD

Sommige vrouwen voelen zich direct na seks verplicht om te plassen, terwijl andere vrouwen dit pas later doen. Er is echter geen specifieke tijdsduur waarbinnen vrouwen na seks moeten plassen, dit kan variëren van persoon tot persoon.

Er is geen juiste of verkeerde manier om na seks te plassen, en het is belangrijk om te luisteren naar je eigen lichaam en te doen wat het beste voelt voor jou.

In sommige gevallen kan het vergeten om na seks te plassen leiden tot een urineweginfectie of andere blaasproblemen. Als je vaak last hebt van UWI of andere blaasproblemen na seks, is het raadzaam om een arts te raadplegen om te onderzoeken of er een onderliggend probleem is.

Dit artikel vertelt je hoe snel je na seks moet plassen inclusief een aantal aandachtspunten.

vrouw toilet plassen

Bepalende factoren

Blaasgrootte. De grootte van de blaas kan van invloed zijn op hoe snel een vrouw na seks moet plassen. Als de blaas kleiner is, kan het sneller vol raken tijdens seks en kan een vrouw sneller de drang voelen om te plassen.

Sperma in de blaas. Zoals eerder genoemd kan sperma in de blaas terecht komen wanneer het ejaculeert in de vagina, dit kan leiden tot de drang om te plassen.

Urineweginfecties. Een urineweginfectie kan leiden tot een frequente drang om te plassen, ook na seks.

Blaasontsteking. Een blaasontsteking kan leiden tot pijn of ongemak tijdens het plassen, en kan ook leiden tot de drang om vaker te plassen.

Stress-incontinentie. Dit is een vorm van incontinentie waarbij de blaas niet goed onder controle gehouden wordt, en kan leiden tot onbedoeld urineverlies tijdens fysieke activiteiten, zoals seks.

Prostaatproblemen. Bij mannen kan een prostaatprobleem leiden tot de drang om vaker te plassen, dit kan ook van invloed zijn op de vrouw tijdens seks.

Dit zijn slechts enkele van de factoren die van invloed kunnen zijn op hoe snel een vrouw na seks moet plassen. 

Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen anders is en dus ook anders reageert op seks. 

Aandachtspunten

Hoe snel iemand na seks moet plassen, kan variëren van persoon tot persoon. 

Sommige vrouwen zullen na seks meteen naar de wc willen, terwijl andere vrouwen misschien een halfuur of langer kunnen wachten voordat ze de drang voelen om te plassen.

Als je je zorgen maakt over hoe vaak of hoe snel je na seks moet plassen, is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren en te kijken of er een onderliggend probleem is. 

Als je denkt dat er een probleem is, is het verstandig om een arts te raadplegen.

Plassen na seks kan een manier zijn om een urineweginfectie (UTI) te voorkomen, omdat plassen helpt om bacteriën uit de blaas te spoelen.

Het is belangrijk om te onthouden dat elke vrouw anders is en dus ook anders reageert op seks. 

Er zijn geen strikte regels voor hoe snel een vrouw na seks moet plassen, als jij je comfortabel voelt met het wachten kan je dat doen. 

Take home message

Het is normaal dat vrouwen na seks de neiging hebben om snel te plassen. Dit komt omdat het seksuele gedrag de blaas stimuleert. Maar hoe snel plassen na seks?

Er zijn geen specifieke richtlijnen voor hoe snel vrouwen na seks moeten plassen. De frequentie kan variëren van persoon tot persoon.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen