Hoe Stop je de Hik bij je Baby?

De hik komt vaak voor bij baby’s en vormt meestal geen reden tot bezorgdheid. Vaak hebben de ouders er meer last van dan de baby zelf. Maar je wilt natuurlijk toch wat aan doen, dus hoe kan je de hik stoppen bij een baby?

Je kan de hik bij de baby stoppen door boertjes te laten, van voedingshouding te veranderen, met een paar zachte klopjes op de rug, door een fopspeen te gebruiken, gripe water (kruidenmengsel). Echter, je hoeft meestal helemaal niets te doen, want de hik zal binnen een paar minuten vanzelf verdwijnen. Als dit niet het geval is en de hik na 5 of 10 minuten nog aanwezig is kan je de hik vaak verminderen door de baby opnieuw te voeden. Je kan de hik voorkomen door ervoor te zorgen dat de baby voor het eten niet te veel honger heeft en ontspannen is.

Dit artikel vertelt je hoe je de hik kan stoppen bij baby’s en hoe de hik bij een baby ontstaat.

moeder kijkt naar baby

De hik stoppen bij baby’s 

Met de volgende manieren kan je de hik stoppen bij baby’s. 

Boeren. Je kan het ontstaan van de hik voorkomen door boertjes te laten. Dit kan je doen door de baby tijdens het eten boerbewegingen te laten maken. Doe dit na elke 60/80 gram voedsel. Als je borstvoeding geeft kan je de hik voorkomen door boertjes te laten bij het wisselen van kant. 

Voedingshouding. Door van voedingshouding te veranderen en je baby rechtop te voeden kan de hik afnemen. Zorg ervoor dat je baby niet platligt en leg je baby bijvoorbeeld op een kussen. Op deze manier zal je baby tijdens het voeden minder lucht binnen krijgen waardoor de hik minder vaak ontstaat. 

Voeden. In de meeste gevallen gaat de hik vanzelf over. Maar als de hik na 5 of 10 minuten nog steeds aanwezig is, kan je de hik verlichten door de baby opnieuw te voeden.

baby met fopspeenFopspenen. Je kan de hik ook stoppen met een fopspeen. Hier is een logische verklaring voor. Door de zuigbewegingen kan het middenrif ontspannen. 

Zachte klopjes. Echter, als je baby al de hik heeft kan je met een paar voorzichtige klopjes de hik verlichten. 

Gripe water. Met vrij verkrijgbaar gripe water kan je de hik mogelijk verhelpen. Dit is een kruidenmengsel dat normaal gesproken voor buikklachten en koliek wordt gebruikt. Het zou volgens sommige ouders ook bij de hik kunnen helpen. 

Tijd. Je hoeft je geen zorgen maken als je de hik niet direct kan stoppen. Normaal gesproken veroorzaakt de hik geen ongemak bij de baby. Baby’s hebben vaak dus zelf helemaal geen last van de hik. Zelfs terwijl ze de hik hebben kunnen ze vaak slapen en eten. De hik zal vanzelf stoppen en je hoeft dus niet te behandelen.

Ontspanning. Hoewel de baby meestal zelf geen last heeft van de hik is het toch verstandig om de baby te laten ontspannen. Maak de baby zo comfortabel mogelijk. Dit kan je doen door zachtjes te wiegen, door te spelen en de luier schoon te houden.

Weetje

Wist je dat baby’s al voor de geboorte kunnen hikken? Zwangeren kunnen het zelfs in hun baarmoeder voelen als snelle, ritmische schokjes.

De hik voorkomen bij baby’s

Je kan de kans op de hik met een aantal simpele tips verminderen. 

Eetlust en ontspanning. Als je baby te veel honger heeft en onrustig is verhoogt de kans op de hik. Zorg er dus voor dat de baby ontspant en zich niet gaat overeten. Tijdens het voeden zal je merken dat de baby minder vaak zal hikken. 

Advies. Het kan ook geruststelling geven door even met de zorgverlener te praten. Met hun handige adviezen kan je de hik helpen voorkomen. Informeer bijvoorbeeld bij je volgende controle. 

Waarom heeft mijn baby de hik?

De hik bij baby’s ontstaat meestal wanneer de baby te snel eet, te veel voeding binnen krijgt of veel lucht inslikt. Dit kan gebeuren als de baby het eten binnen slurpt. 

Hierdoor kan de maag van de baby op gaan zwellen en tegen het middenrif aanduwen. Vervolgens verkrampt het en heeft de baby de hik.

Als je middenrif verkrampt zullen de stembanden zich dichtklemmen en zul je het kenmerkende hik geluid horen. 

De ontstaat dus wanneer het middenrif geïrriteerd wordt. 

Take home message 

Als baby’s te snel eten, veel lucht inslikken of te veel voeding binnenkrijgen ontstaat er een gezwollen maag die tegen het middenrif aanduwt waardoor er hik optreedt. 

Maar hoe kan je de hik stoppen bij baby? Laat de baby boeren, verander de voedingshouding, geef eventueel een paar zachte klopjes op de rug, gebruik een fopspeen, en eventueel gripe water. 

Als de hik na 5 of 10 minuten nog niet weg is kan je de hik vaak verminderen door opnieuw te voeden.

Maak je dus geen zorgen. Houd rekening met de tips in dit artikel en dan zal je snel verschil merken.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Rousseau, P. (1995). Hiccups. Southern medical journal, 88(2), 175-181.

Friedman, N. L. (1996). Hiccups: a treatment review. Pharmacotherapy: The Journal of Human Pharmacology and Drug Therapy, 16(6), 986-995.

Steger, M., Schneemann, M., & Fox, M. (2015). Systemic review: the pathogenesis and pharmacological treatment of hiccups. Alimentary pharmacology & therapeutics, 42(9), 1037-1050.