Hoe Vaak Achter Elkaar kun je Corona Krijgen?

Momenteel zijn er meer herinfecties. Naar schatting zijn van alle gevallen 15% herinfecties, met omicron kan dit nog hoger worden. Dus hoe vaak kun je corona achter elkaar krijgen?

KORT ANTWOORD

Corona kun je meerdere keren oplopen. Maar de kans dat je corona twee keer in dezelfde maand oploopt is klein. Het doormaken van corona kan namelijk 3 maanden tot meerdere jaren bescherming bieden. Maar het is nog steeds mogelijk. Of je corona gehad hebt of niet, en of je nou wel gevaccineerd bent of niet, iedereen kan weer corona oplopen. Als de virale load bij de eerste infectie lager was neemt de kans op een herinfectie met corona toe. Gelukkig gaat elke herinfectie gewoonlijk gepaard met een milder ziektebeloop. Mensen met immuunproblemen reageren minder goed op het coronavaccin en hebben helaas een verhoogde kans op een tweede infectie.

Dit artikel vertelt je meer over de kans op herinfecties en hoe lang je precies immuun bent.

covid tests op tafel

Immuniteit en kans op herinfecties

Covid doormaken geeft een zekere immuniteit, maar helaas kun je op een later moment nog steeds een herinfectie oplopen.

Lang geleden. De immuniteit neemt ook geleidelijk af en het kan al een jaar geleden zijn dat je corona hebt doorgemaakt en ervan hersteld bent. De immuniteit neemt ook af bij degene die vroeg gevaccineerd zijn. 

Meer herinfecties. Hoewel omicron minder ernstig is dan verwacht werd, brengt het wel een hogere kans op herinfectie met zich mee. De delta en omicron varianten waren ook zeer besmettelijk waardoor veel mensen weer corona hebben opgelopen. Zo heeft tweederde van de mensen met omicron hiervoor ook al corona doorgemaakt.

Nieuw geval. Als je 3 maanden na het doormaken van corona weer corona oploopt wordt je als een nieuw coronageval geteld.

Duur van bescherming. Voordat de omicron variant er was bood het doormaken van corona tussen de 3 en 61 maanden bescherming voor degene die niet gevaccineerd waren. Deze data is nu natuurlijk met de andere varianten wel gedateerd.

Hoe lang je precies immuun bent na een corona besmetting is niet exact bekend. Virale immuniteit is erg complex waar meerdere aspecten bij komen kijken.

Het vaccin kan nog steeds werken

Ook volledig gevaccineerde mensen kunnen doorbraak infecties hebben. Dit betekent niet dat het vaccin niet gewerkt heeft.

Het vaccin kan dus nog steeds zijn werk hebben gedaan en de kans op een ernstige infectie af hebben laten nemen. De bescherming neemt na verloop van tijd helaas ook af. 

Take home message

Na het doormaken van corona ben je helaas niet onoverwinnelijk en kun je het nog steeds oplopen. Bij elke mutatie zal een virus gewoonlijk minder dodelijk worden. Het virus wilt immers overleven.

Net als corona muteren andere virussen zoals het griepvirus ook. Daarom is er elk jaar een griepprik voor degene die het nodig hebben.

Helaas zullen virussen altijd onder ons blijven en kun je dus ook corona meerdere keren achter elkaar oplopen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Roy, S. (2020). COVID-19 reinfection: myth or truth?. SN comprehensive clinical medicine, 2(6), 710-713.

Ota, M. (2020). Will we see protection or reinfection in COVID-19?. Nature Reviews Immunology, 20(6), 351-351.