Hoe Vaak Plas je als je Diabetes Hebt?

Vaak plassen is een klassiek symptoom van diabetes. Echter, iedereen moet wel eens vaker naar het toilet. Maar hoe vaak plassen is normaal bij diabetes?

KORT ANTWOORD

De urinefrequentie van diabetespatiënten kan erg variëren. Van om de paar uur tot om de 20 minuten. Er is sprake van polyurie als je dagelijkse urineproductie hoger is dan drie liter. Een veel voorkomende oorzaak hiervan is ongecontroleerde diabetes. Iemand met diabetes kan tot wel 15 liter urine per dag plassen. Als je opmerkt dat je plotseling vaker plast moet je langs de dokter gaan. Het is lastig om te zeggen bij hoe vaak plassen je diabetes hebt. Er zijn namelijk veel factoren die de hoeveelheid urine en plasfrequentie beïnvloeden zoals de vochtinname, blaas grootte, urineweginfectie, alcohol, cafeïne, angststoornissen, medicijnen en verschillende ziekten.

Dit artikel vertelt je bij hoe vaak plassen je diabetes hebt, hoe vaak iemand met diabetes in de nacht plast, waarom je vaker plast inclusief andere oorzaken.

toiletpapier wc plassen

Hoe vaak plast een diabetespatiënt?

Een gemiddeld persoon plast dagelijks ongeveer 4 tot 7 keer. Mits je verder gezond bent is een bereik van 4 tot 10 keer per dag ook normaal.

Als je vaker plast dan normaal wordt er gesproken van polyurie, wanneer de urineproductie hoger is dan 2.5 – 3 liter per dag. Polyurie is een klassiek teken van diabetes.

Iemand met diabetes plast veel vaker. Diabetespatiënten moeten soms om het half uur naar de wc. Hier krijg je uiteraard veel dorst van.

Hoe vaak iemand met diabetes plast is ook afhankelijk van het type diabetes zoals diabetes type 1, type 2 en diabetes insipidus.

‘s Nachts plassen

Iemand met diabetes zal gewoonlijk overdag vaker moeten plassen. Dit kan echter ook ‘s nachts het geval zijn. 

Als je ‘s nachts wakker wordt om te plassen wordt er gesproken van nocturie. 

Als je ouder bent dan 65 jaar is ‘s nachts één keer opstaan normaal. Vanaf twee keer wordt het vaak hinderlijk en vanaf drie keer wordt het behoorlijk vervelend.

Mensen met diabetes moeten soms ‘s nachts meerdere keren opstaan om te plassen. Dit kan niet altijd gecontroleerd worden waardoor ze soms in hun broek plassen.

Waarom plas je vaker met diabetes?

Je bloedsuikerspiegel moet binnen een bepaalde range vallen. Wanneer je bloedsuiker te hoog wordt kan je lichaam het in een gezonde situatie met insuline vanuit het bloed opnemen en omlaag brengen.

Echter, mensen met diabetes type 2 (90 – 95%) zijn minder gevoelig voor dit insuline waardoor het bloedsuiker zich opstapelt en te hoog wordt. 

Bovendien geeft de alvleesklier ook minder insuline af. Daarom is er bij type 2 sprake van een verlaagde insulinegevoeligheid. 

Als gevolg blijft het bloedsuiker te hoog. Aangezien je het niet uit het bloed kan halen zal het lichaam de glucose samen met water uitplassen.

Je nieren moeten extra hard werken om hiervoor te compenseren. Hier krijg je uiteraard veel dorst van. Om voor het vochtverlies te compenseren ga je daarom meer drinken. 

Je kan in een vervelende cyclus terecht komen van om het half uur plassen en super veel drinken waarna het zich weer herhaalt. 

Mensen met type 1 (5 – 10%) diabetes maken helemaal geen insuline aan.

Als de diagnose is gesteld en je medicijnen hebt gekregen zal de bloedglucose beter gereguleerd worden en zal je dus minder vaak naar het toilet moeten.

Andere oorzaken vaker plassen 

Mogelijk moet je niet vaker plassen door diabetes. Er zijn tal van oorzaken waardoor je vaker naar het toilet moet.

Vaker plassen oorzaken:nieren urinewegen blaas

  1. urineweginfectie 
  2. overactieve blaas
  3. benigne prostaat hyperplasie (een vergrote prostaat)
  4. angststoornis 
  5. hartfalen
  6. plaspillen (diuretica)
  7. slaapstoornissen
  8. chronisch nierfalen
  9. zwangerschap
  10. nierinfectie
  11. leverfalen
  12. prostaattumor
  13. blaastumor
  14. diabetes

Take home message

Het is algemeen bekend dat je met diabetes vaker moet plassen. Door ongecontroleerde diabetes mellitus zal je dus veel naar het toilet moeten. Maar wanneer wordt er gesproken van diabetes? Dus bij hoe vaak plassen diabetes?

Er is geen precieze urine frequentie waarvan gezegd kan worden dat je diabetes hebt. Er zit namelijk een grote variatie in. 

Zo moet de een om de paar uur naar het toilet terwijl een ander om de 20 minuten naar de wc gaat. Het is in ieder geval belangrijk dat je het laat controleren. 

Naast diabetes zijn er een aantal andere potentiële oorzaken die kunnen verklaren waarom je vaker naar de wc moet. 

Wees je ervan bewust dat er meerdere oorzaken zijn van een verhoogde urinefrequentie. Het kan ook veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een urineweginfectie of cafeïne en alcohol tijdens het avondmaal.

Ga naar de arts voor een diagnose. Aan de hand van een bloedsuikertest en verdere anamnese kunnen er oorzaken vastgesteld en uitgesloten worden. 

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Spira, A., Gowrishankar, M., & Halperin, M. L. (1997). Factors contributing to the degree of polyuria in a patient with poorly controlled diabetes mellitus. American journal of kidney diseases, 30(6), 829-835.