Hoe Werkt Hoestdrank?

Hoestdrank kan een magisch drankje zijn en je vervelende aanhoudende hoest binnen een paar uur verminderen. Maar hoe werkt hoestdrank?

KORT ANTWOORD

Hoestdrank bevat hoestonderdrukkers en slijmverdunners. De hoestonderdrukkers stoppen de hoestreflex in de hersenstam door de hoestdrempel te veranderen. Dit doet het actieve bestanddeel dextromethorphan. De slijmverdunner verhoogt de hoeveelheid vocht in je slijm waardoor het slijm loskomt en je het makkelijker kan ophoesten.

Dit artikel vertelt je hoe de actieve bestanddelen in hoestdrank precies werken, waarom je niet te veel hoestdrank moet nemen inclusief de veiligheid.

hoe werkt hoestdrank

Hoestdrank is een hoestonderdrukker en slijmverdunner

Hoestonderdrukkers en slijmoplossers stoppen de hoest op een andere manier.

1. Hoestonderdrukkers

Hoestonderdrukkers stoppen de hoestreflex in de hersenstam. Je hersenen denken dat ze niet hoeven te hoesten terwijl er nog steeds slijm in je longen blijft.

Het actieve hoestonderdrukkende ingrediënt is dextromethorphan polistirex. Dextromethorphan kan namelijk de hoestdrempel in de hersenen veranderen waardoor de luchtwegzenuwen moeilijker een hoest uit kunnen lokken. 

Het verwijdert zo de ruis die tot een aanhoudende, droge hoest kan leiden. Dextromethorfan zal de hoestreflex niet volledig wegnemen. 

En dat is maar goed ook. Een productieve hoest is erg belangrijk om de ziektekiemen te verwijderen en bacteriële infecties te voorkomen.

2. Slijmverdunners

Aan de andere kant kunnen slijmoplossers de hoeveelheid vocht in je slijm verhogen waardoor het ophoesten vergemakkelijkt wordt. 

Aangezien je het slijm makkelijker kan ophoesten zou je dus minder lang hoeven te hoesten. Een slijmoplossend middel herken je aan de uitgang van het middel (-tussin of -tussive). 

Weet wel dat slijmverdunners alleen bij een natte hoest werken. Als er geen slijm is kan er immers ook geen slijm verdund worden.

Ga ook niet overboord met hoestdrank.

Niet te veel hoestdrank

kriebelhoest hoestenHoesten is het beschermingsmechanisme van het lichaam als reactie op irritatie van het ademhalingsstelsel. Dit wil je niet volledig blokkeren.

Zo kan een acute hoest bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een verkoudheid, griep of longontsteking terwijl een chronische hoest veroorzaakt kan worden door allergieën, bronchitis en astma.

Dankzij hoesten kunnen we bij een verkoudheid het slijm uit de longen verwijderen en zo een bacteriële infectie voorkomen. Een productieve hoest is dus belangrijk.

Wees verstandig en gebruik daarom niet te veel hoestdrank of andere hoestonderdrukkers. Overleg eventueel met een arts.

Soorten hoestonderdrukkers

Er zijn dus twee soorten hoestmiddelen, namelijk hoestonderdrukkers (antitussiva) en slijmverdunners (expectorantia). Deze zijn vrij verkrijgbaar.

Dextromethorfan is een veelgebruikt antitussivum. Guaifenesine is het enige slijmoplossende middel. Maar er zijn nog meer mogelijke bestanddelen.

Bestanddelen hoestdrank

Er zijn nogal wat verschillende hoestdrankjes in de apotheek. Door de moeilijke namen en verschillende combinaties kan het kiezen een heuse uitdaging zijn. Het is daarom handig om te weten wat precies de hoestonderdrukkers en slijmverdunners zijn.

Hoestdrank is een hoestonderdrukker en slijmverdunner. Het bevat namelijk:

  1. hoestonderdrukkers (antitussiva): dextromethorphan, kamfer, menthol en eucalyptus olie 
  2. slijmverdunners (expectorantia): guaifenesine 

Meestal is het werkzame bestanddeel dus dextromethorfan. Dextromethorphan is dan wel een goed hoestonderdrukkend middel, het zal de oorzaak van de hoest dus niet aanpakken.

De verstopping wordt dus opgelost door het slijmverdunnend middel guaifenesine. Het maakt het slijm in je luchtwegen los door het te verdunnen met vocht. Dankzij guaifenesine kan je dus makkelijker ademen. 

Sommige hoestsiropen bevatten opiaten. Houd hier rekening mee. Bovendien mag niet iedereen een hoestdrank nemen.

Veiligheid hoestdrank

Hoestdrank is niet veilig voor kinderen jonger dan vier. Bij hoestende baby’s en peuters kun je de vrij verkrijgbare medicijnen dus maar beter vermijden en een dokter bellen. Voor oudere kinderen is het belangrijk dat je voor een speciale kinderhoestdrank gaat.

Wetenschappelijk onderzoek hoestmiddelen

Het is ook goed om te weten dat het aantal studies naar de effectiviteit van hoestmiddelen beperkt is. Een overzicht van studies kon de effectiviteit van hoestmiddelen bij volwassenen niet hard maken.

Hierbij moet vermeld worden dat het aan onderzoeken beperkt was en er ook slecht gerapporteerd werd.

Take home message

De hoest is erg vervelend. Het verstoort je nachtrust en kan zelfs urine-incontinentie doen verergeren. Hiervoor nemen mensen soms een hoestmiddel.

Hoestdrank of hoestsiroop valt onder de hoestonderdrukkers, ook wel antitussiva genoemd. Maar kan hoestdrank onze keel kalmeren. Kortom, hoe werkt hoestsiroop?

Hoestsiroop blokkeert de hoestreflex en verdunt het slijm. Hoestdrank bevat namelijk twee bestanddelen, de antitussiva, oftewel de hoestonderdrukkers en de expectorantia, oftewel de slijmverdunners. 

Dankzij hoestdrank zul je minder hoesten en kan je het slijm gemakkelijker uit je luchtwegen verwijderen.

Neem niet te veel hoestdrank want dat kan de belangrijke productieve hoest belemmeren en neem alleen een slijmverdunner bij een natte hoest. Als er geen slijm is kan je uiteraard geen slijm verdunnen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Smith, S. M., Schroeder, K., & Fahey, T. (2014). Over‐the‐counter (OTC) medications for acute cough in children and adults in community settings. Cochrane Database of Systematic Reviews, (11).