Hoe Werkt Oxazepam?

Dankzij de kalmerende en rustgevende effecten wordt Oxazepam voor angst, slaapproblemen en alcoholontwenning voorgeschreven. Maar hoe werkt Oxazepam?

KORT ANTWOORD

Oxazepam vertraagt de hersenactiviteit. Oxazepam behoort namelijk tot de benzodiazepinen die de boodschappen tussen de hersenen en het lichaam vertragen. Het is dus een geneesmiddel dat het centrale zenuwstelsel onderdrukt. De hersencellen geven boodschappen aan elkaar door met zogeheten neurotransmitters. Oxazepam kan deze hersenstofjes beïnvloeden. Het werkingsmechanisme van Oxazepam lijkt via de neurotransmitter GABA te verlopen die de boodschappen kan blokkeren. Deze effecten kalmeren de hersenen en kunnen daarmee angst en slaapproblemen tegengaan.

Dit artikel vertelt je hoe Oxazepam werkt, via welk mechanisme, hoe lang het duurt voordat het werkt inclusief de gevaarlijke bijwerkingen.

hoe werkt oxazepam

Benzodiazepines, GABA en hersenactiviteit

Artsen schrijven Oxazepam voor om angst en stress te verminderen en de slaap te bevorderen. Het zijn dus kalmeringsmiddelen. 

Oxazepam is namelijk een benzodiazepine die de hersenactiviteit vertraagt door de boodschapperstoffen in de hersenen te beïnvloeden.

GABA. Een van die boodschapper stofjes in de hersenen (neurotransmitter) is Gamma-aminoboterzuur (GABA). Dit is een aminozuur dat als een neurotransmitter werkt. Echter, het precieze werkingsmechanisme van Oxazepam is momenteel nog niet bekend. Maar het heeft waarschijnlijk te maken met de sterke binding aan het GABA-benzodiazepine-receptorcomplex.

Onderdrukking van het zenuwstelsel. GABA blokkeert de impulsen tussen je zenuwcellen in je hersenen. Oxazepam verhoogt de affiniteit voor GABA waardoor het zenuwstelsel dus onderdrukt wordt. Medicijnen die de GABA-affiniteit verhogen hebben over het algemeen een kalmerende en verdovende werking.

Benzodiazepines vertragen dus de hersenactiviteit en onderdrukken het centrale zenuwstelsel wat het geschikt maakt voor de behandeling van verschillende aandoeningen.

 1. angst
 2. slaapstoornissen
 3. slapeloosheid
 4. stress
 5. paniekaanvallen
 6. toevallen
 7. pijn

Omdat benzodiazepines op GABA inwerken kunnen er ook bijwerkingen optreden zoals 

 1. slaperigheid
 2. verminderde remming
 3. ontspanning

Naast benzodiazepinen zijn er ook andere drugs die het centrale zenuwstelsel onderdrukken:

 1. Alcohol
 2. Veel slaapmiddelen
 3. Barbituraten
 4. Opioïden

Kortom, minder boodschappen tussen de zenuwen en hersenen vertragen de hersenactiviteit wat voor kalmerende en verdovende effecten zorgt.

Er bestaan verschillende soorten CNS-depressiva die de allemaal de activiteit van het centrale zenuwstelsel kunnen verminderen en het bewustzijn kunnen verlagen. 

Er zitten echter wel grote verschillen tussen de stoffen die tot deze klasse behoren. De een is veiliger dan de anderen. Bovendien zijn ze bijna allemaal verslavend.

In vergelijking met andere benzodiazepinen werkt Oxazepam korter en is het ook minder sederend. Bovendien heeft het in vergelijking met diazepam ook minder bijwerkingen.

Het is ook goed om te weten hoe lang het precies duurt voordat het Oxazepam werkt en wanneer de piekeffecten worden bereikt. Je wilt hier natuurlijk niet dat de concentraties te hoog in je lichaam worden.

Hoe lang het duurt voordat Oxazepam werkt

De aanvangswerking van Oxazepam is ongeveer 30 tot 60 minuten. Dit is trager in vergelijking met andere benzodiazepines waaronder diazepam.

Na 2-3 uur worden de piekeffecten bereikt en binnen 6-8 uur zullen de effecten gewoonlijk verdwijnen. Om deze reden zou je Oxazepam voor angst dagelijks 3-4 keer moeten innemen.

Het wordt dus voor angst, slaapproblemen, en alcoholontwenning voorgeschreven. Het kan voor angststoornissen kortdurend gegeven worden (< 4 maanden).

Bij alcoholontwenning kunnen symptomen optreden zoals agitatie, delirium tremors, tremor, of zelfs hallucinaties. Ook hier kan Oxazepam kortdurend gegeven worden.

Bijwerkingen Oxazepam

Vanwege de vertragende effecten op het centrale zenuwstelsel kan Oxazepam dus ook bijwerkingen veroorzaken:

 1. duizeligheid
 2. slaperigheid
 3. vermoeidheid
 4. droge mond
 5. diarree
 6. eetlustveranderingen
 7. constipatie
 8. maagklachten
 9. rusteloosheid
 10. zwakte
 11. plasproblemen
 12. veel plassen
 13. koorts
 14. opwinding
 15. geslachtsdrift veranderingen
 16. verandert geslacht vermogens
 17. slikklachten
 18. wazig zicht
 19. schuifelend lopen
 20. niet stil kunnen zitten
 21. fijne, aanhoudende tremor
 22. ademhalingsproblemen
 23. ernstige huiduitslag
 24. onregelmatige hartslag
 25. gele huid of ogen

Als de symptomen niet overgaan of als ze ernstig zijn moet je contact opnemen met een arts. Bel ook onmiddellijk een arts als je symptomen onder het kopje belangrijke waarschuwingen zijn vermeldt. 

Take home message

Oxazepam wordt voorgeschreven voor angst en slaapproblemen. Oxazepam heeft een rustgevende werking en kan de spieren ontspannen.

Hoe bewerkstelligt Oxazepam deze effecten? Kortom, hoe werkt Oxazepam?

Oxazepam is een benzodiazepine (groep geneesmiddelen) die de hersenactiveiteit vertraagt en daarmee het centrale zenuwstelsel onderdrukt. 

Dit doet Oxazepam door de neurotransmitter GABA te beïnvloeden. Dit is een hersenstofje dat betrokken is bij de boodschappen tussen je hersenen en je lichaam.

Op deze manier kan Oxazepam je hersenen kalmeren en daarmee angst verminderen.

Vanwege deze werking op het centrale zenuwstelsel zijn er wel wat bijwerkingen waar je rekening mee moet houden. Luister goed naar je arts en lees de bijsluiter altijd goed door.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Greenblatt, D. J. (1981). Clinical pharmacokinetics of Oxazepam and lorazepam. Clinical pharmacokinetics, 6(2), 89-105.

Malcolm, R., Ballenger, J. C., Sturgis, E. T., & Anton, R. (1989). Double-blind controlled trial comparing carbamazepine to Oxazepam treatment of alcohol withdrawal. The American journal of psychiatry.