Hoeveel Alcohol Hersenschade Zal Veroorzaken.

Het consumeren van alcohol kan leiden tot allerlei problemen en schade aan het lichaam, waaronder aan de hersenen. 

Veel mensen zijn zich niet bewust van de gevolgen van het drinken van alcohol op de lange termijn. 

Het is bekend dat overmatig alcoholgebruik kan leiden tot permanente hersenschade en vermindering van cognitieve functies zoals geheugen, aandacht en besluitvorming.

Maar hoeveel alcohol veroorzaakt hersenschade? Kan je met bijvoorbeeld één drankje hersenschade voorkomen?

Dit artikel vertelt je hoe alcohol de hersenen schaadt, hoeveel alcohol je hersenen schaadt, en of er een veilige hoeveelheid alcohol is zonder hersenbeschadiging.

barman schenkt alcohol in

Leidt 1 alcoholisch drankje al tot hersenschade?

Er is geen specifieke hoeveelheid alcohol die nodig is om hersenschade te veroorzaken, en het is niet zo dat één alcoholische drank per definitie leidt tot hersenschade. 

Het niveau van alcohol in het bloed (het bloedalcoholgehalte) speelt een belangrijke rol in de mate van beschadiging aan de hersenen. 

Echter, de manier waarop iemand reageert op alcohol kan variëren en is afhankelijk van factoren zoals leeftijd, geslacht, gewicht, fysieke conditie en persoonlijkheid.

Alcohol werkt neurotoxisch en kan hersencellen beschadigen en zelfs doden.

Het is echter niet mogelijk om precies te zeggen hoeveel hersencellen er door alcohol dood gaan, omdat dit afhankelijk is van veel factoren, waaronder de hoeveelheid alcohol die wordt gedronken, de frequentie van alcoholgebruik, de duur van het alcoholgebruik en de individuele reactie op alcohol.

Bovendien is het belangrijk om te weten dat hersenbeschadiging door alcoholgebruik niet alleen afhankelijk is van het aantal hersencellen dat doodgaat, maar ook de manier waarop de overgebleven hersencellen functioneren. 

zenuwschadeAlcohol kan de communicatie tussen hersencellen verstoren, de neurotransmitters veranderen en de plasticiteit van de hersenen beïnvloeden, wat leidt tot veranderingen in het gedrag, de stemming en de cognitieve functies.

In het algemeen is het belangrijk om het alcoholgebruik te beperken en het risico op hersenschade te verminderen, vooral wanneer het gaat om binge drinking of het drinken van grote hoeveelheden alcohol in korte tijd. 

Het is ook aan te raden om professionele hulp te zoeken als je zorgen hebt over je eigen alcoholgebruik of als je merkt dat het steeds moeilijker wordt om te stoppen met drinken.

De relatie tussen alcoholgebruik en hersenschade

stoppen met alcohol buikvet minderEr bestaat een sterk verband tussen alcoholgebruik en hersenschade. 

Overmatig alcoholgebruik is een belangrijke oorzaak van hersenschade, waarbij de hersenen beschadigd raken door giftige stoffen die in alcohol zitten. 

Alcohol heeft een verminderend effect op de bloedtoevoer naar de hersenen en beïnvloedt de neurotransmitters, wat de communicatie tussen hersencellen kan verstoren. 

Bovendien interfereert alcohol met de opname van vitamine B1, wat nodig is voor de gezonde werking van de hersenen.

Hoe alcohol de hersenen kan schaden

Er zijn verschillende manieren waarop alcohol de hersenen kan schaden, waaronder:

  • Neurotoxische effecten: Alcohol bevat giftige stoffen die de hersenen en zenuwcellen beschadigen, wat kan leiden tot vermindering van hersenfuncties en verminderd geheugen.
  • Minder opname van vitamine B1: Alcohol verhindert de opname van vitamine B1, wat nodig is voor de gezonde werking van de hersenen. Dit kan leiden tot Wernicke-Korsakoff-syndroom, een aandoening die ernstige geheugenproblemen veroorzaakt.
  • Vermindering van de bloedtoevoer naar de hersenen: Alcohol vermindert de bloedtoevoer naar de hersenen, wat kan leiden tot beschadiging van hersencellen.
  • Beïnvloeding van neurotransmitters: Alcohol beïnvloedt de neurotransmitters, die verantwoordelijk zijn voor de communicatie tussen hersencellen. Dit kan verstoringen in de communicatie veroorzaken en uiteindelijk tot hersenschade leiden.

Het is moeilijk te bepalen hoeveel alcohol precies leidt tot hersenschade, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren, waaronder leeftijd, geslacht, genetische aanleg, frequentie en duur van het alcoholgebruik, en de gezondheidstoestand van de persoon. 

Echter, het is bekend dat regelmatig en overmatig alcoholgebruik het grootste risico op hersenschade vormt.

Het risico op hersenschade door alcohol verminderen

Er zijn verschillende manieren om het risico op hersenschade door alcoholgebruik te verminderen:

  • Beperk het alcoholgebruik: Het verminderen of helemaal stoppen met drinken is de belangrijkste manier om het risico op hersenschade te verminderen. Het is aanbevolen om het alcoholgebruik te beperken tot de aanbevolen hoeveelheden, wat is gesteld op maximaal twee drankjes per dag voor mannen en één drankje per dag voor vrouwen.
  • Neem regelmatig pauzes: Het is belangrijk om regelmatig pauzes te nemen tussen alcoholconsumptie om de hersenen tijd te geven om te herstellen.
  • Eet gezond: Zorg ervoor dat je een gezonde en gevarieerde voeding binnenkrijgt, rijk aan vitamines en mineralen die nodig zijn voor de gezonde werking van de hersenen.
  • Slaap voldoende: Voldoende slaap is belangrijk voor het herstel van de hersenen.
  • Beweeg regelmatig: Regelmatige lichaamsbeweging helpt bij de bloedcirculatie en de aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de hersenen.

Een veilige hoeveelheid alcohol zonder hersenbeschadiging? 

Er is geen exacte veilige hoeveelheid alcohol die je kunt drinken zonder hersenschade te veroorzaken, aangezien dit afhankelijk is van verschillende factoren, waaronder leeftijd, geslacht, genetische aanleg, frequentie en duur van het alcoholgebruik, en de gezondheidstoestand van de persoon. 

Echter, de aanbevolen hoeveelheid alcohol voor volwassenen is maximaal twee drankjes per dag voor mannen en één drankje per dag voor vrouwen. 

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat zelfs de aanbevolen hoeveelheden alcohol, risico’s voor de gezondheid kunnen vormen en dat het beste is om het alcoholgebruik zoveel mogelijk te vermijden of te beperken.

Take home message

Er is geen specifieke hoeveelheid alcohol die nodig is om hersenschade te veroorzaken. 

Het bloedalcoholgehalte speelt een belangrijke rol, maar de mate van beschadiging aan de hersenen is afhankelijk van veel factoren, waaronder leeftijd, geslacht, gewicht en persoonlijkheid. 

Binge drinking of het drinken van grote hoeveelheden alcohol in korte tijd verhoogt het risico op hersenschade. 

Regelmatig en langdurig alcoholgebruik, zelfs binnen de richtlijnen, kan ook leiden tot hersenbeschadiging op de lange termijn. 

Het is belangrijk om het alcoholgebruik te beperken en professionele hulp te zoeken als je zorgen hebt over je alcoholgebruik.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Hayes, D. M., Deeny, M. A., Shaner, C. A., & Nixon, K. (2013). Determining the threshold for alcohol‐induced brain damage: new evidence with gliosis markers. Alcoholism: Clinical and Experimental