Hoeveel Calorieën per Dag is het Gezondst? (Tabel)

Veel mensen vragen zich af hoeveel calorieën per dag gezond is en hoe ze hun dagelijkse inname van calorieën kunnen aanpassen om een gezonde levensstijl te behouden. 

Misschien ben je zelf bezig met afvallen of juist aan het proberen om aan te komen en wil je weten hoeveel calorieën je nodig hebt om dit te bereiken. 

Of misschien ben je gewoon nieuwsgierig naar wat een gezonde hoeveelheid calorieën is om elke dag binnen te krijgen.

Dus hoeveel calorieën per dag is het gezondst?

KORT ANTWOORD

Een gemiddelde volwassen man heeft ongeveer 2.500 calorieën per dag nodig om zijn gewicht te behouden, terwijl een gemiddelde volwassen vrouw ongeveer 2.000 calorieën per dag nodig heeft. Het aantal calorieën dat je per dag nodig hebt hangt af van verschillende factoren, zoals je leeftijd, geslacht, gewicht, hoogte, activiteitenniveau en doelstellingen. Dit zijn echter alleen richtlijnen, en je persoonlijke behoefte kan afwijken van deze cijfers afhankelijk van je unieke omstandigheden. 

Het is belangrijk om te onthouden dat het niet alleen gaat om het aantal calorieën dat je eet, maar ook om de kwaliteit van die calorieën. Een dieet dat rijk is aan gezonde, voedzame voedingsmiddelen is belangrijker dan het aantal calorieën alleen.

Dit artikel vertelt je hoeveel calorieën per dag het gezondst is, hoeveel per doel, en hoeveel calorieën te veel zijn.

te-veel-vezels-eten

Hoeveel calorieën per lichaamsgewicht en geslacht

Het aantal calorieën dat je per dag nodig hebt, hangt dus af van verschillende factoren, zoals je leeftijd, geslacht, gewicht, hoogte en activiteitenniveau. 

Hieronder is een tabel met gemiddelde caloriebehoefte per dag voor volwassenen, gebaseerd op gewicht en geslacht. 

Deze cijfers zijn slechts een richtlijn en je caloriebehoefte kan afwijken afhankelijk van je unieke omstandigheden.

Gewicht (kg) Mannen Vrouwen
50 1.800 1.600
55 2.000 1.700
60 2.200 1.800
65 2.400 1.900
70 2.600 2.000
75 2.800 2.100
80 3.000 2.200
85 3.200 2.300
90 3.400 2.400
95 3.600 2.500
100 3.800 2.600

Houd er rekening mee dat deze cijfers gebaseerd zijn op een gemiddeld activiteitenniveau. 

Als je regelmatig intensief sport of fysiek actief bent, kan je meer calorieën nodig hebben om je energiebalans te behouden. 

Aan de andere kant, als je een sedentaire levensstijl hebt, kan je minder calorieën nodig hebben. 

Hoeveel calorieën per dag voor verschillende doelen

Laten we eens kijken naar specifieke doelen en hoeveel calorieën je per dag nodig zou kunnen hebben om die doelen te bereiken:

1. Afvallen

Als je probeert af te vallen, is het belangrijk om een calorietekort te creëren door minder calorieën te eten dan je verbrandt. 

Hoe groter het calorietekort, hoe sneller je gewicht zal verliezen. Hoeveel calorieën je per dag nodig hebt om af te vallen, hangt af van je huidige gewicht, leeftijd, geslacht, hoogte en activiteitenniveau. 

Als richtlijn kun je proberen om 500-1000 calorieën per dag minder te eten dan je verbrandt, afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden. 

2. Spieropbouw

Als je probeert spiermassa op te bouwen, heb je meer calorieën nodig dan wanneer je alleen probeert om gewicht te behouden. 

Dit is omdat het opbouwen van spieren energie kost en je lichaam extra calorieën nodig heeft om de spieren te laten herstellen en te laten groeien. 

Hoeveel calorieën je per dag nodig hebt om spiermassa op te bouwen, hangt af van je huidige gewicht, leeftijd, geslacht, hoogte en activiteitenniveau. 

Als richtlijn kun je proberen om ongeveer 500 calorieën per dag meer te eten dan je verbrandt.

3. Gezondheid

Als je gewoon gezond wilt blijven, is het belangrijk om een evenwichtig dieet te volgen dat rijk is aan gezonde, voedzame voedingsmiddelen. 

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen. 

Hoeveel calorieën je per dag nodig hebt om gezond te blijven, hangt af van je huidige gewicht, leeftijd, geslacht, hoogte en activiteitenniveau. 

Als richtlijn kun je proberen om ongeveer hetzelfde aantal calorieën te eten als je verbrandt, om je gewicht te behouden. 

Kwaliteit van de calorieën 

Het is ook belangrijk om te onthouden dat het niet alleen gaat om het aantal calorieën dat je eet, maar ook om de kwaliteit van die calorieën. 

Een evenwichtig dieet dat rijk is aan gezonde, voedzame voedingsmiddelen is belangrijker dan het aantal calorieën alleen. 

Probeer voedingsmiddelen te kiezen die rijk zijn aan voedingsstoffen, zoals groenten, fruit, volkoren granen, magere proteïnebronnen en gezonde vetten. 

Vermijd bewerkte en ongezonde voedingsmiddelen die rijk zijn aan suiker, vet en zout.

Wat zijn te veel calorieën per dag? 

Te veel calorieën eten kan leiden tot gewichtstoename, wat op zijn beurt kan leiden tot een verhoogd risico op bepaalde gezondheidsproblemen, zoals obesitas, hart- en vaatziekten en type 2 diabetes.

Hier is een lijst met enkele van de tekenen dat je te veel calorieën eet:

  • Je gewicht blijft stijgen, zelfs als je probeert af te vallen.
  • Je hebt moeite om gewicht te verliezen, ondanks het volgen van een dieet en regelmatig te sporten.
  • Je voelt je vaak opgeblazen of vol.
  • Je hebt moeite om een gezonde bloedsuikerspiegel te behouden.
  • Je hebt een hoog cholesterol- of bloeddrukniveau.
  • Je hebt last van vermoeidheid of een laag energieniveau.

Als je een of meer van deze tekenen ervaart, kan het zijn dat je te veel calorieën eet. 

Is het gezond om zo min mogelijk calorieën per dag te eten?

Het is niet gezond om zo min mogelijk calorieën per dag te eten. Het is belangrijk om voldoende calorieën binnen te krijgen om je lichaam te voorzien van de energie die het nodig heeft om goed te functioneren. 

Calorieën zijn een belangrijke bron van energie voor ons lichaam en zijn nodig om onze hersenen, spieren en andere organen te laten werken.

Een te lage calorie-inname kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals:

  • Gewichtsverlies: Als je te weinig calorieën eet, kan je gewicht dalen tot onder een gezond niveau. Dit kan leiden tot een verminderde weerstand en een verhoogd risico op ziektes.
  • Voedingsstoffentekorten: Als je te weinig calorieën eet, kun je tekorten krijgen aan belangrijke voedingsstoffen, zoals eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals bloedarmoede, verminderde weerstand en botontkalking.
  • Vermoeidheid: Als je te weinig calorieën eet, kan je last krijgen van vermoeidheid en een laag energieniveau. Dit kan je dagelijkse activiteiten belemmeren en kan leiden tot een lagere kwaliteit van leven.

Take home message

Hopelijk heb je nu een idee hoeveel calorieën je per dag nodig hebt en hoe je een gezonde levensstijl kunt behouden. 

Het is belangrijk om te onthouden dat het aantal calorieën dat je nodig hebt afhankelijk is van verschillende factoren, zoals je leeftijd, geslacht, gewicht, hoogte en activiteitenniveau. 

Onthoud ook dat het niet alleen gaat om het aantal calorieën dat je eet, maar ook om de kwaliteit van die calorieën. 

Een evenwichtig dieet dat rijk is aan gezonde, voedzame voedingsmiddelen is belangrijker dan het aantal calorieën alleen.

Het is niet gezond om te lang in een spaarstand te zijn of te veel calorieën te eten. 

Een te lage calorie-inname of een te hoge calorie-inname kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals gewichtsverlies, voedingsstoffentekorten, vermoeidheid en een lagere kwaliteit van leven.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen