Hoeveel Gewicht Verlies je in de Nacht?

’s Nachts kan je zonder enige inspanning een significante hoeveelheid gewicht verliezen.

Veel factoren spelen een rol bij het nachtelijke gewichtsverlies, waaronder het metabolisme, hormonen en de hoeveelheid vocht die je verliest tijdens het slapen. 

Maar hoeveel gewicht verlies je in de nacht?

KORT ANTWOORD

Gemiddeld verliezen mensen tijdens hun slaap ongeveer een halve kilo tot een kilo. Dit gewichtsverlies is echter niet alleen afkomstig van vet, maar ook van vocht. Namelijk door zweten, ademhaling en de productie van urine.

De hoeveelheid gewichtsverlies hangt af van verschillende factoren, waaronder de lengte van de slaap en het metabolisme van een individu.

Dit artikel vertelt je hoeveel vocht je in de nacht verliest, hoeveel procent dat watergewicht is inclusief factoren die het gewichtsverlies beïnvloeden.

vrouw slaap in bed

Hoeveel procent is vochtverlies?

Ongeveer 80% van het gewichtsverlies tijdens de slaap is afkomstig van vochtverlies. 

Dit komt doordat ons lichaam gedurende de dag vocht vasthoudt en dit ’s nachts geleidelijk vrijgeeft terwijl we slapen en ademen. 

Het is belangrijk om te onthouden dat dit vochtverlies vaak wordt aangevuld zodra we weer vocht beginnen in te nemen, dus het is niet hetzelfde als vetverlies.

Waarom verlies je ‘s nachts vocht? 4 Redenen

Het menselijk lichaam is voortdurend bezig met het reguleren van de balans tussen vochtinname en vochtverlies. 

Tijdens de slaap verandert deze balans en kan het lichaam vocht verliezen om verschillende redenen. 

Hieronder staan enkele redenen waarom we vocht verliezen tijdens de slaap.

  1. Ademhaling. Tijdens de slaap ademen we langzamer en dieper dan tijdens wakkere uren. Hierdoor kan er meer vocht worden uitgeademd, wat resulteert in een toename van het vochtverlies tijdens de slaap.
  2. Transpiratie. Tijdens de slaap kan het lichaam licht transpireren, vooral bij warm weer, het gebruik van zware dekens of een te hoge kamertemperatuur. Dit kan leiden tot vochtverlies tijdens de slaap.
  3. Uitscheiding van urine. De nieren blijven tijdens de slaap werken om afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. Dit kan leiden tot meer urineproductie en dus tot vochtverlies tijdens de slaap.
  4. Verbranding van koolhydraten. Tijdens de slaap gebruikt ons lichaam glycogeen, dat wordt opgeslagen in de lever en spieren, als brandstof voor de stofwisseling. Het verbranden van glycogeen vereist water en kan daarom leiden tot een verhoogd vochtverlies tijdens de slaap.

Over het algemeen is het verlies van vocht tijdens de slaap niet iets om je zorgen over te maken, tenzij je symptomen van uitdroging ervaart, zoals dorst, een droge mond of donkere urine.

Bepalende factoren 

Er zijn verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op hoeveel gewicht je ’s nachts verliest. Hieronder enkele belangrijke factoren.

  1. Stofwisseling. Een snellere stofwisseling betekent over het algemeen meer gewichtsverlies. Dit komt doordat het lichaam meer energie verbruikt, waardoor meer vet kan worden verbrand. Mensen met een hoger metabolisme zullen waarschijnlijk meer gewicht verliezen in de nacht dan mensen met een lager metabolisme.
  2. Hormonen. Hormonen zoals insuline en cortisol kunnen de stofwisseling beïnvloeden en dus ook het gewichtsverlies. Mensen met hormonale onevenwichtigheden, zoals een lage schildklierfunctie of diabetes, kunnen moeite hebben met het verliezen van gewicht in het algemeen, inclusief tijdens de slaap.
  3. Slaapduur. Mensen die langer slapen hebben over het algemeen meer tijd om gewicht te verliezen. Omdat we tijdens het slapen ons metabolisme vertragen, kan een langere slaapduur betekenen dat er meer tijd is om vet te verbranden.
  4. Dieet en lichaamsbeweging. Wat je eet en hoeveel je beweegt kan van invloed zijn op je stofwisseling en dus op je gewichtsverlies. Mensen die een gezond dieet hebben en regelmatig lichaamsbeweging doen, hebben over het algemeen een hoger metabolisme en zullen waarschijnlijk meer gewicht verliezen tijdens de slaap.
  5. Medicijnen. Sommige medicijnen kunnen ook van invloed zijn op het gewichtsverlies tijdens de slaap. Bijvoorbeeld, sommige medicijnen tegen hoge bloeddruk en depressie kunnen leiden tot gewichtstoename, terwijl andere medicijnen het metabolisme kunnen versnellen en het gewichtsverlies kunnen bevorderen.

Het is belangrijk om te onthouden dat gewichtsverlies tijdens de slaap niet hetzelfde is als vetverlies en dat dit verlies meestal wordt aangevuld zodra we weer vocht beginnen in te nemen. 

Hoeveel vet verlies je in de nacht?

We kunnen niet precies zeggen hoeveel gram vet je verliest tijdens de slaap, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren, zoals je dieet, lichaamsgewicht, slaapgewoonten en fysieke activiteit. 

Bovendien verlies je voornamelijk vocht en afvalstoffen tijdens de slaap, en niet zozeer vet.

Het is echter wel zo dat wanneer je minder calorieën eet dan je lichaam verbrandt, je lichaam de energie die het nodig heeft, zal halen uit opgeslagen vet. 

Dit betekent dat als je een gezond dieet en een actieve levensstijl hebt, je uiteindelijk vet zult verliezen en daardoor ook gewicht zult verliezen, zowel overdag als ’s nachts.

Take home message

Het gewichtsverlies tijdens de slaap is meestal te wijten aan verlies van vocht en afvalstoffen. 

Maar hoeveel gewicht verlies je in de nacht? 

Gemiddeld verlies je ongeveer 0,5 tot 1 kilogram per nacht, afhankelijk van je lichaamsgewicht en slaapgewoonten. 

Het gewichtsverlies kan variëren van nacht tot nacht en hangt af van verschillende factoren, zoals de omgevingstemperatuur en je dieet. 

Hoewel nachtelijk gewichtsverlies meestal geen reden tot zorg is, is het belangrijk om gehydrateerd te blijven en een gezonde levensstijl te behouden.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen