Hoeveel Lymfeklieren Zitten er in de Lies?

Lymfeklieren zijn kleine, ronde knobbeltjes die overal in het lichaam voorkomen. Ze spelen een belangrijke rol in het immuunsysteem en helpen ziekteverwekkers te bestrijden. 

In de lies zitten verschillende lymfeklieren, die infecties en ziektes in de benen en het bekkengebied afweren. Maar hoeveel lymfeklieren zitten er in de lies?

KORT ANTWOORD

In de lies zitten ongeveer 5 tot 10 oppervlakkige lymfeklieren. Het exacte aantal kan van persoon tot persoon variëren, afhankelijk van factoren zoals individuele anatomie en genetische variatie.

Een volwassen persoon heeft gemiddeld ongeveer 500 tot 600 lymfeklieren in het hele lichaam. Dit blijkt uit een aantal schattingen. Dit aantal kan echter sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals leeftijd, geslacht en algehele gezondheid.

Dit artikel vertelt je wat de grootste lymfeklieren in de lies zijn, wanneer ze kunnen zwellen en of het gevaarlijk is.

man bij dokter

Wat zijn de grootste lymfeklieren in de lies?

Lymfeklieren bevinden zich in het hele lichaam, dus er zijn ook lymfeklieren in de lies aanwezig. 

In de lies bevinden zich onder andere de inguinaal lymfeklieren, die zich aan de binnenkant van de dij bevinden. 

Deze klieren helpen bij de afweer tegen infecties en ziektes in de benen en het bekkengebied.

Er zijn ook lymfeklieren aanwezig in de lies aan de buitenkant van het been, dicht bij de plaats waar de dijbenen samenkomen. 

Deze lymfeklieren, ook wel crurale lymfeklieren genoemd, helpen ook bij de afweer tegen infecties en ziektes in het bekkengebied en de benen.

Maar wat zijn de grootste lymfeklieren?

De grootste lymfeklieren in de lies zijn de inguinaal lymfeklieren, die zich aan de binnenkant van de dij bevinden. 

Deze klieren helpen bij de afweer tegen infecties en ziektes in de benen en het bekkengebied.

Verder zijn de crurale lymfeklieren, die zich aan de buitenkant van het been bevinden, dicht bij de plaats waar de dijbenen samenkomen, ook groot. 

Deze lymfeklieren helpen ook bij de afweer tegen infecties en ziektes in het bekkengebied en de benen.

Daarnaast zijn er ook nog andere lymfeklieren in de lies aanwezig, zoals:

 • Ilioinguinale lymfeklieren: Deze bevinden zich aan de binnenkant van de dij, dicht bij de lies.
 • Superficieel lymfeklieren van het been: Deze bevinden zich aan de buitenkant van het been, vlak onder de huid.
 • Oncologische lymfeklieren: Deze bevinden zich aan de binnenkant van de dij, dicht bij de lies. Ze zijn bedoeld om te helpen bij de afweer tegen kanker.

Oorzaken van gezwollen lymfeklieren in de lies

Er zijn verschillende oorzaken van gezwollen lymfeklieren in de lies, waaronder:

 1. Infecties: Een van de meest voorkomende oorzaken van gezwollen lymfeklieren in de lies is een infectie, zoals een verkoudheid, griep of sinusitis. Lymfeklieren zijn bedoeld om te helpen bij de afweer tegen ziekteverwekkers, dus als je lijdt aan een infectie, kan dit ervoor zorgen dat je lymfeklieren opzwellen.
 2. Allergieën: Als je lijdt aan een allergie, kan dit ook leiden tot gezwollen lymfeklieren in de lies. Allergieën kunnen leiden tot ontstekingen in het lichaam, waardoor lymfeklieren opzwellen.
 3. Kanker: Soms kan gezwollen lymfeklieren in de lies een teken zijn van kanker. Dit gebeurt vaker als de kanker zich in de lymfeklieren bevindt, maar het kan ook voorkomen als de kanker zich in een ander deel van het lichaam bevindt en de lymfeklieren aantast.
 4. Lymfeobstructie: Lymfeobstructie is een aandoening waarbij de afvoer van lymfevocht wordt belemmerd, wat kan leiden tot vochtophoping en gezwollen lymfeklieren. Dit kan optreden als gevolg van een verwonding, een operatie of een andere aandoening die de lymfevaten kan beschadigen.

Zijn gezwollen lymfeklieren in de lies ernstig/gevaarlijk?

Gezwollen lymfeklieren in de lies kunnen in sommige gevallen ernstig of zelfs gevaarlijk zijn, afhankelijk van de oorzaak. 

Hier zijn enkele voorbeelden van mogelijke oorzaken van gezwollen lymfeklieren in de lies en hoe ernstig ze kunnen zijn:

 1. Infecties: Een van de meest voorkomende oorzaken van gezwollen lymfeklieren in de lies is een infectie, zoals een verkoudheid, griep of sinusitis. Hoewel deze infecties meestal niet ernstig zijn, kunnen ze in sommige gevallen wel gevaarlijk worden als ze niet behandeld worden.
 2. Allergieën: Als je lijdt aan een allergie, kan dit ook leiden tot gezwollen lymfeklieren in de lies. Hoewel allergieën meestal niet ernstig zijn, kunnen sommige mensen ernstige allergische reacties hebben die gevaarlijk kunnen zijn.
 3. Kanker: Soms kunnen gezwollen lymfeklieren in de lies een teken zijn van kanker. Als dit het geval is, kan het ernstig of zelfs levensbedreigend zijn, afhankelijk van hoe ver de kanker is gevorderd en hoe snel deze wordt behandeld.
 4. Lymfeobstructie: Lymfeobstructie is een aandoening waarbij de afvoer van lymfevocht wordt belemmerd, wat kan leiden tot vochtophoping en gezwollen lymfeklieren. Hoewel lymfeobstructie meestal niet ernstig is, kan het wel gevaarlijk worden als het niet behandeld wordt en kan het leiden tot infecties of zelfs lymfeklierkanker.

Take home message

Hoeveel lymfeklieren zitten er in de lies?

Het is moeilijk om precies te zeggen hoeveel lymfeklieren er in de lies zitten, omdat het aantal lymfeklieren per persoon kan variëren. 

In de lies bevinden zich onder andere de inguinaal lymfeklieren, die zich aan de binnenkant van de dij bevinden, en de crurale lymfeklieren, die zich aan de buitenkant van het been bevinden, dicht bij de plaats waar de dijbenen samenkomen. 

Daarnaast zijn er ook nog andere lymfeklieren in de lies aanwezig, zoals ilioinguinale lymfeklieren en superficieel lymfeklieren van het been.

Het is belangrijk om te onthouden dat gezwollen lymfeklieren in de lies niet altijd een teken van een ernstige aandoening hoeven te zijn. 

Soms kan het gewoon een reactie zijn op een infectie of allergie. 

Als je lymfeklieren echter opzwellen en dit lange tijd aanhoudt of als je andere vreemde symptomen ervaart, is het verstandig om een arts te raadplegen voor advies en behandeling.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen