Hoeveel Mannen Scheren hun Geslachtsdeel?

Het is niet een vraag die je zomaar aan iedereen stelt, gelukkig is Google de plek waar je alles kan vragen. Dus hoeveel mannen scheren hun geslachtsdeel?

KORT ANTWOORD

Uit een onderzoek blijkt dat de helft van de mannen (50,5%) hun geslachtsdeel scheert. Van deze groep mannen scheert 90% het schaamhaar in het midden terwijl 50% daarnaast ook het schaamhaar van de schacht en scrotum scheert. In een andere studie bleek dat 39,1% van de mannen hun schaamhaar scheert. Bovendien stelde een ander onderzoek vast dat de seksuele voorkeur ook een rol speelt. Uit hun resultaten bleek dat 66% van de heteroseksuele mannen hun geslachtsdeel scheert, tegenover 82% van de homoseksuele mannen. Ongeveer 70% van de mannen trimt hun schaamhaar.

Dit artikel vertelt je hoe vaak mannen hun schaamhaar scheren inclusief hoe vaak mannen hun rug, billen en beenhaar scheren.

man scheert buik

Mannen worden vaak onder druk gezet

Niet elke man zal uit zichzelf het schaamhaar of lichaamshaar op andere gebieden wegscheren. Mannen worden vaak door hun geliefde onder druk gezet.

Hier is onderzoek naar gedaan. Op de volgende lichaamsgebieden, in een oplopende volgorde, is het meeste druk uitgeoefend:

  1. armen: 43%
  2. benen: 48%
  3. tenen: 50%
  4. billen: 62%
  5. wenkbrauwen: 63%
  6. oksels: 64%
  7. neus: 66%
  8. rug: 71%
  9. borst: 72%
  10. liezen: 73%

Welke genitale gebieden verzorgd worden

57% van de mannen verzorgt de schacht van de penis, 65% verzorgt het scrotum terwijl 87% de zone boven de penis verzorgt.

Uit hygiënische overwegingen verzorgen 61% van de mannen het schaamhaar. Zo zijn er ook mannen die hun schaamhaar borstelen.

Het klinkt misschien een beetje gek, maar ter voorbereiding op seksuele activiteit verzorgen mannen ook hun gezichtshaar.

Hoe vaak scheren mannen hun schaamhaar?

Gewoonlijk zal een man zich maandelijks 3 tot 4 keer moeten scheren. 

Hoe vaak mannen precies scheren verschilt onderling. Zo zal de een zich elke week moeten scheren terwijl een ander zich maandelijks 1 keer scheert.

Er is maar een klein groepje mannen die zich wekelijks meerdere keren zou moeten scheren.

Weetje

Wist je dat 76 procent van de vrouwen voorkeur geeft aan een man die het schaamhaar scheert of trimt?

Schaamhaar scheren is van alle tijden

Het scheren van lichaamshaar gaat eeuwen terug. Al in het oude Egypte scheerden mannen hun lichaamshaar. Dit was niet alleen verkoelend maar ook hygiënisch.

Onder de Romeinen was een verzorgt uiterlijk belangrijk en deugdzaam voor mannen. Het was ook populair onder de Grieken. Zo vonden de grieken een haarloos lichaam veel mooier. 

Kortom, het scheren van lichaamshaar is van alle tijden. Er is echter wel een nieuwe trend zichtbaar.

De leeftijd van de mannen die hun geslachtsdeel scheren wordt steeds jonger. Zo zijn er ook steeds meer moeders geïnteresseerd of hun tienerzonen hun schaamhaar mogen scheren.

Hoeveel mannen scheren hun rug en billen

33% van de heteroseksuele mannen ontharen de rug en billen, tegenover 63 procent van de homoseksuele mannen.

Hoeveel mannen scheren hun beenhaar?

Je zou het waarschijnlijk niet verwachten, maar bijna 50% van de mannen doet iets aan hun beenhaar.

Uiteraard scheert de meerderheid van de mannen hun benen niet glad, maar 33% geeft toe dat ze wel een trimmer gebruiken om het beenhaar korter te maken.

Weetje

Wist je dat maar liefst 15% van de mannen hun beenhaar volledig scheren?

Ook verschilt dit enorm per land. In Italië is het gebruikelijker voor mannen om hun benen te scheren dan in IJsland. 

Take home message

Van buitenaf zie je nou eenmaal niet hoeveel mannen van onderen glad zijn. Je kan het niet even zien en je zal het ook niet zo snel aan een ander vragen, maar hoeveel mannen scheren hun geslachtsdeel?

Ongeveer 50% van de mannen scheert hun geslachtsdeel. Om precies te zijn scheert 90% van deze groep het midden terwijl de helft van deze groep ook de schacht en scrotom scheert.

De seksuele voorkeur van de man lijkt ook een rol te spelen. Zo scheert 66% van de heteroseksuele mannen hun schaamhaar tegenover 82% van de homoseksuele mannen.

Kortom, tussen de 50 en 70% van de mannen scheert hun geslachtsdeel.

Net zoals bij het schaamhaar doen ook meer homoseksuele mannen aan de ontharing van de rug en billen.

Zoals je hebt gezien scheren dus best veel mannen hun geslachtsdeel. Onder vrouwen ligt dit nog hoger. Zo scheert 80% van de vrouwen (18-65 jaar) hun schaamhaar.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Enzlin, P., Bollen, K., Prekatsounaki, S., Hidalgo, L., Aerts, L., & Deprest, J. (2019). “To Shave or Not to Shave”: Pubic Hair Removal and Its Association with Relational and Sexual Satisfaction in Women and Men. The journal of sexual medicine, 16(7), 954-962.