Hoeveel Vocht Verlies je in de Sauna? 3 Bepalende Factoren

Om af te koelen zal je lichaam in een sauna constant vocht verliezen. Dit kan aardig oplopen.

Het is belangrijk om te weten hoeveel dit is, want dan weet je ook hoeveel vocht je daarna weer moet aanvullen. Dus hoeveel vocht verlies je in de sauna?

KORT ANTWOORD

In de sauna verlies je ongeveer één tot anderhalve liter vocht. Tijdens een korte periode in de sauna verlies je gemiddeld een halve liter vocht, maar dit kan oplopen tot wel 2,27 liter. 

Dit vochtverlies is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de temperatuur en vochtigheid in de sauna, de duur van de sessie en je eigen fysiologie. Drink dus voldoende water drinken tijdens en na de sauna om uitdroging te voorkomen.

In dit artikel gaan we dieper in op de vraag hoeveel vocht je verliest in de sauna, en beantwoorden we een aantal relevante vragen.

hoofdpijn sauna

Bepalende factoren 

Zoals eerder vermeld, zijn er verschillende factoren die van invloed zijn op de hoeveelheid vocht die je verliest tijdens een saunasessie. 

 1. Temperatuur en vochtigheid. Een van de belangrijkste factoren is de temperatuur en vochtigheid in de sauna. Over het algemeen geldt dat hoe warmer en vochtiger de sauna is, hoe meer vocht je zult verliezen. Een sauna met een hogere temperatuur en een lagere luchtvochtigheid kan echter leiden tot een hoger vochtverlies dan een sauna met een lagere temperatuur en een hogere luchtvochtigheid. Dit komt doordat een hogere luchtvochtigheid de verdamping van zweet op de huid kan vertragen.
 2. Duur van de sessie. Een andere belangrijke factor die van invloed is op het vochtverlies in de sauna, is de duur van de sessie. Over het algemeen geldt dat hoe langer je in de sauna blijft, hoe meer vocht je verliest. Dit komt doordat je lichaam tijdens een langere saunasessie meer zweet produceert om de lichaamstemperatuur te reguleren. Het is daarom belangrijk om voldoende water te drinken tijdens en na de sauna, vooral als je van plan bent om langere saunasessies te ondergaan.
 3. Eigen fysiologie. Ten slotte is ook je eigen fysiologie van invloed op de hoeveelheid vocht die je verliest in de sauna. Mensen verschillen in hun vermogen om te zweten en hun tolerantie voor hoge temperaturen en luchtvochtigheid. Zo kan iemand die veel zweet en goed tegen hitte kan, meer vocht verliezen dan iemand die minder zweet en gevoeliger is voor hoge temperaturen en luchtvochtigheid.

Al met al kan het vochtverlies in de sauna variëren van persoon tot persoon en van sessie tot sessie. 

Hoeveel water moet je drinken tijdens een saunasessie?

Een vuistregel is om ongeveer één glas water per 15 minuten saunagebruik te drinken. 

Dit betekent dat je tijdens een sessie van 30 minuten ongeveer twee glazen water moet drinken. 

Als je van plan bent om langer in de sauna te blijven, is het belangrijk om meer water te drinken om het vochtverlies te compenseren. 

Het is echter niet aan te raden om te veel water in korte tijd te drinken, omdat dit tot overmatige hydratatie kan leiden.

Het is ook belangrijk om voor en na de saunasessie voldoende water te drinken om gehydrateerd te blijven. 

Het drinken van water voor de saunasessie helpt bij het aanvullen van de vochtreserves van het lichaam, terwijl het drinken van water na de saunasessie helpt bij het herstellen van het vochtverlies.

Naast water is het ook aan te raden om elektrolyten aan te vullen tijdens een saunasessie. 

Elektrolyten, zoals natrium, kalium en magnesium, zijn essentieel voor het behoud van de juiste vochtbalans in het lichaam. 

Dit kan worden gedaan door het drinken van sportdranken of het eten van elektrolytrijke voedingsmiddelen, zoals bananen of avocado’s.

Kortom, het is belangrijk om voldoende water te drinken tijdens en na de saunasessie om het vochtverlies in het lichaam te compenseren en uitdroging te voorkomen.

De mogelijke gevolgen van uitdroging in de sauna

Hieronder enkele van de mogelijke gevolgen van uitdroging in de sauna.

 1. Duizeligheid en flauwvallen. Uitdroging kan leiden tot een daling van de bloeddruk en dit kan duizeligheid en flauwvallen veroorzaken. Het kan ook leiden tot een verminderd bewustzijn, wat kan leiden tot gevaarlijke situaties.
 2. Spierkrampen. Wanneer je lichaam onvoldoende gehydrateerd is, kan het uitdrogen en de elektrolytenbalans verstoren. Dit kan leiden tot spierkrampen, die zeer pijnlijk kunnen zijn.
 3. Vermoeidheid. Uitdroging kan ook leiden tot vermoeidheid en uitputting. Dit kan het moeilijk maken om de saunasessie te voltooien, en kan een negatief effect hebben op je algehele gezondheid.
 4. Hartproblemen. Als je lichaam uitgedroogd is, moet je hart harder werken om het bloed rond te pompen. Dit kan leiden tot verhoogde hartslag en zelfs tot hartproblemen.
 5. Oververhitting. Uitdroging kan bijdragen aan oververhitting, wat kan leiden tot zonnebrand, hitte-uitslag en zelfs hitteberoerte.
 6. Slechte huidconditie. Uitdroging kan de huid uitdrogen en leiden tot een droge, jeukende huid die vatbaar is voor eczeem en andere huidaandoeningen.

Om deze negatieve effecten te voorkomen, is het belangrijk om voldoende water te drinken tijdens de saunasessie en de hydratatie op peil te houden. 

Het is ook verstandig om de saunasessies niet te lang te maken en voldoende tijd te nemen om af te koelen tussen de sessies door.

Luister goed naar je lichaam en als je symptomen van uitdroging ervaart, verlaat dan onmiddellijk de sauna en zoek medische hulp indien nodig.

Aandachtspunten 

 1. Het type sauna. Het vochtverlies hangt ook af van het type sauna dat je bezoekt. Bij een infraroodsauna is de luchtvochtigheid over het algemeen lager dan bij een traditionele Finse sauna, waardoor het vochtverlies in een infraroodsauna over het algemeen lager is.
 2. Je eigen lichaam. De hoeveelheid vochtverlies is afhankelijk van je eigen lichaam. Mensen die zwaarder zijn, hebben over het algemeen meer vocht in hun lichaam, waardoor ze meer kunnen zweten. Daarnaast kan je eigen fysiologie een rol spelen in het vochtverlies, zoals de mate van inspanning die je levert.
 3. Duur en frequentie. Het is belangrijk om de duur en frequentie van saunasessies te beperken en niet langer dan 15-20 minuten per keer in de sauna te blijven. Het wordt over het algemeen niet aangeraden om vaker dan twee keer per week naar de sauna te gaan.

Take home message

Hoeveel vocht verlies je in de sauna?

Gemiddeld verlies je ongeveer 500 ml vocht per saunasessie. Hoeveel vocht je verliest in de sauna is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de temperatuur en vochtigheid in de sauna, de duur van de sessie en je eigen fysiologie. 

Het is belangrijk om voldoende water te drinken voor en na de saunasessie om uitdroging te voorkomen. 

Met de juiste voorzorgsmaatregelen kan de sauna een ontspannende en gezonde ervaring zijn.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen