Maar liefst 96% van het water is oceaanwater. Maar door de grote hoeveelheden zout is het ondrinkbaar voor mensen.
Dus hoeveel zout zit er in zeewater?
KORT ANTWOORD
Eén liter zeewater bevat bijna 35 gram zout, wat ongeveer overeenkomt met zes theelepels. Gewoonlijk ligt het zoutgehalte van oceaanwater tussen de 33 en 37 gram per liter. De exacte hoeveelheid zout in zeewater varieert ook afhankelijk van specifieke gebieden. Zo kunnen hogedrukgebieden en lagedrukgebieden respectievelijk een hoog en laag zoutgehalte bevatten. De Atlantische Oceaan bevat het meeste zout. Alle oceanen bevatten bij elkaar ongeveer 50 quintiljoen kilogram zout. Oftewel, 5 triljard vrachtwagens.
Dit artikel vertelt je hoeveel zout er in zeewater zit, wat er gebeurt als je zeewater drinkt inclusief de tekenen van een zoutoverdosis.
Welke zeeën bevatten het meeste zout?
De zeeën die het meeste zout bevatten, zijn onder andere:
1. Dode Zee. De Dode Zee is een zoutmeer gelegen tussen Jordanië en Israël. Het heeft het hoogste zoutgehalte van alle zeeën ter wereld.
2. Rode Zee. De Rode Zee is een zeearm van de Indische Oceaan, gelegen tussen Afrika en het Arabisch Schiereiland. Het heeft een hoog zoutgehalte vanwege het warme klimaat en de hoge verdampingssnelheid.
3. Golf van Aqaba. De Golf van Aqaba is een noordelijke uitloper van de Rode Zee, gelegen tussen Jordanië en Saoedi-Arabië. Het heeft vergelijkbare kenmerken en een hoog zoutgehalte als de Rode Zee.
4. Dode Zee (Arabië). De Dode Zee in Saoedi-Arabië is een ander zoutmeer met een hoog zoutgehalte. Het bevindt zich in het noordwesten van het Arabische schiereiland.
5. Grote Zoutmeer. De Grote Zoutmeer is een zoutmeer in de Amerikaanse staat Utah. Het is het grootste zoutwatermeer van het westelijk halfrond en heeft een zeer hoog zoutgehalte.
Waarom kan zeewater de dorst niet lessen?
Zeewater zal je dorst niet lessen, je krijgt er juist meer dorst van en je zult alleen maar verder uitdrogen. Hier is een logische verklaring voor.
De nieren zijn de organen die zout uit het lichaam drijven. Dat doen ze door het zout op te lossen in water, wat vervolgens weer uitgescheiden wordt. Er is echter een heel groot probleem. De urine die je nieren kunnen maken om van het overtollige zout af te komen is minder zout dan zeewater.
Dit betekent dat de nieren meer water nodig hebben om het overtollige zout in zeewater uit te scheiden. Hierdoor kun je sterven aan uitdroging terwijl de dorst alleen maar toeneemt.
Bovendien kun je ook een aantal infecties oplopen als je besmet zeewater drinkt. Zo kan het zeewater een aantal ziektekiemen bevatten waaronder shigellose, cryptosporidiose, en E. Coli.
Een zoutoverdosis
Aangezien er veel zout in zeewater zit ga je je al snel afvragen wat er kan gebeuren als je er te veel van binnenkrijgt.
In verschillende situaties kan er namelijk een zoutoverdosis optreden als je in een korte tijd te veel zout binnenkrijgt.
Dagelijks mogen gezonde volwassenen niet meer dan 6 g zout eten (2,4 g natrium). Om je een beeld te geven, dit is ongeveer 1 theelepel.
Als je te veel zout binnen krijgt kunnen er een aantal vervelende symptomen optreden. De symptomen van een overdosis zout:
- aanhoudende dorst
- vaak plassen
- tijdelijke verhoogde bloeddruk
- een opgeblazen gevoel
- zwellingen op vreemde plaatsen (waterretentie)
Er kan ook een zoutvergiftiging optreden. Gelukkig is een fatale overdosis zeldzaam. Je zou maar liefst 35-70 gram zout moeten eten als je 70 kg weegt.
Take home message
We weten allemaal dat het zeewater zout is en dat je het niet moet gaan drinken omdat je dan juist uit zult drogen.
Maar hoe geconcentreerd is het precies? Kortom, hoeveel zout zit er in zeewater?
In één liter zeewater zit bijna 35 gram zout. Het zoutgehalte van oceaanwater ligt tussen de 33 en 37 gram zout per liter.
Ga dus geen zeewater drinken. Doe je dat wel, zul je alleen maar meer dorst krijgen en uitdrogen.
De nieren proberen zich van het zout te ontdoen, maar het urine is minder zout dan het zoute water dat je hebt gedronken.
Oftewel, je gaat meer water uitplassen dan dat je hebt binnengekregen. Dit verklaart waarom mensen aan uitdroging kunnen sterven als ze zeewater drinken.
Over Diederik
Bronnen
MacDonald, R. S. (1975). Salt overdose. British medical journal, 4(5999), 758.
Farquhar, W. B., Edwards, D. G., Jurkovitz, C. T., & Weintraub, W. S. (2015). Dietary sodium and health: more than just blood pressure. Journal of the American College of Cardiology, 65(10), 1042-1050.
Meneton, P., Jeunemaitre, X., de Wardener, H. E., & Macgregor, G. A. (2005). Links between dietary salt intake, renal salt handling, blood pressure, and cardiovascular diseases. Physiological reviews.