Is de Huid Reinigen Met Micellair Water Beter?

Veel mensen willen hun dagelijkse reinigingsroutine met micellair water vervangen. Dus kun je je huid reinigen met micellair water?

KORT ANTWOORD

Micellair water kan gebruikt worden als reinigingsproduct, toner en make-up remover. Het werkt reinigend, hydraterend en huidherstellend. Het onderscheidt zich van andere reinigers wat betreft de hydraterende eigenschappen. Dankzij de zachte en hydraterende eigenschappen kunnen mensen met gevoelige en droge huidtypes er veel baat bij hebben.

Dit artikel vertelt je of je micellair water moet afspoelen, wanneer je het niet zou moeten gebruiken inclusief hoe het werkt.

huid schoonmaken schone huid

Hoe werkt micellair water?

Micellair water is een reinigingsproduct dat op ingenieuze wijze gebruik maakt van micellen, kleine moleculaire structuren met opmerkelijke magneetachtige eigenschappen. 

Deze micellen zijn als kleine onzichtbare magneten die gemakkelijk make-up, overtollige oliën, vuil en andere onzuiverheden aantrekken en oplossen.

Wanneer je micellair water op een watje aanbrengt en het over je huid wrijft, gebeurt er iets bijzonders. 

De micellen zweven als kleine balletjes in het water en zodra ze in contact komen met de huid, klampen ze zich vast aan de oppervlakte. 

Als magische reinigers trekken ze deeltjes van make-up, zoals foundation, mascara, oogschaduw en lippenstift, aan en omsluiten ze deze in hun sferische structuur.

Al met al is micellair water een innovatieve en effectieve manier om make-up en vuil te verwijderen. 

mooie-huid-chlorofylHet combineert de kracht van micellen met de zachtheid van water, waardoor het een favoriet is geworden onder vele beauty-liefhebbers wereldwijd.

Wie het niet zou moeten gebruiken

Als je last hebt van een verstopte huid en snel puistjes oploopt dan is micellair water misschien niet zo’n goed idee.

Micellair water bevat namelijk ingrediënten die oppervlakteresten kunnen achterlaten. Deze resten werken als een film wat je huidporiën kan blokkeren en de producten van olie kan verstoren.

Micellair water kan wel de uitkomst bieden als je veel make-up draagt. Draag je zelden make-up of heel weinig, dan zou je de huid ook prima kunnen reinigen met normaal water.

Een andere veelgestelde vraag is of je het kan laten zitten of moet afspoelen.

Micellair water wel of niet afspoelen?

Net als een toner breng je het op een wattenschijfje aan en wrijf je het vervolgens over de huid van je gezicht. Je hoeft het bovendien niet per se af te spoelen.

Als je huid ermee overweg kan dan zou je micellair water niet per se af hoeven te spoelen. Dit zou geen langetermijneffecten moeten hebben.

Echter, sommige mensen kunnen last krijgen van een geïrriteerde huid. In dat geval is het verstandig om de huid wel grondig te spoelen. Huidirritatie betekent dus niet gelijk dat je het uit huis moet gooien.

Het precieze werkingsmechanisme

De micellen hebben een unieke eigenschap: hun ene uiteinde is hydrofiel, wat betekent dat het water aantrekt, terwijl het andere uiteinde lipofiel is en zich aan oliën hecht. 

Dit maakt micellair water bijzonder effectief, omdat het zowel wateroplosbare als vetoplosbare verontreinigingen kan verwijderen. 

Terwijl ze make-up en vuil aantrekken, werken de micellen samen om ze te omringen en te verpulveren, waardoor ze gemakkelijk van de huid kunnen worden afgenomen.

Door zachtjes met het watje over je gezicht te bewegen, glijden de micellen over je huid en breken ze de make-up af, waardoor deze moeiteloos wordt verwijderd. 

Het resultaat is een grondige reiniging zonder dat er hard gewreven hoeft te worden, waardoor de huid schoon, fris en zacht aanvoelt.

Micellair water heeft ook nog andere voordelen. Het is vaak verrijkt met verzorgende ingrediënten, zoals hydraterende stoffen en vitamines, die de huid kunnen voeden en hydrateren tijdens het reinigen. 

Bovendien is micellair water geschikt voor alle huidtypen, inclusief de gevoelige huid, omdat het mild is en geen agressieve reinigingsmiddelen bevat die de huid kunnen uitdrogen of irriteren.

Regulier kraanwater gebruiken

Uiteraard zullen commerciële bedrijven sneller zeggen dat je elke dag chemicaliën voor je huid moet gebruiken. Echter, je gezicht met zeep wassen is misschien overhyped. 

Je wilt natuurlijk niet de natuurlijke olielaag en huidbarrière aantasten. Voor het herstellen van deze belangrijke olielaag heb je dan vaak weer een vochtinbrengende crème nodig. En daar betaal je voor.

Ook zijn er mensen die zelfs niet zo goed op hypoallergene producten reageren. Dus kan het goede oude natuurlijke water genoeg zijn?

Je kunt je huid wel degelijk met alleen water wassen. Een aantal voordelen hiervan zijn:

  1. lagere kans op het aantasten van je natuurlijke olie barrière
  2. minder huidirritatie omdat je minder wrijft
  3. mogelijk veiliger omdat water waarschijnlijk niet met de huid reageert waardoor het veiliger kan zijn
  4. tijdbesparing
  5. kleinere impact op het milieu
  6. mogelijk minder acne vanwege de chemicaliën in zeep

Kortom, minder huidbeschadiging en minder chemicaliën. Dit kan misschien fijn zijn als je een gevoelige huid hebt.

Er is echter ook een nadeel.

Ophoping van dode cellen

Wanneer je geen cleanser meer gebruikt, kunnen vet en dode huidcellen zich gaan opstapelen, wat de binnenste huidlagen vervolgens kan gaan uitdrogen. 

En door deze dode huidlaag kunnen water en zuurstof niet meer passeren. Als gevolg kan huid meer olie gaan afscheiden wat voor verstopte poriën kan zorgen.

Het is daarom wel aan te raden om af en toe een cleanser te gebruiken vergelijkbaar met hoe vaak je je haar met shampoo wast. 

Take home message

Steeds meer mensen zoeken een alternatief voor alle huidproducten en willen zeep en andere producten met chemicaliën links laten liggen.

Mogelijk heb je een gevoelige of droge huid en overweeg je micellair water. Micellair water maakt gebruik van micellen waarmee make-up en vuil verwijderd kan worden. Het is een niet-afspoelbare reiniger.

Dus kun je je huid reinigen met micellair water?

Micellair water kan naast reinigingsproduct ook als toner en make-up remover gebruikt worden. Het heeft een reinigende, hydraterende en huidherstellende werking. Erg veelzijdig dus.

Micellair water kan de huid dus reinigen, maar er is misschien nog een optie.

Je kunt je huid ook met alleen water wassen. Hierdoor zal je natuurlijke oliebarrière minder snel aangetast worden en het zorgt voor minder huidirritatie (door minder wrijving).

Het is waarschijnlijk ook een betere optie als je weinig tot geen make-up draagt.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Guertler, A., Jøntvedt, N. M., Clanner‐Engelshofen, B. M., Cappello, C., Sager, A., & Reinholz, M. (2020). Efficacy and safety results of micellar water, cream and serum for rosacea in comparison to a control group. Journal of Cosmetic Dermatology, 19(10), 2627-2633.