Huid Verbrand aan Kokend Water: 7 Adviezen.

Alleen al in Amerika verbranden meer dan een half miljoen mensen zich elk jaar aan stoom of heet water.

Het kan dus nog wel eens gebeuren dat je je huid aan kokend water verbrandt. We krijgen dagelijks met kokend water te maken en het gevaar schuilt in een klein hoekje.

In een moment van onoplettendheid kan het kwaad geschied zijn. Verbranding kan leiden tot blaren of een rode huid.

Dus hoe ernstig is het en wat moet je precies doen? Dit artikel vertelt je er meer over.

dokter en verpleegkundigen

Wat te doen bij een brandwond door kokend water

Eerste hulpadviezen bij een brandwond.

  1. Ga onmiddellijk weg bij de warmtebron. Zodra je merkt dat je een brandwond hebt opgelopen door kokend water, is het belangrijk om direct bij de warmtebron vandaan te gaan. Dit voorkomt verdere schade en letsel.
  2. Verwijder sieraden of kleding die bij de verbrande huid zitten. Als er sieraden of kledingstukken zijn die zich in de buurt van de verbrande huid bevinden, verwijder deze dan voorzichtig. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn en niets te bewegen als er iets aan de huid vastzit, omdat dit de verwonding kan verergeren.
  3. Koel de brandwond gedurende 20-30 minuten met lauw, stromend water. Plaats de verbrande huid onder zacht stromend lauw water. Laat het water over de brandwond stromen en houd dit vol voor minimaal 20 tot 30 minuten. Dit helpt de warmte uit de brandwond te verwijderen en verlicht de pijn.
  4. Vermijd het gebruik van ijswater, ijs, crèmes of vette substanties zoals boter. Hoewel het verleidelijk kan zijn om ijswater, ijsblokjes, crèmes of vette substanties zoals boter op de brandwond aan te brengen, moet je dit vermijden. Deze kunnen de huid verder beschadigen en het genezingsproces vertragen.
  5. Dompel jezelf niet onder in koel water als de brandwond een groot gedeelte van je lichaam heeft aangetast. Als de brandwond een groot oppervlak van je lichaam heeft aangetast, is het belangrijk om jezelf niet onder te dompelen in koel water. Dit kan resulteren in het verlies van lichaamswarmte, wat het letsel verder kan verergeren. Raadpleeg in plaats daarvan zo snel mogelijk medische hulp.
  6. Bedek de brandwond met een schone doek of vochtig verband. Nadat je de brandwond hebt afgekoeld, bedek je deze met een schone, niet-klevende doek of een vochtig verband. Dit helpt de wond te beschermen tegen infecties en zorgt voor een vochtige omgeving die bevorderlijk is voor genezing. Als je huidhoudfolie of een schone plastic zak hebt, kun je deze ook gebruiken om de brandwond te bedekken.
  7. Overweeg pijnstilling, zoals paracetamol of ibuprofen. Als je pijn hebt door de brandwond, kun je overwegen een pijnstiller zoals paracetamol of ibuprofen in te nemen. Volg altijd de instructies op de verpakking en raadpleeg indien nodig een arts.
  8. Raadpleeg een arts als dat nodig is. De ernst van de brandwond kan variëren, afhankelijk van de diepte en het oppervlaktegebied. Als de brandwond ernstig is, blaren heeft, zich op een gevoelige locatie bevindt (zoals het gezicht, de handen, voeten of geslachtsdelen), of als je twijfelt over de juiste behandeling, is het raadzaam om direct medische hulp in te schakelen. Een arts kan de brandwond grondig beoordelen en de nodige behandeling voorschrijven, zoals het reinigen van de wond, het aanbrengen van speciale zalven of het voorschrijven van antibiotica indien nodig.
  9. Houd een kleine brandwond schoon. Als de brandwond relatief klein en oppervlakkig is, kun je deze meestal thuis behandelen. Zorg ervoor dat je de brandwond schoon houdt om infecties te voorkomen. Reinig de wond dagelijks voorzichtig met milde zeep en water en breng een schoon verband aan. Houd de wond in de gaten op tekenen van infectie, zoals roodheid, zwelling, pusvorming of toenemende pijn. Als deze symptomen optreden, raadpleeg dan een arts.

Prik geen blaren open. Als er blaren ontstaan als gevolg van de brandwond, is het belangrijk om deze niet zelf open te prikken. Blaren fungeren als een beschermende barrière en helpen het genezingsproces. Als een blaar vanzelf openspringt, reinig dan voorzichtig het gebied met water en bedek het met een steriel verband.

Onthoud dat deze richtlijnen algemene eerste hulpadviezen zijn en dat het altijd het beste is om medisch advies in te winnen bij een professional om ervoor te zorgen dat de brandwond correct wordt behandeld en er geen complicaties optreden.

Hoe ernstig is het?

De huid bestaat uit drie huidlagen namelijk. de opperhuid, lederhuid en onderhuid. Bij een brandwond kunnen één tot zelfs alle lagen aangedaan zijn.

Op basis van de huidbeschadiging kunnen brandwonden in vier categorieën onderverdeeld worden.

  1. Oppervlakkige brandwond in de buitenste huidlaag. pijn, roodheid zwelling
  2. Oppervlakkige brandwond in de tweede huidlaag (zenuwuiteinden, haarfollikels, bloedvaten). pijn, lichtroze huid, lichte blaarvorming.
  3. Diepe brandwond (eerste twee huidlagen). zeer pijnlijk of kan zelfs pijnloos zijn, rode huid, wel of geen vocht, blaarvorming, zwelling, 
  4. Volledige brandwond over alle drie de huidlagen (derdegraads brandwond). onmiddellijke medische zorg vereist, weggebrande huid, zwarte weefsels, andere huidtextuur (wasachtig, teerachtig), 

Naar de dokter

In het geval van een ernstigere brandwond is er professionele medische zorg nodig. In de volgende situaties moet je naar de eerste hulp.

  1. verkoolde of witte huid
  2. diepe of grote brandwonden (als de brandwond groter is dan je hand)
  3. een brandwond in de hals, gezicht, voeten, handen, genitaliën of gewrichten

Wanneer de brandwond groter is dan 2,5 centimeter of als je last hebt van rillingen moet je direct medische hulp zoeken.

Jonge kinderen (<10 jaar) lopen een grotere kans op gevolgen van brandwonden. Om deze reden moet ze na een brandblaar of brandwond medische hulp ontvangen.

Take home message

Dagelijks moeten we het kokende water zien te ontwijken, maar als je je huid aan kokend water verbrand hebt, vraag je je meteen af wat je moet doen.

Veel brandwonden kunnen dan wel thuis behandeld worden, in ernstige gevallen kan het zelfs levensbedreigend zijn.

Dus wat moet je doen als je je huid aan kokend water verbrand hebt?

Volgens de eerste hulp adviezen bij brandwonden moet je gedurende 20-30 minuten de brandwond met lauw of koud, stromend water koelen.

De brandwond kun je na het afkoelen met een laag huishoudfolie (of schone plastic zak op de hand) bedekken.

Daarnaast kun je paracetamol of ibuprofen tegen de pijn nemen en de de zwelling verminderen door het getroffen gebied op te tillen.

Er zijn ook een aantal dingen die je niet moet doen zoals het gebruik van ijswater, ijs, crèmes of vette substanties (boter).

Houd rekening met de symptomen en tekenen waarbij je naar de eerste hulp moet.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Sawada, Y., Urushidate, S., Yotsuyanagi, T., & Ishita, K. (1997). Is prolonged and excessive cooling of a scalded wound effective?. Burns, 23(1), 55-58.