Kan Kalk in Water Huidproblemen Veroorzaken?

Steeds meer mensen komen erachter dat kalkwater huidproblemen kan veroorzaken. Erg vervelend en je kunt het water natuurlijk niet zomaar uit je leven schrappen. 

Water dat kalk bevat, wordt ook wel hard water genoemd.

Dit artikel vertelt je welk huidproblemen kalk water kan veroorzaken, hoe je de klachten kunt helpen tegengaan en hoe je hard water herkent.

jeuk

1. Droogheid, jeuk en schilfering

Wanneer je regelmatig hard water gebruikt, wat water is met een hoog gehalte aan kalk, kunnen er verschillende vervelende kortetermijneffecten optreden. 

Een van deze effecten is dat je huid droog, jeukend en schilferig kan worden. Het hoge mineraalgehalte in het harde water kan de natuurlijke oliën op je huid verwijderen, waardoor deze uitdroogt en irritatie kan veroorzaken. 

man met rechter hand op linker onderarmDit kan leiden tot jeuk en schilfering van de huid. Bovendien kan de verstoring van de pH-balans van de huid door het harde water leiden tot een verhoogde gevoeligheid, waardoor je vatbaarder wordt voor huidproblemen zoals puistjes.

2. Eczeem

Onderzoek heeft aangetoond dat hard water de kans op huidgevoeligheid en eczeem kan vergroten. 

Het harde water kan de natuurlijke beschermende barrière van de huid beschadigen. Normaal gesproken vormt de huidbarrière een beschermende laag die vocht vasthoudt en schadelijke stoffen buiten houdt. 

Echter, de mineralen in hard water kunnen deze barrière verstoren, waardoor het moeilijker wordt voor de huid om vocht vast te houden en waardoor irriterende stoffen gemakkelijker de huid kunnen binnendringen. 

Dit kan leiden tot een verhoogde gevoeligheid van de huid en het ontstaan of verergeren van eczeem.

3. Jeukende hoofdhuid

Hard water kan ook je haar aantasten en uiteindelijk leiden tot een jeukende hoofdhuid. 

De mineralen in het harde water kunnen zich opstapelen op je hoofdhuid en in je haar, waardoor het haar zwaarder en futloos kan worden. 

Daarnaast kunnen de mineralen een neerslag vormen op de hoofdhuid, wat kan leiden tot jeuk en irritatie. 

Dit kan vooral merkbaar zijn bij mensen met een gevoelige hoofdhuid of bij mensen die al last hebben van een onderliggende aandoening zoals roos.

Het gebruik van waterontharders kan helpen om deze problemen te verminderen. Waterontharders verwijderen de kalk en andere mineralen uit het water, waardoor het water zachter wordt. 

Dit kan de negatieve effecten op de huid en het haar verminderen. Het is echter belangrijk op te merken dat niet iedereen even gevoelig is voor hard water en dat de effecten kunnen variëren afhankelijk van de individuele gevoeligheid en de mate van blootstelling aan hard water.

Wat is hard water of kalkwater?

Hard water heeft een hoog mineralengehalte. Aan de andere kant heeft zacht water juist een laag mineralengehalte.

Als water door ondergronds kalkgesteente, krijtgesteente en carbonaten heengaat vormt er zich hard water dat de huidbarrière kan beschadigen.

Hardwater ontstaat dus wanneer water door kalksteen, krijt, gips of krijtafzettingen sijpelt.

Deze afzettingen bestaan voor het grootste deel uit calciumcarbonaten, magnesiumcarbonaten, sulfaten en bicarbonaten.

Hard water herkennen

Er zijn een aantal tekenen waaraan je hard water kunt herkennen waaronder:

 1. vlekken op bijvoorbeeld glazen nadat je het uit de vaatwasser hebt gehaald
 2. na het wassen van de handen een laagje voelen: de zeep reageert namelijk met calcium waardoor er zeepuitschot ontstaat
 3. lagere waterdruk
 4. minerale vlekken

Hoe kalkwater de huid tegenwerkt

 1. Uitdrogende effecten. Hard water ontneemt het vocht van je huid. Kalkwater heeft uitdrogende effecten en kan het natuurlijk vochtgehalte aantasten. 
 2. Calciumophopingen. Calcium kan zich in je huid ophopen en afzetten wat tot roodheid, uitslag en jeuk kan leiden, met name als je een bestaande huidaandoening hebt.
 3. Verstopte poriën. Als mineralen op je huid opdrogen kunnen je poriën verstopt raken en kan de huid gaan uitdrogen. Hierdoor kunnen jeuk, schilfers en puistjes ontstaan.

Dit verklaart waarom het zo vervelend is voor mensen met bestaande huidproblemen.

Tips tegen huidproblemen

Gelukkig zijn er een aantal tips die kunnen helpen als kalkwater huidproblemen veroorzaakt:

 1. koeler water gebruiken
 2. direct na het wassen hydrateren
 3. kort douchen en baden
 4. bevochtigen, luchtbevochtiger
 5. chelerende shampoo
 6. minder zeep gebruiken
 7. gezicht met flessenwater wassen
 8. ontsmettingsmiddel in plaats van de handen te vaak te wassen

Kalkwater kan je huid dus uitdrogen. Er zijn producten die het natuurlijke vochtgehalte van je huid weer in evenwicht kunnen brengen. 

Kortom, op verschillende manieren kun je de effecten van hard water tegengaan. Gelukkig zijn er ook nog manieren waaraan je het harde water kunt herkennen.

Take home message

Hardwater heeft dus een hoog mineralengehalte aan calcium en magnesium 

Steeds meer mensen komen erachter dat kalkwater uitdrogende effecten kan hebben. Dan vraag je je al snel af of dat tot huidklachten kan leiden. Dus kan kalkwater huidproblemen veroorzaken?

Kalk water kan de kans op huidgevoeligheid en eczeem verhogen omdat het de huidbarrière kan beschadigen.

Als je regelmatig hard water gebruikt kun je last krijgen van een droge, jeukende en schilferige huid. Soms zelfs puistjes.

Het kan ook nog eens je haar aantasten wat vervolgens tot een jeukende hoofdhuid kan leiden.

De hier bovenstaande tips kunnen de huidproblemen helpen tegengaan. Overleg altijd met je dokter. Je weet immers niet of de huidproblemen door het kalkwater worden veroorzaakt.

Alleen een dokter kan de juiste diagnose stellen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Jabbar‐Lopez, Z. K., Ung, C. Y., Alexander, H., Gurung, N., Chalmers, J., Danby, S., … & Flohr, C. (2021). The effect of water hardness on atopic eczema, skin barrier function: A systematic review, meta‐analysis. Clinical & Experimental Allergy, 51(3), 430-451.