Kan Zout Water Huidschimmel Verhelpen?

Als je last hebt van een rode,  jeukende huiduitslag of verkleurde huidvlekken op je rug, bovenarmen en borst denk je al snel aan huidschimmel. 

Je zit misschien niet te wachten op een antischimmelcreme of orale geneesmiddelen en bent benieuwd of je het ook met zout water kunt aanpakken.

Zout water beschikt namelijk over verschillende heilzame effecten waaronder schimmelwerende eigenschappen.

Dus kun je met zout water huidschimmel verhelpen?

KORT ANTWOORD

Zout is een natuurlijk antischimmelmiddel. Zeezout kan schimmelgroei op afstand helpen houden en een warm zoutwaterbad kan de jeuk van een schimmelinfectie tegengaan. Met hoogwaardige zeezoutscrubs en zepen kun je de kans op candida-infecties helpen verminderen. Dit zijn algemene positieve effecten van zeezout op schimmel, maar welke behandeling je precies nodig hebt, is afhankelijk van het type infectie.

Dit artikel vertelt je de oorzaak van huidschimmel en wat je nog meer tegen huidschimmel kunt doen.

vrouw met linker hand op rechter voet

Waarom zeezout huidschimmel kan tegengaan

Zeezout is aangetoond als een doeltreffend middel tegen candida op de huid vanwege zijn sterke schimmelwerende en antibacteriële eigenschappen. 

Het kan ook helpen bij de behandeling van voetschimmel en eventuele complicaties die daaruit voortvloeien, doordat het de groei en verspreiding van de schimmel kan tegengaan.

  1. Absorberende eigenschappen. Er zijn verschillende mechanismen die de werking van zeezout tegen candida kunnen verklaren. Ten eerste heeft zeezout absorberende eigenschappen, waardoor het vocht en olie kan opnemen die schimmelgroei bevorderen. Door deze absorptie kan zeezout de omgeving minder gunstig maken voor de schimmel en de groei ervan op afstand houden.
  2. Gaat de groei tegen. Een ander mechanisme is de verandering van osmotische gradiënten door zout. Zout kan de osmotische gradiënten verstoren, wat betekent dat het meer energie kost voor de schimmel om te groeien. Dit kan de groei en verspreiding van candida remmen.
  3. Verbetering van symptomen. Bovendien blijkt uit een studie dat zeezout en water kunnen helpen bij het verbeteren van symptomen van atopisch eczeem, zoals gebarsten huid, ontstekingen en verdikte plekken. Dit effect kan te wijten zijn aan het feit dat mensen met eczeem vaak bepaalde mineraaltekorten hebben, en zeezout kan deze tekorten aanvullen. Daarnaast kan zeezout ook vocht insluiten door de huidbarrière te herstellen, waardoor het bijdraagt aan het verminderen van symptomen geassocieerd met eczeem.

Het gebruik van zeezout tegen candida en andere huidaandoeningen is echter niet de enige mogelijke behandeling en het is altijd raadzaam om een ​​gekwalificeerde zorgverlener te raadplegen voor een nauwkeurige diagnose en passende behandelingsopties.

Maar hoe ontstaat zo’n huidschimmel eigenlijk?

Oorzaak huidschimmel

Huidschimmel wordt door een overgroei van de Malassezia-schimmel veroorzaakt. Bij 90% van de volwassenen is deze schimmel van nature op de huid aanwezig. 

De symptomen die huidschimmel veroorzaakt kunnen niet zo sierlijk zijn waardoor je je al gauw afvraagt wat je er precies tegen kan doen.

Wat kun je tegen huidschimmel doen?

Huidschimmel kan op verschillende manieren behandeld worden waaronder:

  1. (vrij verkrijgbare) antischimmelcrèmes of -zalven
  2. op recept verkrijgbare sterkere medicijnen 
  3. orale medicijnen als er sprake is van een ernstige schimmelinfectie

Antischimmelmedicijnen kunnen schimmels doden of de groei ervan voorkomen.

De precieze behandeling is afhankelijk van het type infectie. Het is dus verstandig om even langs de dokter te gaan.

Take home message

Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk van een rode, jeukende, schilferende huiduitslag afkomen. Er zijn crèmes en andere medicijnen beschikbaar, maar misschien is er een strand in de buurt.

Dus kan zout water huidschimmel tegengaan? 

Zout werkt als een natuurlijk antischimmelmiddel en zeezout kan de groei van schimmels op afstand helpen houden.

Met een hoogwaardige zeezout scrub of zeep kun je de kans op candida-infecties helpen verkleinen.

Zeezout is dus effectief voor de behandeling van huidinfecties. 

Zeezout beschikt over een aantal bijzondere eigenschappen. Zo absorbeert zeezout vocht en olie waarmee de groei van schimmel tegengegaan kan worden en het verandert de zogeheten osmotische gradiënt waardoor de schimmels veel energie door verliezen.

Bovendien kan zeezout je huidbarrière helpen herstellen. Hier kunnen mensen met atopisch eczeem baat bij hebben.

Er zijn verschillende antischimmelmedicijnen. Behandelingen van huidschimmel omvatten antischimmelcremes en op recept verkrijgbare medicijnen als de schimmel infectie ernstig is.

Als de schimmelinfecties herhaaldelijk terugkomen is het goed om dat even met je dokter te bespreken.

Naast schimmelwerende eigenschappen beschikt zout ook over antibacteriële eigenschappen. Reden genoeg om vaker naar het strand te gaan dus.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen