Ineens Gele Tanden: 6 Oorzaken

Het kan even schrikken zijn als je ineens gele tanden hebt.

Er zijn verschillende oorzaken van gele tanden, sommige daarvan zijn tijdelijk en kunnen gemakkelijk worden opgelost, terwijl andere oorzaken van gele tanden permanent zijn en moeilijker te behandelen zijn. 

Het is belangrijk om te weten dat gele tanden niet altijd een teken van slechte mondhygiëne zijn. 

Als je ineens gele tanden hebt, is het verstandig om een tandarts te bezoeken om de oorzaak te achterhalen.

Dit artikel vertelt je waarom je ineens gele tanden kunt krijgen.

gevoelige tanden tandhals

1. Bepaalde voedingsmiddelen

Een verandering in het dieet of het gebruik van bepaalde voedingsmiddelen of dranken kan leiden tot gele tanden.

Dit komt doordat sommige voedingsmiddelen en dranken de tanden kunnen verkleuren.

Een voorbeeld van een voedingsmiddel dat de tanden kan verkleuren is koffie. Koffie bevat een stof genaamd tannine, die de tanden kan verkleuren. 

Thee bevat ook tannine en kan daarom ook leiden tot gele tanden. Rode wijn bevat pigmenten die de tanden kunnen verkleuren. 

Andere voedingsmiddelen die de tanden kunnen verkleuren zijn bieten, aardbeien en druiven.

Het is belangrijk om te onthouden dat het eten van deze voedingsmiddelen op zichzelf niet per se leidt tot gele tanden. 

Het hangt af van hoe vaak je deze voedingsmiddelen eet en hoe goed je mondhygiëne is. 

Als je je tanden grondig poetst na het eten van deze voedingsmiddelen, kan dit helpen om de tanden wit te houden.

Als je ineens gele tanden hebt en je vermoedt dat het door het eten of drinken van bepaalde voedingsmiddelen of dranken komt, kan het helpen om het gebruik ervan te beperken of te stoppen. 

Als je je tanden grondig poetst na het eten of drinken van deze voedingsmiddelen, kan dit ook helpen om de tanden wit te houden.

2. Een gebrek aan mondhygiëne

Een gebrek aan mondhygiëne kan leiden tot gele tanden, omdat het tandplak op de tanden kan ophopen en de tanden kan verkleuren. 

Tandplak is een laagje van bacteriën, speeksel en voedseldeeltjes dat zich op de tanden kan ophopen als je je tanden niet grondig poetst.

Als het tandplak op de tanden blijft zitten, kan het leiden tot gele tanden, omdat het de tanden kan verkleuren. 

Het tandplak kan ook leiden tot tandbederf, wat kan leiden tot gaatjes en andere tandproblemen.

Het is daarom belangrijk om je tanden grondig te poetsen om tandplak te verwijderen en om gele tanden te voorkomen. 

Het is aanbevolen om je tanden twee keer per dag te poetsen, met een tandenborstel die is aangepast aan de grootte van je mond.

Het gebruik van tandpasta met fluoride kan ook helpen om gele tanden te voorkomen, omdat fluoride de tanden kan versterken en tandbederf kan voorkomen.

Het is ook verstandig om een tandenborstel met zachte haren te gebruiken, omdat dit milder is voor de tanden en het tandvlees.

3. Erfelijke factoren

dnaErfelijke factoren kunnen ook een rol spelen bij gele tanden.

Sommige mensen hebben van nature gelere tanden dan anderen, omdat ze een dunnere laag glazuur op hun tanden hebben. 

Glazuur is een harde, beschermende laag op de tanden die ervoor zorgt dat de tanden wit zijn. Als het glazuur dunner is, zullen de tanden geler zijn.

Het glazuur kan ook dunner worden naarmate we ouder worden, wat kan leiden tot gele tanden. 

Dit komt doordat het glazuur op de tanden slijt door het eten en drinken van bepaalde voedingsmiddelen en dranken, zoals koffie en rode wijn, en door het roken.

Het is belangrijk om te onthouden dat erfelijke factoren niet altijd leiden tot gele tanden. 

Als je goede mondhygiëne hebt en je tanden grondig poetst, kan dit helpen om gele tanden te voorkomen, ook al heb je van nature gelere tanden.

Als je gele tanden hebt en je denkt dat dit kan komen door erfelijke factoren, kan het helpen om een tandarts te bezoeken. 

De tandarts kan je advies geven over hoe je je tanden wit kunt houden en kan je eventueel behandelen met professionele bleekmiddelen.

4. Bepaalde medicijnen

Het gebruik van bepaalde medicijnen kan leiden tot gele tanden. 

Bepaalde medicijnen, zoals tetracycline, kunnen de tanden verkleuren. Tetracycline is een soort antibioticum dat wordt gebruikt om infecties te behandelen. 

Het kan leiden tot gele tanden bij kinderen die het gebruiken als ze jonger zijn dan acht jaar, omdat het glazuur van de tanden nog aan het vormen is.

Er zijn ook andere medicijnen die de tanden kunnen verkleuren, zoals sommige bloedverdunners en bepaalde chemotherapieën. 

Als je medicijnen gebruikt en je ziet dat je tanden geel worden, kan het helpen om een tandarts te bezoeken om te zien of de medicijnen de oorzaak zijn.

Het is belangrijk om te onthouden dat het gebruik van medicijnen die de tanden verkleuren niet altijd kan worden vermeden. 

Soms zijn medicijnen noodzakelijk om ernstige gezondheidsproblemen te behandelen. 

Als je medicijnen gebruikt en je tanden verkleuren, kan het helpen om een tandarts te bezoeken om te zien wat je kunt doen om je tanden wit te houden

5. Roken

Roken kan ook leiden tot gele tanden, omdat de tabaksrook de tanden kan verkleuren. 

Tabaksrook bevat verschillende chemische stoffen die de tanden kunnen verkleuren, zoals tarwe en nicotine. Als je rookt, kan dit leiden tot gele tanden, vooral als je veel rookt.

Roken kan ook leiden tot andere mondproblemen, zoals tandbederf, tandvleesontsteking en mondkanker. 

Het is daarom aan te raden om te stoppen met roken als je gele tanden hebt, of als je wilt voorkomen dat je gele tanden krijgt.

Er zijn verschillende manieren om te stoppen met roken, zoals nicotinevervangers, zoals kauwgom of pleisters, of medicijnen die kunnen helpen om het verlangen naar nicotine te verminderen. 

Het kan moeilijk zijn om te stoppen met roken, maar er zijn professionele hulpverleners die je kunnen helpen bij het stoppen met roken.

6. Verouderingsproces

Het verouderingsproces kan leiden tot gele tanden doordat het glazuur op de tanden dunner wordt naarmate we ouder worden. 

Glazuur is een harde, beschermende laag op de tanden die ervoor zorgt dat de tanden wit zijn. Als het glazuur dunner wordt, zullen de tanden gelere zijn.

Het tandbeen wordt dunner naarmate we ouder worden. Tandbeen is het harde materiaal onder het glazuur dat de tanden ondersteunt. 

Als het tandbeen dunner wordt, kan dit leiden tot gele tanden, omdat het glazuur op de tanden dan doorzichtiger is en de natuurlijke gele kleur van het tandbeen kan doorschijnen.

Het is belangrijk om te onthouden dat het verouderingsproces niet altijd leidt tot gele tanden. 

Als je goede mondhygiëne hebt en je tanden grondig poetst, kan dit helpen om gele tanden te voorkomen, ook al worden het glazuur en het tandbeen dunner naarmate we ouder worden.

7. Gebrek aan calcium en vitamine D

Sommige mensen kunnen gele tanden hebben als gevolg van een gebrek aan calcium en vitamine D in hun dieet. 

Calcium en vitamine D zijn belangrijke voedingsstoffen voor de tanden en het gebit. Calcium helpt bij het opbouwen van het glazuur van de tanden en het behoud van de stevigheid van de tanden. Vitamine D helpt het lichaam om calcium op te nemen en te gebruiken.

Een gebrek aan calcium en vitamine D kan leiden tot zwakke tanden en tandbederf. Het kan ook leiden tot gele tanden, omdat het glazuur van de tanden dunner kan worden als er niet genoeg calcium en vitamine D in het dieet zit.

Het is belangrijk om voldoende calcium en vitamine D in je dieet te hebben om gele tanden te voorkomen. 

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan calcium zijn melk, kaas en yoghurt. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D zijn zalm, eieren en paddenstoelen. 

Het is ook aanbevolen om een multivitamine te nemen die calcium en vitamine D bevat.

Take home message

Waarom heb ik ineens gele tanden?

  • Een verandering in het dieet of het gebruik van bepaalde voedingsmiddelen of dranken, zoals koffie, thee of rode wijn, kan leiden tot gele tanden.
  • Een gebrek aan mondhygiëne kan leiden tot gele tanden, omdat het tandplak op de tanden kan ophopen en de tanden kan verkleuren.
  • Erfelijke factoren kunnen ook een rol spelen bij gele tanden. Sommige mensen hebben van nature gelere tanden dan anderen.
  • Het gebruik van bepaalde medicijnen kan leiden tot gele tanden. Bepaalde medicijnen, zoals tetracycline, kunnen de tanden verkleuren.
  • Roken kan ook leiden tot gele tanden, omdat de tabaksrook de tanden kan verkleuren.
  • Het verouderingsproces kan ook leiden tot gele tanden, omdat de tanden minder wit worden naarmate we ouder worden.

Het is belangrijk om te onthouden dat gele tanden niet altijd een teken zijn van een ernstig gezondheidsprobleem. 

In sommige gevallen kan het helpen om je tanden grondig te poetsen en tandpasta te gebruiken met fluoride om gele tanden te voorkomen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen