Intensief Sporten Tijdens Menstruatie: 8 Tips

Wil je intensief sporten, maar heb je het gevoel dat je menstruatie je in de weg zit? Je bent vast ook bang om ongemerkt wat bloed te verliezen.

Misschien heb je wel eens meegemaakt wat het volgende meisje overkwam: ze was net begonnen met judo en begon super enthousiast. 

Maar tijdens een training merkte ze ineens dat ze in haar witte judopak begon te lekken. Iets wat ze nooit meer zal vergeten. Dit wil je natuurlijk niet meemaken.

Dit artikel vertelt je of je tijdens menstruatie intensief kan sporten, welke sporten je maar beter kunt vermijden en handige tips om doorlekken te voorkomen.

twee sportieve vrouwen doen core-stability oefeningen

Welke sporten staan berucht om doorlekken?

Er zijn een aantal sporten waarbij het risico op lekkage iets groter is, omdat je veel beweegt of omdat de sportkleding niet goed aansluit op het lichaam. 

Hieronder een lijst met enkele sporten waarbij lekkage soms een probleem kan zijn:

 • Hardlopen: Bij hardlopen beweeg je veel en is het risico op lekkage iets groter.
 • Gymnastiek: Bij gymnastiek beweeg je ook veel en kan de sportkleding niet altijd goed aansluiten, wat het risico op lekkage vergroot.
 • Tennis: Bij tennis beweeg je veel en sluit de sportkleding niet altijd goed aan, wat het risico op lekkage vergroot.
 • Judo: Bij judo beweeg je veel en kan de sportkleding niet altijd goed aansluiten, wat het risico op lekkage vergroot.

Het is echter belangrijk om te benadrukken dat lekkage bij elke sport kan voorkomen, ongeacht het type sport. 

Wees dus altijd goed voorbereid en gebruik bijvoorbeeld tampons of inlegkruisjes als je intensief gaat sporten.

Kun je tijdens de menstruatie intensief sporten?

In principe is er niets mis met sporten tijdens je menstruatie, zolang je je goed voelt en het niet te zwaar is voor je. 

Sommige vrouwen merken dat ze tijdens hun menstruatie juist extra energie hebben en dat sporten hen helpt om zich beter te voelen.

Echter, er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je intensief wilt sporten tijdens je menstruatie:

 • Zorg ervoor dat je voldoende vocht binnenkrijgt. Tijdens je menstruatie verlies je bloed en vocht, dus het is belangrijk om genoeg te drinken om uitdroging te voorkomen.
 • Luister naar je lichaam. Als je niet goed in je vel zit of als je pijn hebt, is het misschien beter om even een rustdag in te lassen.
 • Gebruik eventueel een tampon of een inlegkruisje. Zo voorkom je dat je in je sportkleding gaat lekken en kun je gerust je intensief bezig houden met sporten.
 • Probeer eventuele pijn te verminderen door bijvoorbeeld een warmwaterkruik op je buik te leggen of paracetamol te nemen.

Op welke tekenen moet je letten tijdens het sporten als je menstrueert?

Tijdens het sporten is het belangrijk om altijd naar je lichaam te luisteren, maar tijdens je menstruatie kan het soms lastig zijn om te bepalen wat normaal is en wat niet.

Hier zijn een aantal tekenen waarop je kunt letten tijdens het sporten als je menstrueert:

 1. Pijn. Tijdens je menstruatie kan je buik pijn doen, wat kan leiden tot pijn bij het sporten. Luister naar je lichaam en stop als de pijn te hevig wordt.
 2. Vermoeidheid. Als je tijdens je menstruatie vermoeid bent, kan het zijn dat je niet de energie hebt om intensief te sporten. In dat geval is het misschien beter om een rustdag in te lassen.
 3. Duizeligheid. Tijdens je menstruatie kan je bloeddruk dalen, wat kan leiden tot duizeligheid. Als je duizelig bent tijdens het sporten, stop dan en drink wat water.
 4. Uitdroging. Zoals eerder vermeld, verlies je tijdens je menstruatie bloed en vocht. Zorg ervoor dat je genoeg drinkt om uitdroging te voorkomen.
 5. Lekkage. Als je tampons of inlegkruisjes gebruikt, let dan op of ze goed zitten en vervang ze op tijd. Zo voorkom je lekkage tijdens het sporten.

Hoe kun je doorlekken voorkomen als je sport?

Hier zijn een aantal handige tips lekken tijdens het sporten te voorkomen:

 1. Gebruik tampons of inlegkruisjes. Dit is de meest effectieve manier om lekkage te voorkomen tijdens het sporten.
 2. Kies voor sportkleding met goede zweetabsorptie. Zo voorkom je dat je sportkleding te nat wordt en lekt.
 3. Draag comfortabele sportkleding die goed aansluit op het lichaam. Zo voorkom je lekkage en kun je gerust je bezig houden met sporten.
 4. Vervang je tampons of inlegkruisjes op tijd. Zo voorkom je dat ze vol zijn en lekken.
 5. Neem na afloop van het sporten altijd even de tijd om te douchen en je sportkleding te vervangen door schone kleding. Zo zorg je ervoor dat je de rest van de dag nog lekker ruikt.
 6. Als je lekproblemen hebt tijdens het sporten, overleg dan met je arts of gynaecoloog. Zij kunnen je eventueel verder helpen met het voorkomen van lekkage.

Take home message

Kun je tijdens de menstruatie intensief sporten?

Als je je goed voelt en je hebt voldoende vocht binnen, is er niets mis met intensief sporten tijdens je menstruatie. Luister echter wel naar je lichaam en pas je activiteiten aan als dat nodig is. 

En vergeet niet om voldoende vocht binnen te krijgen en eventuele lekkage te voorkomen met behulp van een tampon of inlegkruisje.

Als je pijn, vermoeidheid, duizeligheid of uitdroging ervaart tijdens het sporten, is het belangrijk om te luisteren naar je lichaam en eventueel een rustdag in te lassen. 

Zorg ook dat je genoeg drinkt en let op lekkage als je tampons of inlegkruisjes gebruikt. Als je je goed voelt, is er echter niets mis met intensief sporten tijdens je menstruatie.

Sommige sporten, zoals hardlopen, gymnastiek, tennis en judo, kunnen een iets groter risico op lekkage met zich meebrengen vanwege de bewegingen en de sportkleding die niet altijd goed aansluit. 

Het is echter belangrijk om te benadrukken dat lekkage bij elke sport kan voorkomen en dat het daarom belangrijk is om altijd voorbereid te zijn.

Gebruik eventueel tampons of inlegkruisjes, probeer eventuele pijn te verminderen en kies eventueel voor minder intensieve activiteiten als je niet goed in je vel zit. 

Draag comfortabele sportkleding en neem na afloop van het sporten altijd even de tijd om te douchen en je sportkleding te vervangen. 

Door deze tips in gedachten te houden, kun je gerust en zonder zorgen intensief sporten tijdens je menstruatie.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen