Als je regelmatig artikelen leest over intermittent fasting heb je ongetwijfeld gehoord over bulletproof koffie.

Bulletproof koffie is koffie met toegevoegde boter en MCT-olie dat wordt gebruikt om ’s morgens je concentratie en energie te bevorderen. 

Maar omdat kogelvrije koffie vet en veel calorieën bevat, vragen veel mensen zich af of bulletproof koffie en intermittent fasting wel samengaan. 

Sommige zullen zeggen dat het absoluut kan, terwijl anderen denken dat deze vette ochtenddrank uit den boze is.

Hoewel de antwoorden hierop verwarrend kunnen zijn voor iemand die net begint, is het belangrijk om te weten dat het antwoord hierop zal variëren, afhankelijk van het schema dat je volgt en met welk doel. We zullen het in dit artikel nader verklaren.

Wat is bulletproof (kogelvrije) koffie?

Bulletproof koffie is koffie met een theelepel graszaadboter (of ghee) en MCT-olie. Het wordt gebruikt om ’s morgens beter te kunnen concentreren en energie te geven. Bulletproof koffie helpt je vreetbuiten en cravings in bedwang te houden, het helpt je vast te verlengen, langer in ketose te blijven en meer vet te verbranden.

De oorsprong van bulletproof koffie

Kogelvrije koffie is verzonnen door Dave Asprey. Hij staat bekend als een echte biohacker, altijd experimenterend met verschillende stoffen en supplementen om de energie te verhogen, de cognitieve functie te verbeteren en het leven te verlengen.

Boterthee in Tibet

Nadat hij in de jaren 2000 naar Tibet is gegaan en yakboter thee had ontdekt, kwam hij op het idee. 

Tijdens de trekking op 5km hoogte, worstelde Asprey met energie, totdat een inwoner van een gasthuis hem een romige boterthee overhandigde.

Hij voelde meteen een energieboost van de drank. Terug in Amerika probeerde hij dit drankje na te maken.

Zijn versie van de boter-yakthee noemde hij “bulletproof coffee”. Want de thee werd vervangen door koffie en yakboter met grasboter.

The missing ingredient

Uiteindelijk voegde hij MCT-olie toe aan de mix, wat volgens hem tot de energieboost zou leiden.

Kogelvrije koffie werd een enorm succes en een grote toevoeging aan de IF en ketotrend. 

Eigenlijk is het mengen van koffie met dierlijk vet verre van nieuw. Yakboterthee bestaat al tientallen jaren in bepaalde delen van Azië.

Vroeger (rond 575-850) waren Ethiopische krijgers al bezig om koffiebonen te verpletteren en te mengen met dierlijk vet. Ze gebruikten deze snack als energie tijdens lange trektochten.

Een interessante oorsprong, maar gaan intermittent fasting en bulletproof koffie wel samen?

Breekt bulletproof koffie je vast? 

Dat ligt eraan waarvoor je vast en hoe je het definieert. De technische definitie van “vasten” beschrijft dat je geen enkele calorie mag eten.

In dat geval zou het dus je vast breken, omdat het heel veel calorieën bevat. Maar aangezien bulletproof koffie geen koolhydraten of eiwitten bevat is de insulinerespons heel beperkt.

Mocht je dus vasten om insulinerespons laag te houden, is het nog niet eens zo’n heel slecht idee.

Volgens wetenschappers bevordert kogelvrije koffie de productie van ketonen, waardoor je in ketose (vetverbranding) terecht komt en mogelijk het vasten langer en makkelijker volhoudt.

De voordelen zitten ‘m dus meer in de bijwerkingen.

8 voordelen van kogelvrije koffie tijdens intermittent fasting 

Bulletproof koffie kan je dus helpen om langer in een vetverbrandende staat te blijven. Maar Bulletproof Coffee levert nog een aantal grote voordelen op.

1. Onderdrukking hongerhormoon

Wanneer je in ketose bent, verbrandt je lichaam vet als brandstof en produceert het ketonen. Ketonen onderdrukken ghreline – het hongerhormoon – en verhogen cholecystokinine (CCK), wat je een vol gevoel kan geven.

2. Kogelvrije koffie maakt intermitterend vasten gemakkelijker 

Een kopje vermindert direct ‘hangries’ tijdens het vasten. 

Je voelt je sneller verzadigd, omdat het vet onmiddellijk wordt gebruikt voor energie, waardoor je lichaam weet dat het voorlopig geen eten nodig heeft.

Lekkernijen bedreigen altijd je vast, maar bulletproof koffie geeft je de kracht om verleidingen te weerstaan. Je zult je ook energieker voelen, met de wilskracht om je vastenperiode wat langer te verlengen. 

3. Langdurig vasten 

Hoewel het technisch gezien de vast zou breken, kan het een goede aanvulling zijn op een langdurige vast.

‘S ochtends kogelvrije koffie geeft je een verzadigd gevoel en zou je door de moeilijkste dagen heen kunnen helpen.

4. Stimulering ketose

Kogelvrije koffie bevat Hersenoctaan MCT-olie. Hersenoctaanolie is een hoogwaardige MCT-olie die je snel energie geeft en je lichaam helpt om tot vier keer sneller ketonen te produceren dan alleen kokosolie.

Snellere productie van ketonen brengt je sneller in ketose en houd je langer in deze toestand.

Koffie is als het ware de lijm die alles bij elkaar houdt. Het zal helpen de vetten uit de cel te mobiliseren en in de bloedbaan te krijgen zodat ze beter hun werk kunnen doen.

Maar daarnaast stimuleert koffie de ketonenproductie op een dosis-afhankelijke manier. Dat betekent dat hoe meer cafeïne je krijgt, hoe meer ketonen je produceert.

Dit betekent dus dat koffie tijdens een keto-dieet de productie van ketonen nog efficiënter kan stimuleren.

5. Stabilisering bloedsuikerspiegel

Koolhydraten en eiwitten hebben insuline nodig om te worden gemetaboliseerd, dus koffie met melk en suiker zal ’s morgens je insuline laten stijgen waardoor je nog voor de lunch inkakt.

Het eten van voornamelijk vetten en eiwitten, zoals die je in Kogelvrije Koffie krijgt, houdt het insulinegehalte daarentegen laag en stabiel.

6. Verhoogt je trainingsresultaten

De combinatie van intermittent fasting, trainen en koffie onderdrukken mTOR. Dit kan je traingsresultaten bevorderen. mTOR is namelijk betrokken bij de spieropbouw.

Onderzoekers hebben ontdekt dat wanneer mTOR (Mammalian Target of Rapamycin) niveaus worden onderdrukt, ze weer omhoog stuiteren, wat de spieropbouwende activiteit triggert. 

Wanneer je deze drie combineert, zie je na je trainingen mogelijk meer spieropbouwende resultaten.

7. Het verhoogt je metabolisme

Koffie versnelt je stofwisseling en een snellere stofwisseling helpt je meer calorieën te verbranden, en meer energie te behouden gedurende de dag.

De thermogene effecten van koffie zorgen namelijk voor meer warmte in je lichaam.

Nadelen van intermittent fasting en bulletproof koffie  

1. Strikt genomen breek je je vast 

Kogelvrije koffie bevat vet en veel calorieën, waardoor je insuline stijgt en je strikt genomen het vasten breekt. Maar je profiteert nog wel van de gezondheidsvoordelen zoals autofagie. 

2. Vetreserves

Als je tijdens het vasten kogelvrije koffie drinkt zullen de vetreserves niet meer effectief verbrandt worden.

Want als je kogelvrije koffie drinkt, gaat je lichaam eerst de boter omzetten in bruikbare energie.

Bulletproof koffie en vetverbranding

Je zou in eerste instantie kunnen denken dat het toevoegen van vet aan koffie een zekere manier is om aan te komen. 

In tegenstelling tot koolhydraten of eiwitten zal de consumptie van vet insulineproductie niet stimuleren. Aangezien vet weinig tot geen invloed heeft op het bloedglucosegehalte, blijf je dus in een vastentoestand.

Het mooie van vetconsumptie tijdens het vasten is dat het de autofagie niet zal onderbreken. Je zal ook in de vet verbrandende staat genaamd ketose blijven.

Ketose vindt plaats als de insulinespiegels laag zijn en met boter wordt daar nauwelijks verandering ingebracht. 

Vetten zoals boter en kokosnootolie zorgen er niet voor dat de insulinespiegel stijgt. Koolhydraten en eiwitten hebben echter wel insuline nodig om verteerd te worden.

Gewoonlijk zullen de vetten die je binnenkrijgt direct als vetcellen wordt opgeslagen, maar dankzij ketose wordt het vet uit de koffie juist onmiddellijk verbrand als energie. 

Hoe zit dat precies?

 

BREAK IT DOWN

Hoe worden vetcellen aangemaakt?

Lipogenese 

Als je genoeg koolhydraten eet, zal je lichaam een proces starten dat de novo lipogenese wordt genoemd, kortom, het maken van nieuw vet. Als je koolhydraten eet, zullen de receptoren de insulinespiegels verhogen om de verhoogde bloedsuikerspiegel aan te pakken. 

Sommige koolhydraten die je hebt gegeten, zullen beginnen met het vullen van je glycogeenvoorraden. Dit zijn je energietanks die in je lever en de spieren te vinden zijn. Vervolgens zal een deel van de glucose, indien nodig, in de mitochondriën terechtkomen, wat de motor/verbrander van het lichaam is. Dit zal worden verbrand als energie voor je spieren en hersenen.

Tot slot zal de resterende glucose worden opgeslagen als vet in je vetcellen voor later gebruik. Vetcellen zijn gewoon een lange termijn energieopslag, ze zijn er niet alleen om je vet te maken en ellendig te laten voelen.

Re-esterificatie

De andere manier waarop je vetcellen kunt vullen is door een proces dat re-esterificatie wordt genoemd. Dit proces bestaat uit het nemen van vetzuren in je lichaam en ze terug te vormen tot vet om te worden opgeslagen.

Wanneer je lichaam vet uit je vetcellen haalt, wordt dit proces lipolyse genoemd. Wanneer je in ketose bent, door het vasten of gewoon een laag koolhydraatgehalte, zal je lipolyse niveau hoog zijn. Wanneer de lipolyse hoog is, gaat juist de verestering omlaag, en vice versa.

Dus als lipolyse hoog is tijdens ketose en je drinkt vette koffie, zal je lichaam gewoon door draaien om het vet in de koffie voor onmiddellijke energie te gebruiken.

Maar dit proces zal lipolyse niet volledig stoppen en her-verestering zal niet gebeuren waardoor de boter in de koffie dus niet leidt tot aanmaak van vetcellen.

Hoewel studies aantonen dat het drinken van koffie (zelfs met een hoog koolhydraatontbijt) de productie van ketonen kan verbeteren, is het niet aan te raden om de boter en MCT-olie tezamen met koolhydraten te nemen.

Als je koolhydraten eet, zal het insulinegehalte stijgen. Insuline zal de verestering verhogen en de lipolyse remmen.

Dat betekent dat al het vet dat je naast de koolhydraten krijgt, doorgaat naar het proces van her-verestering: vetzuren worden weer omgezet in vet om te worden opgeslagen.

Kortom, als je alleen kogelvrije koffie neemt zonder extra suiker zal de ketose instand blijven.

Heeft kogelvrije koffie een negatieve invloed op het gewichtsverlies? 

Dat is een lastige vraag die opgedeeld moet worden in een korte en lange termijn.

Korte termijn. Als je tijdens het vasten kogelvrije koffie drinkt, dan kan het onmiddellijke effect zijn dat je lichaam geen vetreserves meer verbrandt, want als je kogelvrije koffie drinkt, krijg je je energie in de vorm van ketonen uit het vet van de boter. Dit kan het proces van vetverbranding stoppen, omdat je lichaam dan op je dieet kan vertrouwen voor energie.

Lange termijn. Kogelvrije koffie zal de ketonen in het lichaam laten doen toenemen en je helpen om aan ketose te komen.

Koffie en MCT bevorderen beide de thermogenese, waardoor je metabolisme toeneemt. Je stofwisselingssnelheid is het aantal calorieën dat je lichaam binnen een bepaalde tijd kan verbranden.

Take home message

De kwaliteitsvetten in Kogelvrije Koffie onderdrukken de honger, stabiliseren de bloedsuiker en produceren sneller meer ketonen. 

Koffie verhoogt ook je stofwisseling en kan je helpen meer spieren op te bouwen tijdens je trainingen.

Let wel, vasten betekent niet eten. Hoe minder calorieën je tijdens het vasten verbruikt, hoe beter de resultaten waarschijnlijk zijn. 

Maar de keuze hangt wel van je doel af. Als je de gezondheidsvoordelen zoals autofagie wilt meepakken is het prima. 

Of je nou nieuw bent in het intermitterend vasten of al ervaren bent, experimenteer met Bulletproof Coffee voor het ontbijt en kijk of je jouw doelen sneller behaald.

Over Diederik

Diederik heeft minstens 10 jaar ervaring met intermittent fasting en doet momenteel onderzoek naar de invloed op vetverbranding.

Bronnen

Vandenberghe, C., St-Pierre, V., Courchesne-Loyer, A., Hennebelle, M., Castellano, C. A., & Cunnane, S. C. (2017). Caffeine intake increases plasma ketones: an acute metabolic study in humans. Canadian journal of physiology and pharmacology95(4), 455-458.

NAKAMURA, T., YOSHIHARA, D., OHMORI, T., YANAI, M., & TAKESHITA, Y. (1994). Effects of diet high in medium-chain triglyceride on plasma ketone, glucose, and insulin concentrations in enterectomized and normal rats. Journal of nutritional science and vitaminology40(2), 147-159.

Shimazu, T., Hirschey, M. D., Newman, J., He, W., Shirakawa, K., Le Moan, N., … & Newgard, C. B. (2013). Suppression of oxidative stress by β-hydroxybutyrate, an endogenous histone deacetylase inhibitor. Science339(6116), 211-214.

Murray, A. J., Knight, N. S., Cole, M. A., Cochlin, L. E., Carter, E., Tchabanenko, K., … & Deacon, R. M. (2016). Novel ketone diet enhances physical and cognitive performance. The FASEB Journal30(12), 4021-4032.