Komkommers bestaan veelal uit water en met de zeer lage calorische dichtheid is er geen enkel dieet die komkommers verbiedt. Aangezien ze bijna volledig uit water bestaan, zijn komkommers dan de ideale cheat tijdens intermittent fasting?

Mag je komkommers eten tijdens intermittent fasting?

Alhoewel het altijd beter is om nul calorieën binnen te krijgen tijdens de vast, bevat komkommer nauwelijks calorieën (15 kcal per 100 gram) en bestaat het vooral uit water. Hierdoor heeft het een zeer minimaal effect op de insuline. Om deze reden zou je bijna 1 hele komkommer (300 gram) kunnen consumeren tijdens het vasten zonder de voordelen significant te beïnvloeden.

Het doel van intermittent fasting is om in een vastende staat te blijven. De voordelige processen die dan worden geactiveerd noemen we ketosis.

We willen zolang mogelijk in ketosis blijven, dus dan komen we op de volgende vraag: ‘Wanneer of wat breekt de vast?’ En waar op het spectrum vallen die groene komkommers?

Op de vraag ‘wanneer breekt de vast’ vind je een reeks uiteenlopende meningen en vastenregels die de online informatiebronnen domineren. Zoals dat als je iets consumeert met minder dan 50 calorieën, je lichaam in een vastende staat blijft.

We hebben niet altijd alle antwoorden als het gaat om statements zoals de ‘50 calorieën regel’, omdat dit meestal niet gebaseerd is op voldoende wetenschappelijk onderzoek. 

Ik begrijp dat het heel verwarrend is, dus laten we dit voor je ophelderen en uitleggen wat je moet weten.

Wat breekt intermittent fasting?

De vast breken is een term met afwijkende definities, maar over het algemeen spreekt men van toename van het insulinegehalte in het bloed.

Strikt genomen zullen alle caloriehoudende voedingsmiddelen het vasten onmiddellijk breken, omdat calorieën het insulinegehalte in je lichaam verhoogt. 

Het verhoogde insulinegehalte verandert de vastentoestanden en technisch gezien zal het de vast breken. Zelfs als het slechts een gering aantal calorieën zijn zoals een komkommer.

Er is echter een mening die door velen wordt gedeeld dat als je iets consumeert met minder dan 50 calorieën je lichaam in een vastende staat blijft. Maar zodra je meer consumeert dit alle voordelen teniet doet!

Verwarring ontstaat omdat mensen het concept van het intermittent fasting niet goed genoeg begrijpen. Sommige willen misschien ook iets verkopen, het makkelijker te laten klinken, of soms willen ze juist de dingen ook ingewikkelder laten klinken dan ze zijn.

Bij Human Nature zien we intermittent fasting niet zo zwart-wit, maar als een relatief concept.

Kijk, als je door een stuk komkommer het vasten veel langer volhoudt, heb je netto meer aan het eten van die komkommer.

Strikt genomen breek je je vast met 15 calorieën, maar het is niet zo dat het in je lichaam direct rechtsomkeert gaat. Eet je meer dan 500 calorieën dan is het een ander verhaal, maar probeer dat maar eens aan komkommers binnen te krijgen.

Bovendien merken wij als ervaren vasters dat soms een stuk fruit of groente tussendoor heel veel kan betekenen. Het is tenslotte een lifestyle en dat betekent ook dat je er dagelijks goed mee moet kunnen leven.

Het onderzoek achter de 50-calorieënregel 

Er is een mening die door velen wordt gedeeld dat als je iets consumeert met minder dan 50 calorieën je lichaam in een vastende staat blijft alhoewel je niet 100% trouw bent aan het vasten.

Dit roept dan de vraag op wat een significant aantal calorieën is.

Het echte antwoord hierop weten we niet, maar er is een veel genoemde studie die het effect van het opnemen van BCAA’s (Branch Chain Amino Acids) in de ochtend heeft onderzocht. 

In doet onderzoek stond de calorische waarde van de BCAA’s gelijk aan 50 calorieën en het bleek dat er geen significant effect was op het gewichtsverlies.

Dit is grotendeels waar de regel van 50 calorieën of minder vandaan komt en op basis hiervan zou je kunnen zeggen dat een komkommer dan ook geen probleem zou moeten zijn.

Maar in werkelijkheid gebruiken de meeste mensen intermittent fasting ook voor metabolische, autofagie- en vetverlieseffecten, niet alleen voor gewichtsverlies en dat heeft de studie nou net niet onderzocht.

Dit maakt de resultaten van dit onderzoek zeker niet toepasbaar op alle beweegredenen van intermittent fasting.

Take home message 

Nu weet je dat alles wat je insulinespiegels verhoogt, technisch gezien je vast breekt. Dat geldt ook voor komkommer. Maar wij willen je graag meegeven dat het vasten niet zo streng, gecompliceerd of stressvol hoeft te zijn om de voordelen ervan te plukken.

Afhankelijk van je doelen kan het goed zijn om een minimale hoeveelheid calorieën te consumeren tijdens je vasten, zolang het je vast maar niet tegenwerkt en het je algemene doel versterkt. 

Het beste is om te weten waarom je vast en dan te plannen welke aanpak het beste is voor je gezondheid, gewicht of fitness doelen en je levensstijl.

Over Diederik

Diederik heeft minstens 10 jaar ervaring met intermittent fasting en doet momenteel onderzoek naar de invloed op vetverbranding.

Bronnen