Komkommers bestaan veelal uit water en met de zeer lage calorische dichtheid is er geen enkel dieet die komkommers verbiedt.

Aangezien ze bijna volledig uit water bestaan, zijn komkommers mogelijk de ideale cheat tijdens intermittent fasting.

Dus mag je komkommers tijdens intermittent fasting?

Je zou bijna 1 hele komkommer (300 gram) kunnen eten zonder de voordelen van het vasten significant te beïnvloeden. Komkommer bestaat namelijk voor 96% uit water bevat slechts 15 kcal per 100 gram. Hierdoor heeft het een zeer minimaal effect op de insuline. Uiteraard is het altijd beter om nul calorieën binnen te krijgen tijdens de vast.

Dit artikel vertelt je het effect van komkommer op het vasten inclusief wat precies het vasten breekt.

De effecten van komkommers op het vasten

Tijdens intermittent fasting kom je in een staat van ketose terecht dat voordelige processen activeert.

We willen zolang mogelijk in ketosis blijven, dus wat breekt de vast? En in welke mate beïnvloeden groene komkommers de vast?

Online vind je een reeks uiteenlopende meningen en vastenregels die de informatiebronnen domineren.

De 50 calorieën regel

Zoals dat als je iets consumeert met minder dan 50 calorieën, je lichaam in een vastende staat blijft.

We hebben niet altijd alle antwoorden als het gaat om statements zoals de ‘50 calorieën regel’, omdat dit meestal niet gebaseerd is op voldoende wetenschappelijk onderzoek. 

Ik begrijp dat het heel verwarrend is, dus laten we dit voor je ophelderen en uitleggen wat je moet weten.

Wat breekt intermittent fasting?

De vast breken is een term met afwijkende definities, maar over het algemeen spreekt men van toename van het insulinegehalte in het bloed.

Insuline. Strikt genomen zullen alle caloriehoudende voedingsmiddelen het vasten onmiddellijk breken, omdat calorieën het insulinegehalte in je lichaam verhoogt. 

Het verhoogde insulinegehalte verandert de vastentoestanden en technisch gezien zal het de vast breken. Zelfs als het slechts een gering aantal calorieën zijn zoals een komkommer.

50 calorieën. Er is echter een mening die door velen wordt gedeeld dat als je iets consumeert met minder dan 50 calorieën je lichaam in een vastende staat blijft. Maar zodra je meer consumeert dit alle voordelen teniet doet!

Het is niet zwart-wit

Verwarring ontstaat omdat mensen het concept van het intermittent fasting niet goed genoeg begrijpen.

Sommige willen misschien ook iets verkopen, het makkelijker te laten klinken, of soms willen ze juist de dingen ook ingewikkelder laten klinken dan ze zijn.

Bij Human Nature zien we intermittent fasting niet zo zwart-wit, maar als een relatief concept.

Je houdt het makkelijker vol

Kijk, als je door een stuk komkommer het vasten veel langer volhoudt, heb je netto meer aan het eten van die komkommer.

Strikt genomen breek je je vast met 15 calorieën, maar het is niet zo dat het in je lichaam direct rechtsomkeert gaat.

Ga niet overboord

Eet je meer dan 500 calorieën dan is het een ander verhaal, maar probeer dat maar eens aan komkommers binnen te krijgen.

Bovendien merken wij als ervaren vasters dat soms een stuk fruit of groente tussendoor heel veel kan betekenen.

Het is tenslotte een lifestyle en dat betekent ook dat je er dagelijks goed mee moet kunnen leven.

Het onderzoek achter de 50-calorieënregel 

Er is een mening die door velen wordt gedeeld dat als je iets consumeert met minder dan 50 calorieën je lichaam in een vastende staat blijft alhoewel je niet 100% trouw bent aan het vasten.

Dit roept dan de vraag op wat een significant aantal calorieën is.

Het echte antwoord hierop weten we niet, maar er is een veel genoemde studie die de BCAA opname (Branch Chain Amino Acids) in de ochtend heeft onderzocht. 

In dit onderzoek stond de calorische waarde van de BCAA’s gelijk aan 50 calorieën en het bleek dat er geen significant effect was op het gewichtsverlies.

Dit is grotendeels waar de regel van 50 calorieën of minder vandaan komt en op basis hiervan zou je kunnen zeggen dat een komkommer dan ook geen probleem zou moeten zijn.

Maar in werkelijkheid gebruiken de meeste mensen intermittent fasting ook voor metabolische, autofagie- en vetverlieseffecten, niet alleen voor gewichtsverlies en dat heeft de studie nou net niet onderzocht.

Hierdoor zijn de resultaten van dit onderzoek zeker niet toepasbaar op alle aspecten van intermittent fasting.

Take home message 

Nu weet je dat alles wat je insulinespiegels verhoogt, technisch gezien je vast breekt. Dat geldt ook voor komkommer.

Maar wij willen je graag meegeven dat het vasten niet zo streng, gecompliceerd of stressvol hoeft te zijn om de voordelen ervan te plukken.

Afhankelijk van je doelen kan het goed zijn om een minimale hoeveelheid calorieën te consumeren tijdens je vasten, zolang het je vast maar niet tegenwerkt en het je algemene doel versterkt. 

Het beste is om te weten waarom je vast en dan te plannen welke aanpak het beste is voor je gezondheid, gewicht of fitness doelen en je levensstijl.

Over Diederik

Diederik heeft minstens 10 jaar ervaring met intermittent fasting en doet momenteel onderzoek naar de invloed op vetverbranding.

Bronnen