De afgelopen jaren is intermittent fasting populair geworden. Het blijkt dat intermittent fasting zelfs de hormonen beïnvloedt. Dan vraag je je al snel af wat het effect van intermittent fasting op het libido is.

Geslachtshormonen zijn verantwoordelijk voor het libido. Met intermittent fasting kunnen je geslachtshormonen tot wel 180% toenemen. Echter, door veelgemaakte intermittent fasting fouten kan het libido juist afnemen.

In dit artikel leer je hoe dit werkt en hoe je een afname in het libido kan voorkomen.

Hoe intermittent fasting libido beïnvloedt

De geslachtshormonen testosteron en oestrogeen sturen je seksuele driften. Alles wat kwaliteit en kwantiteit van de geslachtshormonen kan beïnvloeden is een potentieel dingetje.

Intermittent fasting heeft een significante impact op het lichaam en beïnvloedt onze hormoonhuishouding, waaronder het testosteron en insuline.

Testosteron en intermittent fasting

Intermittent fasting kan je testosteron met maar liefst 180% doen toenemen.

De hypothalamus. Dit gebeurt middels het activeren van de hypothalamus in je hersenen. De hypothalamus is een kleine klier die het hormoon genaamd ‘gonadotropin-releasing hormone‘(GnRH) afgeeft. Dit resulteert in een reeks van effecten waardoor het testosteron uiteindelijk toeneemt.

Zwaarlijvigheid. In zwaarlijvige personen zal dit hormoon toenemen met 26%, maar in niet zwaarlijvige personen zal het toenemen met 67%. Dit illustreert duidelijk dat alleen al gewichtsverlies het testosteron enorm verhoogt.

Minimum aantal uren. Het minimum aantal uren dat je nodig hebt om het testosteron te stimuleren is 16. Dus dan mag je 8 uur lang eten met een 16 uur durende vast.

Langere schema’s. Als je 20 uur kan vasten dan zou dat nog beter zijn, op die manier heb je een vier uur durend venster om te eten en 20 uur om te vasten. Op deze manier kan je je testosteron snel opvoeren. 

Insuline en intermittent fasting

Naast testosteron speelt insuline een grote rol bij het libido.

Minder testosteron. Het is belangrijk om te weten dat insuline je testosteronspiegels zal afvlakken! En wat verhoogt de insuline precies? Eten, te frequent eten, koolhydraten, alcohol en overgewicht.

Overgewicht. Mensen met overgewicht hebben hoge gehaltes aan insuline, dus een slanker persoon heeft vanzelfsprekend lage niveaus. Naarmate je gewicht verliest zal het makkelijker zijn om testosteron te stimuleren. 

Hoe intermittent fasting het libido verhoogt

Intermittent fasting heeft invloed op het libido via de volgende twee paden: 

  1. Door af te vallen neemt je testosteron door GnRH met 180% toe.
  2. Omdat de insulinespiegels tijdens het vasten heel laag zijn, zal insuline de testosteronspiegels niet kunnen afvlakken.

De libido dip tijdens intermittent fasting

Mensen die net beginnen met intermittent fasting ervaren in het begin wel eens daling van het libido.

De eerste dip. Er zijn veel anekdotes van mensen die een eerste dip in het seksuele verlangen beschrijven als ze net beginnen met periodiek vasten. Gelukkig wordt deze dip gevolgd door een merkbare verbetering van het libido.

Caloriebeperking. De libido dip door intermittent fasting ontstaat door de tijdelijke periode van ongemak die het lichaam doormaakt bij het starten van een dieet dat koolhydraten en vetten ernstig beperkt.

Ketogriep. Dit wordt vaak aangeduid als de ‘keto griep’. De daaropvolgende toename van het libido ontstaat als het lichaam eenmaal gewend is aan het nieuwe voedingsschema.

Preventie

Gelukkig kan je een verminderd libido tijdens intermittent fasting op meerdere manieren voorkomen.

1. Een vetrijk dieet

Hoewel onderzoek niet sluitend is, zijn vetrijke diëten meestal gekoppeld aan hogere geslachtshormonen, die het seksuele verlangen kunnen verhogen.

Bovendien is de beperkte vetconsumptie gekoppeld aan lagere niveaus van oestrogeen en testosteron, die beide een negatief effect kunnen hebben op iemands geslachtsdrift. 

Lage oestrogeenniveaus kunnen op meerdere manieren de geslachtsdrift op beïnvloeden.

Het kan bijvoorbeeld leiden tot vaginale droogte, tot stemmingswisselingen, en vermoeidheid.

Het Instituut voor Geneeskunde geeft aan dat ongeveer 25 tot 35% van je dagelijkse inname uit vet moet bestaan.

In Nederland zijn we al jaren vet-fobisch, dus als er problemen zijn geweest met de seksuele functie vanwege een lage vetinname, zou ik daar niet verbaasd over zijn.

2. Voedzaam eten

Je moet dus ook goed nadenken over het soort voedsel dat je eet als je niet vast. Zo wordt je libido grotendeels bepaalt door wat je precies eet als je eenmaal mag gaan eten.

Probeer zo voedzaam mogelijk te eten en op een evenwichtige manier, zodat je de energie hebt om de dingen te doen die je moet doen.

Eet voldoende eiwitten, vitaminen en gezonde vetten tijdens je eet window, zo kan je seksuele drang toenemen.

Aan de andere kant, als je dieet weinig vet-, vitamine-, eiwit- bevat en je ook nog eens een algemeen calorietekort hebt, dan kan je libido afnemen.

3. Mentaal- en activiteitsniveau

Je hebt vast wel eens gemerkt dat je mentale toestand invloed heeft op je seksuele geslachtsdrift.

Zo kan slecht in je vel zitten, je libido verlagen. Door succesvol een significante lifestyle verandering door te maken, sta je sterker in je schoenen en krijg je meer zin.

Meestal wordt intermittent fasting ook gecombineerd met meer lichaamsbeweging wat het libido verhoogt en het seksleven verbetert.

Take home message

Mits goed uitgevoerd, verhoogt Intermittent fasting dus op twee manieren het libido.

Ten eerste door af te vallen neemt je testosteron met 180% toe. Ten tweede als de insulinespiegels heel laag zijn zal insuline de testosteronspiegels niet kunnen reduceren. 

Het minimumaantal uren dat je moet vasten om het testosteron te stimuleren is ongeveer 16 uur. Dus hoe langer hoe beter. 

Vrijwel de enige reden dat het libido laag wordt is als je een groot tekort aan calorieën hebt.

Het lichaam vecht om zichzelf in stand te houden, dus het metabolisme daalt. Je hebt nou eenmaal te weinig energie om seks te hebben.  

De oplossing is de inname van gezonde vetten te verhogen, omdat vetten belangrijk zijn voor de hormoonhuishouding en zorgen voor meer geslachtshormonen, die je libido kunnen verhogen.