De afgelopen jaren is intermittent fasting populair geworden. Als gevolg daarvan zijn de vragen over het effect ervan op het lichaam gestegen – en dus ook vragen over hoe het iemands libido beïnvloedt.

Geslachtshormonen zijn verantwoordelijk voor het libido. Intermittent fasting is een bewezen methode waardoor je geslachtshormonen tot wel 180% kunnen toenemen. Maar veelgemaakte intermittent fasting fouten kunnen zelfs leiden tot afname in libido. In dit artikel leer je hoe dit werkt en hoe je een afname in het libido kan voorkomen.

Hoe intermittent fasting libido beïnvloedt

De geslachtshormonen testosteron en oestrogeen sturen je seksuele driften. Alles wat kwaliteit en kwantiteit van de geslachtshormonen kan beïnvloeden is een potentieel dingetje. Intermittent fasting heeft een significante impact op het lichaam en beïnvloedt onze hormoonhuishouding, zijnde testosteron en insuline.

Testosteron. Intermittent fasting kan je testosteron met maar liefst 180% doen toenemen. Dit gebeurt middels het activeren van de hypothalamus in je hersenen. De hypothalamus is een kleine klier die het hormoon genaamd ‘gonadotropin-releasing hormone‘(GnRH) afgeeft. Dit resulteert in een cascade-effect waardoor het testosteron uiteindelijk toeneemt. In zwaarlijvige personen zal dit hormoon toenemen met 26%, maar in niet zwaarlijvige personen zal het toenemen met 67%. Dit illustreert duidelijk dat alleen al gewichtsverlies het testosteron enorm verhoogt. Het minimum aantal uren dat je nodig hebt om het testosteron te stimuleren is 16. Dus dan mag je 8 uur lang eten met een 16 uur durende vast. Als je 20 uur kan vasten dan zou dat nog beter zijn, op die manier heb je een vier uur durend venster om te eten en 20 uur om te vasten. Op deze manier kan je je testosteron snel opvoeren. 

Insuline. Naast testosteron speelt insuline een grote rol. Het is belangrijk om te weten dat insuline je testosteronspiegels zal afvlakken! En wat verhoogt de insuline precies? Eten, te frequent eten, koolhydraten, alcohol en overgewicht. Mensen met overgewicht hebben hoge gehaltes aan insuline, dus een slanker persoon heeft vanzelfsprekend lage niveaus. Naarmate je gewicht verliest zal het makkelijker zijn om testosteron te stimuleren. 

Intermittent fasting heeft invloed op het libido via de volgende twee paden: 

  1. Door af te vallen neemt je testosteron door GnRH met 180% toe.
  2. Omdat de insulinespiegels tijdens het vasten heel laag zijn, zal insuline de testosteronspiegels niet kunnen afvlakken.

De libido dip tijdens intermittent fasting

Mensen die net beginnen met intermittent fasting ervaren in het begin wel eens daling van het libido. Er zijn veel anekdotes van mensen die een eerste dip in het seksuele verlangen beschrijven als ze net beginnen met periodiek vasten. Gelukkig wordt deze dip gevolgd door een merkbare verbetering van het libido.

De libido dip door intermittent fasting ontstaat door de tijdelijke periode van ongemak die het lichaam doormaakt bij het starten van een dieet dat koolhydraten en vetten ernstig beperkt. Dit wordt vaak aangeduid als de ‘keto griep’. De daaropvolgende toename van het libido ontstaat als het lichaam eenmaal gewend is aan het nieuwe voedingsschema.

Voorkomen van verminderd libido tijdens intermittent fasting

1. Een vetrijk dieet

Hoewel onderzoek niet sluitend is, zijn vetrijke diëten meestal gekoppeld aan hogere geslachtshormonen, die het seksuele verlangen kunnen verhogen.

Bovendien is de beperkte vetconsumptie gekoppeld aan lagere niveaus van oestrogeen en testosteron, die beide een negatief effect kunnen hebben op iemands geslachtsdrift. 

Lage oestrogeenniveaus kunnen een impact hebben op de geslachtsdrift op meerdere niveaus. Het kan bijvoorbeeld leiden tot vaginale droogte, tot stemmingswisselingen, en vermoeidheid.

Het Instituut voor Geneeskunde geeft aan dat ongeveer 25 tot 35% van je dagelijkse inname uit vet moet bestaan. In Nederland zijn we al jaren vet-fobisch, dus als er problemen zijn geweest met de seksuele functie vanwege een lage vetinname, zou ik daar niet verbaasd over zijn.

2. Voedzaam eten

Je moet dus ook goed nadenken over het soort voedsel dat je eet als je niet vast. Een groot aandeel van je libido hangt af van wat je eet als je eindelijk mag eten.

Probeer zo voedzaam mogelijk te eten en op een evenwichtige manier, zodat je de energie hebt om de dingen te doen die je moet doen.

Als je voedsel met veel eiwitten, vitaminen en gezonde vetten eet tijdens je eet window, kan je seksuele drang toenemen. Aan de andere kant, als je dieet weinig vet-, vitamine-, eiwit- bevat en je een algemeen calorietekort heb, kan je libido afnemen.

3. Mentaal- en activiteitsniveau

Slecht in je vel zitten, kan je libido verlagen. Door succesvol een significante lifestyle verandering door te maken, sta je sterker in je schoenen en krijg je meer zin. Meestal wordt intermittent fasting ook gecombineerd met een verhoogde activiteitsniveau wat resulteert in een verhoogde libido en beter kwaliteit seksleven.

Intermittent fasting libido: Take home message

Mits goed uitgevoerd, verhoogt Intermittent fasting dus op twee manieren het libido. Ten eerste door af te vallen neemt je testosteron met 180% toe. Ten tweede als de insulinespiegels heel laag zijn zal insuline de testosteronspiegels niet kunnen reduceren. 

Het minimumaantal uren dat je moet vasten om het testosteron te stimuleren is 16. Dus hoe langer hoe beter. 

Vrijwel de enige reden dat het libido laag wordt is als je een groot tekort aan calorieën hebt. Het lichaam vecht om zichzelf in stand te houden, dus het metabolisme daalt. Je hebt tevens simpelweg te weinig energie om seks te hebben.  

De oplossing is de inname van gezonde vetten te verhogen, omdat vetten belangrijk zijn voor de hormoonhuishouding en zorgen voor meer geslachtshormonen, die je libido kunnen verhogen.