Is Airfryer Gezonder Dan Frituur? De Voor En Nadelen

Aangezien de airfryer minder vet gebruikt denken mensen automatisch dat het gezonder is. Maar is dat wel zo? Is airfryer gezonder dan frituur?

KORT ANTWOORD

In meerdere opzichten is de airfryer gezonder dan een frituur. In vergelijking met frituren in olie, zal de airfryer het aantal calorieën met maar liefst 70 tot 80% verminderen. Het friet van de airfryer bevat niet alleen minder calorieën, het zorgt ook voor minder ontstekingen in het lichaam. Echter, ga om deze redenen niet meer fruit eten en voorkom dat je overboord gaat, want ook dan zal de airfryer ongezond worden.

Dit artikel vertelt je alle verschil tussen de airfryer en de frituur in termen van gezondheid.

air fryer

Airfryer is gezonder dan frituur

Genieten van dezelfde lekkernijen zonder de extra calorieën, wie wil dat nou niet? Met slechts een fractie van de calorieën kan je gedeeltelijk de knapperigheid van de frituur met een airfryer nabootsen. Hiervoor heb je slechts een eetlepel olie nodig.

90% minder vet met de airfryer. In vergelijking met de airfryer heeft de frituur 90% meer vet nodig. Door al dit vet neemt het risico op zwaarlijvigheid toe. In dit opzicht is de airfryer de overduidelijke winnaar. Dit grote gezondheidsvoordeel komt wel met een praktisch nadeel. In tegenstelling tot olie zal de hete lucht niet door het voedsel heen kunnen sijpelen, daarom is het voedsel soms ongelijkmatig gekookt of droog.

70% minder calorieën met de airfryer. In vergelijking met de friet uit frituur zal friet uit de airfryer minder calorieën bevatten. Dit scheelt maar liefst 70 tot 80% van de calorieën. Gefrituurd voedsel dat tot wel 24% uit vet kan bestaan kan luchtgebakken voedsel soms slechts 3% vet bevatten. 

Snack

airfryer (kcal)

frituur (kcal)

Kaasballetjes 

177

1060

Kip

280

550

Calamari

143

1180

 

Minder ontstekingen. Het gebruik van de airfryer kan ervoor zorgen dat je minder ontstekingen krijgt. Minder ontstekingen verlagen de kans op chronische ziektes.

Acrylamide. Acrylamide is een kankerverwekkende chemische stof die ontstaat bij friteuses. De airfryer vermindert de vorming van acrylamide, maar kan het niet volledig elimineren.

Frituurvet is slecht voor je

Olie is in principe puur vet. Maar liefst 8-25 procent van het gewicht van het gefrituurde voedsel bestaat uit het geabsorbeerde olie. Hoe langer je frituurt hoe erger de effecten zijn.

Zo bevat een kop olijfolie 1904 calorieën, dit levert 332 procent van je dagelijkse vetbehoefte. 

In tegenstelling tot wat veel mensen denken zal betere olie de vetabsorptie tijdens het frituren niet verminderen. Deze misvatting is gebaseerd op een ander rookpunt van elke olie.

Airfryer vs. frituurpan 

Het is dus duidelijk dat de airfryer gezonder is dan de frituur. Om dit beter te begrijpen zullen we kort de verschillen tussen deze twee bereidingswijze doornemen.

Airfryer 

In wezen klopt de naam airfryer niet helemaal. Het voedsel wordt namelijk niet gefrituuerd. 

Een airfryer is een convectieoven waarbij er hete lucht rondom het voedsel circuleert. De grote overeenkomst is dat bij zowel de frituur als airfryer alle kanten tegelijk verhit worden.

Frituurpan

Frituren zorgt voor een snelle warmteoverdracht waarbij alle hoeken en gaten van het voedsel de hete olie absorberen. 

Hierbij treden Maillard-reacties aan de oppervlakte van het voedsel op waarbij aminozuren en suikers worden afgebroken. DIt geeft de aangename smaken en het bruine kleurtje.

Weetje

Wist je dat al in 5000 voor Christus, de oude Egyptenaren met frituurvet experimenteerden? Zo hadden de romeinen al gefrituurde kip en frituurden de grieken in olijfolie.

Verschillende frituursoorten:

  1. panfrituren: hierbij is de bodem van de pan met olie bedekt
  2. ondiep frituren: olie bereikt de zijkanten van het voedsel
  3. frituren (deep fry): onderdompeling van het voedsel in olie

Kortom, de airfryer en frituurpan verhitten alle hoeken en gaten van het voedsel. Echter, het verhitten met lucht in plaats van olie scheelt aanzienlijk veel calorieën. 

Nadelen airfryer

Maar is er een keerzijde aan het gebruik van de airfryer? Met de airfryer moet je extra veel rekening houden met de gaarheid. 

De airfryer kan soms ongelijkmatig koken, de hete lucht komt namelijk niet overal. Hoewel de buitenkant bruin is kan de binnenkant mogelijk nog niet gaar zijn.

Het verschil tussen de airfryer en frituur zit hem dus in de snelheid van de warmte overdracht. De olie is in dat opzicht effectiever. 

Het grote nadeel van de airfryer is dat dit langzamer zal verlopen, maar dit is niet gezondheidsgerelateerd. Mogelijk vormt dit een praktische overweging als je geen tijd hebt.

Daarnaast zal het voedsel uit een airfryer nooit zo krokant zijn als die uit de frituur pan. Gelukkig kan dit met een beetje olie wel gedeeltelijk bereikt worden.

Take home message 

Airfryen wordt bewchouwd als het ‘frituren’ aan de lucht. In vergelijking met frituurolie ga je al snel denken dat dit gezonder is. Maar klopt dat wel? Is airfryer gezonder dan frituur?

Over het algemeen is de airfryer gezonder dan frituur. Het aantal calorieën is aanzienlijk lager (70 tot 80%). 

Airfryers zijn gezonder dan frituurpannen. De Amerikaanse namen zeggen eigenlijk al genoeg, ‘’airfryer’’ vs ‘’deep fat fryers’’. 

Kortom, luchtgebakkenvoedsel bevat zowel minder vet als minder calorieën. De enige nadelen van de airfryer zijn niet gezondheidsgerelateerd. 

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Santos, C. S., Cunha, S. C., & Casal, S. (2017). Deep or air frying? A comparative study with different vegetable oils. European Journal of Lipid Science and Technology, 119(6), 1600375.

Sansano, M., Heredia, A., Peinado, I., & Andrés, A. (2017). Dietary acrylamide: What happens during digestion. Food chemistry, 237, 58-64.